Transfercarrousel van de Eredivisie

Een nieuw voetbalseizoen staat voor de deur. Op 5 augustus trappen Excelsior en Feyenoord de Nederlandse Eredivisie af, in het seizoen 2011/2012. Hoewel de transfercarrousel nog een tijd in volle gang is, kunnen we langzaam de balans opmaken van alle selecties.

Zo lijkt FC Utrecht de grote verliezer te worden van deze transferperiode. PSV kocht de twee smaakmakers, Dries Mertens en Kevin Strootman, voor 13 miljoen euro. Een delegatie uit Lissabon bracht ongeveer 5 miljoen euro mee voor Ricky van Wolfswinkel, en Young Boys Bern kwam aanvoerder Michael Silberbauer gratis ophalen. Een flinke kwaliteitsdaling in de selectie van FC Utrecht. In Utrecht hadden ze een leuk schaduwlijstje gemaakt met Jens Toornstra, Geert-Arent Roorda en Steve de Ridder, maar alle drie de spelers haakten om diverse redenen af. Een grote domper dus voor de club uit de Domstad. Die evengoed wel melding maakte van drie ‘grote' aankopen. De relatief onbekende middenvelders Johan Martensson en Marcus Nilsson, en aanvaller Alexander Gerndt komen de gelederen van FC Utrecht versterken.

Even was er een moment dat ADO Den Haag ook een leegloop kon verwachten. De club die dit seizoen Europees voetbal speelt verloor met een hoop bombarie coach John van de Brom. In navolging van hem, werd gevreesd dat Wesley Verhoek, Jens Toornstra en Timothy Derijck zouden vertekken. Echter zweren zij, tot nu toe, trouw te blijven aan de club. Daarnaast keerde wel goaltjesdief Dmitriy Bulykin, en assistenkoning Frantisek Kubik terug naar hun club. Beide spelers waren gehuurd van respectievelijk Anderlecht en AS Trencin. ADO was nog enige tijd in de race om Bulykin te behouden voor de club, maar de financiele eisen van Anderlecht en Dmitriy zelf, speelde des tijds parte. Sinds enkele dagen zijn de onderhandelingen weer in volle gang, en is een terugkeer van Rus naar Den Haag mogelijk.

Ook Feyenoord kan deze transferperiode worden geplaatst in het hokje ‘verliezer'. Zo zwaaide de club Luc Castaignos uit, die voor 3 miljoen euro naar Inter Milan gaat, om vervolgens doorverhuurd te worden aan een degradatiekandidaat in de Italiaanse Serie A. Georginio Wijnaldum vertrok voor 5 miljoen naar Eindhoven, PSV. En in Enschede bereidde ze zich voor op de komst van Leroy Fer. Van dochterclub Excelsior kwamen vervolgens Guyon Fernandez, Miquel Nelom en Kej Ramsteijn over, maar het blijft afwachten in hoeverre hun een kwaliteitsinjectie zijn voor de selectie van Feyenoord.

Natuurlijk speelde in Rotterdam de financiële malaise een grote rol in de aan- en verkopen, maar in Eindhoven liggen ze daar niet van wakker. Het bijna failliete PSV versterkte zich met drie, potentiële, basisspelers. Dries Mertens, Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum. Daartegenover stond het vertrek van Balasz Dzsudzsak naar Anzhi Makhachkala. Een aderlating, maar met Dries Mertens lijken de Eindhovenaren goede zaken gedaan te hebben.

In Amsterdam zit men ook nooit stil. Negen overbodige spelers werden de deur uit gedaan. Vier spelers werden verhuurd. En Demy de Zeeuw vertrok naar Spartak Moskou voor verluidt 6 miljoen euro. Inkomende transfers zijn er in Amsterdam ook altijd te bespeuren; Theo Janssen, Kolbeinn Sigthorsson, Derk Boerrigter en Thulani Serero. Alles bij elkaar goed voor zo'n 8 miljoen euro. Daarnaast houden ze in Amsterdam ook nog serieus rekening met een eventueel vertrek van Maarten Stekelenburg en Jan Vertonghen. Mounir El Hamdoui mag vertrekken uit Amsterdam, maar Ajax lijkt de spits niet te kunnen slijten. Vooralsnog vinden geïnteresseerde clubs de vraagprijs van de Amsterdammers te gortig (tussen de 4 en 5 miljoen).

Verder blijft het opvallend stil in Arnhem. Bij Vitesse, waar ze geld genoeg hebben. Alleen Ecuadoriaan Renato Ibarra werd tot nu toe als versterking gepresenteerd. Daarnaast traint Nicky Hofs al enkele weken mee, en hoopt hij op een verbintenis. Maar Nicky Hofs heet helaas geen Hofskolokev, anders had hij allang bij het vreemdelingenlegioen uit Arnhem gezeten.

Hoewel de transfermarkt nog een lange tijd open is, lijken de meeste selecties rond. Hier en daar lijken we nog een kleine verandering te kunnen verwachten, maar tot nu lijkt FC Utrecht de grote verliezer te worden. PSV daarentegen de winnaar, maar de tijd zal het ons leren. Op zondag 6 mei 2012 zullen we het zien.