[Tour] Pelgrims op de fiets

Er kwam een bocht, het was vals plat
En Bauke ging er plots vandoor
De streep bleek echter iets te ver
De winst was dit keer voor een Noor

Ik had het gisteren al vermeld. Hoogerland zou best weer eens kunnen aanvallen in de rit naar Lisieux en hij deed het ook. Schrijf hem ook maar op voor de rit naar Super-Besse Sancy.
Mollema probeerde de rit nog te winnen, maar eigenlijk heeft Vacansoleil tot nu toe meer succes dan Rabo.
Gelukkig bleven valpartijen zoals gisteren uit en dat terwijl het regelmatig regende. De knechten van de sprinters kregen de laatste twintig kilometer het opspattende water vol in het gezicht. De wegen glommen en de lichten van de auto’s gaven alles een spookachtig aanzien. Dicht bij de finish waren zelfs nog gevaarlijke bochten, maar er gebeurde niets. Ja, Leipheimer viel op vijf kilometer van de streep, maar waar valt die nou niet? Hij verloor wel wat tijd, helaas voor hem.
De renners klaagden gisteren nogal over het parcours. De meeste valpartijen vonden echter plaats op bredere stukken weg. Bovendien waren ze helemaal niet te wijten aan het parcours.
De renners rijden over het algemeen over D-wegen. Dat zijn in Frankrijk provinciale wegen. Mijn vrouw en ik fietsen heel vaak in Frankrijk over zulke wegen en we zijn nog nooit gevallen. Maar als je allemaal vooraan in het peloton wilt rijden, dan krijg je natuurlijk gedrang en dan is het niet gek dat er valpartijen ontstaan. De wegen hebben daar niets mee te maken.

Natuurlijk was het leuk dat onze Johnny de bolletjestrui pakte. Het was ook leuk om te zien hoe Westra en hij de Fransman Roux in de soep reden. Westra demarreerde en Roux was moe. De voorsprong van Hoogerland in het bergklassement was daardoor veilig en hij kan tenminste twee dagen de bolletjestrui aan.
Ik zag ook nog een chagrijnige Robert Gesink die twee keer van fiets wisselde en de tweede keer zijn fiets zomaar op de grond gooide. Wat is dat toch met die renners? Gisteren zag ik het Contador ook al doen en eerder in de week deed Andy Schleck het ook. Ik heb een van Rossum racefiets van € 1500 en ik zou dat nooit doen, maar die fietsen van de renners zijn nog wel iets duurder en ze kwakken ze zomaar op de grond!

Verder waren de tweets van de renners vanmorgen interessanter dan de rit zelf.
Als ik de tweets van de renners lees, dan merk ik dat ze het niet allemaal fijn vinden dat er nu een tussensprint is waarin zo veel punten te verdienen zijn. Hincapie twitterde dat de Tour zonder die nieuwe tussensprint al zwaar genoeg was. Maar wij kijkers zijn er wel blij mee, want dan hoeven we niet de hele etappe te slapen.
Cancellara had wel een punt met zijn tweet: Strange...Football get 2positiv cases on the #womenworlds without big storys....should have cycling the same.the papers would be full....
Brajkovic bedankte in een tweet het ziekenhuis voor de behandeling. Leuk zo, om die tweets te lezen bij een kopje koffie.

In het zonnetje

Ik wil Lars Bak en Danny Pate in het zonnetje zetten. De hele dag hebben ze in de regen het peloton gecontroleerd. Ik dacht dat het voor Cavendish was en die was nergens te zien aan de eindstreep, maar het bleek voor Goss te zijn geweest natuurlijk. Knap werk van die jongens.

Morgen wordt het weer een dag voor de sprinters als alles normaal verloopt. Het is namelijk de vlakste etappe van deze Tour de France. Bovendien rijden we niet meer langs de kust, dus we mogen niet verwachten dat de wind een rol gaat spelen. Ook wel fijn voor Gesink om nog wat te herstellen.
De rit is wel 218 km lang en ik ben bang dat er weer een kopgroepje een aantal minuten zal mogen pakken, dat Garmin dan rustig op kop van het peloton gaat rijden, tot zo’n dertig kilometer van de finish en dat dan de ploegen van de sprinters het gat gaan dichtrijden.
Rare zin trouwens: Het gat dichtrijden. Je verwacht dat soort dingen toch eerder heel laat in de avond op Film1 of zo. Maar zo heet het nu eenmaal. Ik denk dat ik nu al melig word van die rit van morgen. Ik bedacht daarnet ook dat een homo in de bolletjestrui een bolletjesflikker zou worden genoemd. Is dat melig?
Uiteindelijk wordt het een massasprint en Cavendish wint. Dat laatste staat voor mij wel vast. Zeg je hem in de rit naar Cap Fréhel? Hij maakte zichzelf eerst kansloos en won vervolgens toch nog. En dat in een aankomst met vals plat. Nu zal hij waarschijnlijk wel meer tegenstand krijgen van Farrar.
Ik ben trouwens benieuwd hoe het met de tussensprint zal gaan. Die is morgen op 26 km van de streep. Wat gaan de sprinters doen? Als een sprinter daar alles geeft, kan hij aan de streep wel eens net tekort komen op sprinters die niet hebben meegesprint in de tussensprint.

Een kijkje in de omgeving

Châteauroux is een mooi plaatsje in het departement Indre. De naam komt van het kasteel dat daar staat. Een mooi, oud kasteel. Eentje zoals je er onderweg al veel hebt gezien.
Het departement Indre grenst in het noorden aan de Loire-et-Cher. Daar vind je echt veel mooiere en grotere kastelen.
Ik ben er vorig jaar met vakantie geweest. Ik heb samen met mijn vrouw twee weken gefietst in het gebied tussen de Loire en de Cher. Als je echte kastelen wilt zien, dan moet je daar maar eens gaan kijken. Chambord, Chaumont-sur-Loire, Cheverny, Montrichard en Chenonceau zijn fantastische bouwwerken. Het leukste kasteel vonden wij echter Montrésor, een oud, klein kasteel met een enthousiaste eigenaar. We wilden eerst verder fietsen, maar hij was zo enthousiast dat we toch maar een kijkje gingen nemen en daar kregen we geen spijt van. Mooi en gezellig ingericht en veel rustiger dan de grote kastelen.
Maar er was nog iets tot onze grote verbazing. Dat merkten we, toen we het stadje Amboise bezochten. In Amboise is ook een prachtig kasteel en bij dat kasteel is het graf van Leonardo da Vinci. Leonardo woonde ook in Amboise. Hij bezat er een herenhuis dat Clos-Lucé heette en dat tegenwoordig een museum is. In de tuin van het museum zie je veel uitvindingen van Leonardo da Vinci. Het herenhuis waarin Leonardo woonde stond destijds in verbinding met het kasteel van Amboise via een onderaardse gang.
Leonardo da Vinci. Een groot man. Misschien wel één van de grootste die ooit heeft geleefd. Zijn invloed is enorm. De man was zijn tijd ver vooruit. Hij was niet alleen kunstenaar, maar ook uitvinder. Je kunt in die tuin zijn vliegmachine bewonderen en zijn tandratboot. De huidige helikopter had hij al voorzien. We hebben er echter geen code kunnen ontdekken.

Het is een streek waar je fantastisch kunt fietsen. Zelfs met de kinderen. Het is licht heuvelachtig en je vindt er leuke, oude stadjes zoals Blois, Loche en Amboise.
De renners zullen daar allemaal geen oog voor hebben, hoewel het morgen mogelijk wel een rustige rit gaat worden. Maar renners kijken ook in rustige ritten niet echt om zich heen, want voor je het weet rijd je dan tegen het achterwiel van degene die voor je rijdt.