Het Zondagse Orakel - Hulde aan de vrouwen

De damescolumnisten van FOK!
Het taalgebruik en de visie van columnisten hoort gewoon duidelijk te verschillen. Als we allemaal schrijven als de columnisten Theo van Gogh, Nico Dijkshoorn, Henk Westbroek of de columnist van de columnist Johan Cruijff, zou het maar een saaie boel worden. Dan worden het zichzelf herhalende kunstjes. En met name op FOK! zou het dan weinig meer uitmaken wie er schrijft. Dan heb je gewoon om de paar uur, meer van hetzelfde.

Gelukkig hebben we hier een enorme diversiteit. We hebben de taalkunstenaars. De nuancerende columnisten. De linkse en de rechtse rakkers. We lezen muzikale columns en we zien reisverhalen. Maar laten we vooral niet de dames op FOK! vergeten!

We hebben hier Judelief, Zonnetje40, Peets, Neuskleuter, SarahMorton en Estherschrijft. Feitelijk voel ik me nooit geroepen om één van hun columns nog van enig commentaar te voorzien. Dat heeft er niet mee te maken dat ik het altijd met hen eens ben of dat het onderwerp geen discussie waard is. Het is meer omdat ze het zo sluitend weten te verwoorden.

De mannelijke collega’s - ik incluis - laten haast bewust een opening voor discussie of dagen juist uit tot discussie De dames schrijven veel meer vanuit zichzelf en vanuit hun zeer persoonlijke beleving. Persoonlijke beleving is gewoon verdomde lastig te weerleggen. Je kunt hooguit bevestigen dat het ook jouw beleving is of je kunt aangeven dat jouw beleving anders is. Ontkennen of tegenspreken kun je echter niets.
Mooi detail: vrouwen weten daar dan wel weer heel subtiel gehakt te maken van één enkel onderwerpje, zonder dat je het echt meteen door hebt.

Een heel mooi voorbeeld vond ik deze week Vogels en eekhoorns van Judelief.
Er wordt heel subtiel – en dus heel vrouwelijk – stevig uitgehaald naar het koppetje van Van der Vaart en ergens onderweg wordt nog eens stevig kritiek geuit op foute deelnemers aan talentenshows. Verder ging het echter toch vooral over Judiths eigen beleving van geluk, waar echt geen speld tussen was te krijgen. En als extra afleiding werd er haar verjaardag nog tussen gemoffeld. Maar wel uitstekend geschreven in een stijl, die je uitnodigt om tot het einde door te lezen.

Wat moet je daaronder schrijven? Nietus? Geluk bestaat uit naaktslakken en pissebedden? Ik beleef geluk geheel anders?
Die laatste vraag is simpel te pareren. “Ik dus niet.” zou een uitstekend verweer van Judith kunnen zijn. Einde discussie.

Wat mij dan opvalt is, dat de Van der Vaartjes en de talentenjachten geheel in dienst van de stelling hebben gestaan en er daarom onmogelijk als aparte onderwerpen uit kunnen worden getrokken. Als iemand dan al de behoefte voelt om dáár de aandacht op te vestigen, moet de betreffende lezer zich in allerlei rare bochten draaien om erop uit te komen.
Of je roept dat je Sylvie wel een lekker wijf vindt. Maar dat doe je niet onder de column van een dame.

Hulde aan de vrouwen van FOK!
Vandaar toch dit eerbetoon aan de vrouwen op FOK! Zij dragen absoluut bij aan de diversiteit van onze columns. Zij dragen bij aan de diversiteit van onderwerpen. Zij weten de politiek terug te brengen naar de essentie van het opvoeden van je eigen kind. Of zoals Peets, die de bezuinigingen weet te vangen met de te vroeg bezorgde speelgoedgids.

En laten we wel zijn: met enkel boze kerels, ben je ook snel uitgelezen.