Trekzak

Niet te geloven. Een fotojournalist werd vandaag voor het station van Utrecht in de boeien geslagen omdat hij terecht weigerde te voldoen aan een flauwkulverzoek, zijn paspoort te tonen. Hij fotografeerde muzikanten en voorbijgangers bij de roltrap naar het station. Agenten beweerden eerst dat dat verboden was, stelden vervolgens dat dat hinderlijk was, en vroegen ten slotte om zijn legitimatie. De fotograaf antwoordde dat hij daar geen zin in had, en kon dus mee naar het bureau, waar hij twee uur werd opgesloten.

Een beschamende vertoning van de sterke arm. Op de openbare weg, dus ook voor een station, is het gewoon toegestaan, gebouwen, voertuigen en voorbijgangers te fotograferen. Het optreden van de agenten raakt dus kant noch wal. Machtsmisbruik van een paar geuniformeerde zielepoten, meer is het niet.

Maar ook in ander opzicht vallen er wel kanttekeningen te plaatsen. Waarom wordt er wel opgetreden tegen een legitiem opererende fotograaf, maar lukt het niet, een einde te maken aan de oplichterspraktijken van een zwerver die zich in de treinen tussen Utrecht en Amsterdam uitgeeft voor collectant van hulporganisatie De Regenboog? Een verzoek om opheldering van mijn kant werd door de NS overigens nimmer beantwoord. En waarom wordt er wel opgetreden tegen een fotograaf die muzikanten en passanten vastlegt, terwijl de treinen vaak bol staan van de knettervalse herrie van hordes Oost-Europese bedelmuzikanten, die enorme hoeveelheden geluidshinder veroorzaken met hun trekzak?

Over trekzak gesproken. Is dat in Utrecht een ander woord voor smeris? Wat mij betreft wel.