Uw reclame op de Gouden Koets!

Mijn collega Sdivad schreef in de afgelopen week een column over de Gouden Koets. En heeft mij aan het denken gezet. Ook ik wist niet dat er een afbeelding over de slavernij op een van de panelen van de Gouden Koets was afgebeeld. Ik heb sowieso niet echt een duidelijk beeld bij de Gouden Koets. Het was me nog nooit opgevallen dat er überhaupt afbeeldingen op dat ding staan. En natuurlijk moet een afbeelding die over een slechte periode qua imago in de Nederlandse geschiedenis gaat, onmiddellijk verwijderd worden. Want zo zouden we anno 2011 natuurlijk nooit meer met mensen omgaan! Nee, dat hebben we wel geleerd. We discrimineren niet meer. We beschouwen elk ras als onze gelijke. We willen niemand benadelen of te kort doen. Eigenlijk zijn we één grote, blije familie. Ik snap ook niet zo goed, waarom we zo veel verschillende politieke partijen hebben. Alleen maar gelijkgestemde zielen in Nederland! Nee, die schildering moet weg.

Er zijn ook boze stemmen die beweren dat we eigenlijk helemaal geen koningshuis nodig hebben in Nederland. Het in stand houden ervan is grote onzin. Kost alleen maar geld. Neem nou zo’n Gouden Koets. Leuk cadeautje van de Amsterdamse bevolking voor Koningin Wilhelmina ter gelegenheid van haar inhuldiging. Jaarlijks wordt de Gouden Koets van stal gehaald om naar de Ridderzaal te racen. Daarna staat het ding de rest van het jaar ongebruikt op stal.

Het gaat dus allemaal om een imagoprobleem. GroenLinks en de SP willen niet, dat we nog langer herinnerd worden aan die onverkwikkelijke tijd: de slavernij. Helemaal, omdat Nederland nooit excuses heeft aangeboden. Nou ja. Het is nou ook al zo lang geleden! Praten we niet meer over. Slecht voor het imago. Ik heb zitten denken. Het koningshuis wil natuurlijk gehandhaafd blijven. Dat snap ik ook nog wel. Zij moeten van het imago af, dat ze ons Nederlanders, alleen maar geld kosten. Als ze nou zelf eens een beetje geld in het laatje zouden brengen, dan zou dat alweer heel wat meer sympathie oproepen bij het publiek. Die Gouden Koets, die zou je best kunnen vervangen door een paar oerdegelijke Hollandse fietsen. Sportief toch, zo’n koningin die met haar voetjes op de pedalen naar de Ridderzaal peddelt? Met haar hoed stevig op haar hoofd hoeft ze niet bang te zijn dat haar kapsel door de war waait! Goed voor het Hollandse oergezonde en degelijke imago! En die Gouden Koets? Veel juwelierszaken hebben een actie waarbij je oud goud kan inleveren. Soms voor wel €25,= per gram! Hoe veel goud zou de Gouden Koets bevatten? O. Even opgezocht. Dat valt dus vies tegen. De Gouden Koets is niet van goud gemaakt, maar van teakhout! Delen zijn bekleed met bladgoud, maar het is dus niet meer dan een ordinair gefineerd karretje. Een soort doublékoets. Nee, dat kan de koningin wel schudden, dat ze daar veel geld voor vangt.

Maar: wel duizenden mensen kijken naar de Gouden Koets, en nog veel meer mensen volgen Prinsjesdag via de tv. Het zou toch heel handig zijn om hier gebruik van te maken? Die schilderingen op de panelen vervangen door commercials? En daar betalen de reclamemakers dan natuurlijk Goud Geld voor! Bijvoorbeeld een paneel met de reclame: “Niet zonder hoesje in jouw poesje,” van Durex, condooms. Kijk, dan heb je de jeugd. En wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Op een ander paneel: “Kijk eens wat vaker in de spiegel van de kapper!” Koningin Beatrix is een ijdele dame, dus zo’n reclame zal haar zéker aanspreken. “Hier had uw reclame kunnen staan,” zou ze het eerste jaar op een paneel kunnen laten zetten, als de naamsbekendheid nog niet zo groot is. Mogelijkheden te over! En het levert geld op.

Misschien is het ook een idee, als de samenwerking tussen koningshuis en justitie wat duidelijker wordt belicht. Op de panelen de gezichten van gezochte criminelen laten zien, met een anoniem telefoonnummer, én een beloning voor de vinder. En die betaalt Bea dan zelf van de opbrengsten van haar paneeltjes. Ze zou overigens ook op de koets kunnen laten schilderen: ‘Deze koets is vervaardigd van eerlijk, duurzaam teakhout. Investeer nu: eerlijkduurzaamteakhoutplantage.nl’ 

Ach, zo zijn er toch nog zat ideeën te verzinnen? Elk jaar mogen gerenommeerde kunstenaars voor een hoog bedrag een schilderij maken op een paneel van de koets. Heel Nederland ziet hun werk, gratis reclame, en Beatrix mag haar handje ophouden als de koets weer in de garage staat. De kunstenaars mogen als aandenken hun paneeltje van de koets af schroeven, en er staan inmiddels tig panelen op voorraad. Voor volgend jaar.

Of… Wat te denken van een origineel huwelijksaanzoek? Samen met je meisje naar de televisie kijken op Prinsjesdag, de koets komt in beeld, en wat staat er op de zijkant van de koets geschreven? “Janneke, wil je met me trouwen?” Het kost je een paar centen, maar die Janneke wijkt geen moment meer van je zijde!

Tja. Ik zou het wel weten. Misschien zoekt de koningin nog wel een reclameadviseur, nou, ik weet zeker dat ik in aanmerking voor dit baantje. Dik betaald, uiteraard. Moet ze wel eerst mijn column lezen. O ja! Dat is wel het briljantste idee! Mijn columns op de paneeltjes! Heel Nederland leest mijn verhalen, en éindelijk word ik beroemd. En ja, ik moet er wel wat geld voor over hebben, maar ik heb ook veel geld. Ik ben toch immers reclameadviseur van de koningin?