Topvoetballers zijn geen toptrainers

Ruud Gullit is ontslagen bij Terek Grozny. Voorziter Ramzan Kadirov heeft hem na nog geen half jaar al uit Tsjetsjenië weggestuurd. Geen straf lijkt me, helemaal gezien de afkoopsom van zo’n 6 miljoen euro die Gullit meekrijgt. En daar was Gullit het uiteindelijk natuurlijk ook om te doen: snel veel geld verdienen. Zelfs zijn tolk, Tom Sauer, zei het afgelopen week bij Knevel & Van den Brink: “Ik hoop dat het geld morgen op m’n rekening staat.”

Gullit wist waarschijnlijk al lang dat hij zijn conctract van anderhalf jaar niet zou gaan uitdienen. Immers, Ruud Gullit heeft als trainer nog nooit al zijn contractjaren uitgezeten. Bij Chelsea werd hij op straat gezet, bij Newcastle United, Feyenoord en LA Galaxy stapte hij zelf op, en nu bij Terek Grozny is hij opnieuw de laan uitgestuurd. Bij één of twee clubs zou je nog kunnen spreken van slecht spelersmateriaal, of je kunt het wijten aan de organisatie. Maar vijf uit vijf is een dermate slechte score dat het wat mij betreft duidelijk is: Ruud Gullit was weliswaar een topvoetballer, een toptrainer is het absoluut niet.

En hij is niet de enige topvoetballer van zijn generatie die het niet waar weet te maken als trainer. Want welke speler die in ’88 naast Gullit Europees kampioen werd, is geslaagd als trainer? Marco van Basten? Lijkt me niet. Ronald Koeman? Ja, die wist met Ajax kampioen te worden, maar dat was een selectie met uitstekende spelers die nu stuk voor stuk bij Europese topclubs spelen. Niet de prestatie van de trainer. Ook grote buitenlandse namen uit die tijd weten hun prestaties als speler niet te evenaren tijdens hun trainerscarrière. Hristo Stoichkov, Lothar Matthaüs en Georghe Hagi bijvoorbeeld. Allemaal wereldvoetballers, maar als trainer spelen ze niets klaar.

Frank Rijkaard en Pep Guardiola hebben in clubverband wel alles gewonnen als speler en als trainer. Toch wil ik die niet in het rijtje toptrainers noemen, waar Guus Hiddink, José Mourinho en Alex Ferguson wel in staan. Laatstgenoemden presteren altijd en overal, ongeacht welke spelers ze onder hun hoede hebben. Rijkaard en Guardiola werden voor een spelersgroep gezet die zo goed was, dat kon niet anders dan prijzen gaan opleveren. Alhoewel, ik heb er eigenlijk alle vertrouwen in dat Ruud Gullit het zelfs bij FC Barcelona niet gered zou hebben.

Ik hoop dat geen enkele club ooit nog serieus gaat overwegen Ruud Gullit als trainer aan te stellen. Hij komt enkel en alleen voor het geld, weet geen enkele speler beter te maken en behaalt nul resultaat. Laat Gullit lekker het gezicht zijn van ons volgend bid voor een EK of WK, want dan kan hij zich misschien nog nuttig maken. Maar sluit het trainershoofdstuk van Gullit, want dat wordt hoe langer, hoe ellendiger.