#verplichtnederlandstalig

Fuck you, I won't do what you tell me.

(Of mag dat niet meer, Engelstalige songquotes gebruiken boven Nederlandstalige stukken?)

Je moet het ze nageven, hun marketing is briljant. Geen moment uit de media, dagelijks in de schijnwerpers. Iedere scheet die een PVV'er laat is nieuws. Het is alleen zo jammer, om in die beeldspraak te blijven, dat die scheten zo verschrikkelijk stinken.
Gisteren viel me de bek weer eens wagenwijd open. Kort daarna sloeg ik achterover van het lachen, gillend: ‘Dit is de beste grap sinds tijden'. Nog later, terwijl ik me de prettranen uit de ogen wreef, werd ik angstig. Volgens mij menen ze het serieus.

Voor wie het gemist heeft zal ik de uitspraak van Martin Bosma even quoten: "Het Nederlandse lied moet een grotere stem krijgen en daarom dient de programmering van deze zender straks voor vijfendertig procent Nederlandstalig te zijn". Bosma heeft het over Radio 2. Als ik me niet vergis is de slogan van Radio 2: "De muziek zegt alles". Na Bosma's niet geestig bedoelde giller zou ik willen pleiten voor: Radio 2: "Dit slaat alles".

Wanneer je de opmerking van de PVV'er rustig beredeneert, kom je tot de volgende conclusie: er is een politieke partij met regeringsmacht die probeert te bepalen wat een radiozender op de playlist heeft staan. Is het gek dat ik ineens aan niet Westerse regimes moet denken waar PVV'ers over het algemeen een niet al te hoge pet van ophebben?
Ik las ergens in een reactie op de uitspraak van Bosma: "Nog even en we worden als land helemaal niet meer serieus genomen". Dat is wat aan de ongenuanceerde kant, maar tegelijk ook briljant. Vanuit het PVV-perspectief dan. Aan de ene kant proberen iedereen buiten onze grenzen te houden. En aan de andere kant proberen het binnen die grenzen zo onaangenaam mogelijk te maken. Zo los je het probleem van de buitenlanders die onze uitkeringen komen trekken vanzelf op. Want wie wil er over een paar jaar nog naar Néderland? Enfin, laat ik me beperken tot de muziek.

Want komt er uit Nederland eigenlijk wel voldoende kwaliteitsmuziek om die vijfendertig procent überhaupt te vullen? Ja. In principe komt er uit Nederland voldoende. Maar wanneer er ook Nederlandstalig moet worden gezongen, want daar gaat het om, wordt het gauw een stuk minder. En je kunt als zender ook niet steeds dezelfde nummers blijven draaien. Op een gegeven moment word je dan bijna gedwongen om een greep te doen uit de vuilnisemmer met piratenartiesten. Ik zal proberen mijn persoonlijke smaak er verder buiten te laten. Piratenartiesten draaien op Radio 2 lijkt me desalniettemin niet erg verstandig, wanneer je je luisteraars wilt behouden. Want de doelgroep houdt niet zo van de piratenartiesten. Immers: Radio 2 draait veel muziek uit de jaren '70 en '80, afgewisseld met recente muziek en gouden ouwe uit de jaren '60 en heel veel nieuws.
Daarbij, hoeveel Henken en Ingrids luisteren er eigenlijk naar Radio 2? Want om hen deed Bosma zijn uitspraak, neem ik aan. Alles voor Henk en Ingrid.

Volgens mij luisteren zij vaker naar 100%NL, Radio Hollandio, RadioNL en meer van dat soort zenders.
Wacht, er schiet me iets te binnen. Stel dat Bosma nog eens besluit wat uitspraken te doen over radio, kan hij dan niet beter een rijtje frequenties opsommen waar het illustere duo Henk en Ingrid die Nederlandstalige muziek kan vinden en beluisteren? Niet slechts vijfendertig procent Hollandse hits, nee, honderd! Zou dat niet veel eenvoudiger zijn dan proberen om van Radio 2 een soort publieke Hollandomroep te maken? Henk en zijn vrouw blij en Bosma maakt zichzelf een stuk minder belachelijk. Ik zou het een win-winsituatie willen noemen.

En nu? Wat gaat er nu gebeuren? Wat zijn de gevolgen van de PVV-stelling? Niks, of bijna niks. Want het plan is natuurlijk te krankzinnig voor woorden. Een regering (of gedoogpartij) hoort zich niet bezig te houden met wat het volk dient te beluisteren. Dat noemen we namelijk dictatoriaal. En dat willen we, terecht, niet in Nederland. Gelukkig zijn er duizenden twitteraars die doen wat je het best kan doen met dit soort opmerkingen: het belachelijk maken. Zij vertalen anderstalige liedjes naar het Nederlands met de hashtag #verplichtnederlandstalig. Wat overigens zo nu en dan hilarische tweets oplevert. En Radio 2, wat doen zij? Tot nog toe niets, maar ik zou ze willen aanraden om hun programmering inderdaad om te gooien. En de komende vijfendertig dagen niets anders te doen dan protestliedjes te draaien in zo veel mogelijk talen die gaan over te veel bemoeienis van de regering.