Nederland, Kleinduimpje in grote laarzen

Vorig seizoen maakte FOK!-user MrLowenhart diverse verslagen over wedstrijden tussen zijn favoriete Engelse ploeg Leyton Orient en Arsenal, die elkaar destijds troffen in het FA Cup-toernooi. Dit seizoen zal hij zijn visie op diverse onderwerpen uit het voetbal met ons delen door middel van een column.

Onlangs is het geweld losgebarsten in Europees voetbal. De voorrondes van de Europe League zijn begonnen en AZ en ADO hebben hun eerste wedstrijden gespeeld. Daar staan dan de Nederlandse teams in Europees voetbal, voor de fans geweldig en voor de spelers en nieuwe en leerzame ervaring. Mijn persoonlijke verwachting is dat Nederland niet ver zal komen in de EL en CL.

Dat is een redelijk donkere verwachting van mij, ik weet het. Maar laten we eerlijk zijn… elke speler die weet wat een bal is en deze ook nog een beetje kan rondschoppen in Nederland wordt bij zijn kladden gepakt en gekocht voor een duppie en een stuiver door de grotere teams over de grens. Vooral Engelse (fantoom-rijke) teams zijn hier erg goed in. Hoe vaak haalt een Arsenal jeugd weg bij Feyenoord? Al die beloftes… en dan heb je teams als Chelsea, Manchester United en City die gewoon jeugd overal vandaan halen.div>

Dan is dat an sich geen probleem, alleen je laat een leegte achter bij de clubs die je steeds leeg pikt. Deze leegte was voorheen een talentvolle speler die best eens wat kwaliteit bij een club zou hebben kunnen brengen. Kwaliteit die clubs als PSV, Ajax en Feyenoord nodig hebben om serieus mee te kunnen doen op Europees niveau.==Ik word steeds door mijn Engelse collega’s herinnerd aan de dagen van Ajax en Feyenoord op Europees voetbal. Vol met respect zijn ze over Nederlands voetbal in de gloriedagen. Heerlijk om weer eens samen die Youtube filmpjes te pakken en even te kijken… En steeds realiseren we het dan opeens, het stortte allemaal in toen rijke mannen geld uit gingen geven om prijzen te kopen.

Het zal een tijd duren, ook met de ‘financial fair play’, dat alles weer wat juister wordt in de voetbalwereld. Duitsland zal hiervan profiteren, en ik hoop ook Nederland… al zal het dan juist voor de Engelse teams nog interessanter worden om jong talent te kopen voor weinig geld… Zal er voor Nederland een uitweg zijn in deze neerwaartse spiraal zonder de miljoenen investeringen van heel grote bedrijven zoals in Engeland? Ze zeggen: ‘Na regen komt zonneschijn’… op het moment begint het alleen nog maar bewolkt te worden. =