[België] Het was stil in korfballend Nederland

Afgelopen week kregen wij een bericht binnen van Ludo Wils, korfballcorrespondent voor Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad. Hij stuurde ons een bijdrage over het WK korfbal en ander succes in 1991.


In 1991 plaatste het Belgisch korfbal een mooie meid in het uitstalraam !

Het jaar 1991 begon in België niet op 1 januari maar op 13 januari. Het cijfer 13 bracht Sikopi geluk. Sikopi won die dag als eerste Belgische club de Europacup Korfbal. Het was voor aanvang van de finale erg kil in de “Externata Marista de Liboa”. Buiten was het lekker warm, nog zo vroeg in januari. Maar toen de Engelse referee Graham Crafter het einde floot van de finale tussen Sikopi en het gefrustreerde Fortuna gingen de pannen van het dak. Sikopi won met 15-14. Gazet van Antwerpen titelde een dag later: “Fortuna slachtoffer van eigen arrogantie”.

En het bleef niet bij dat ene succes. Want België organiseerde dat zelfde jaar het Wereldkampioenschap Korfbal. Het volgende succes zat er aan te komen. En het gebeurde. Op zaterdag 6 april daverde de Deurnese Arena op zijn nochtans solide grondvesten. In de finale van het WK, uiteraard tussen Nederland en België, won België met een doelpunt verschil. De BRT televisie straalde de finale rechtstreeks de wereld in. En iedereen mocht het weten, de Belgen klopten Nederland met één doelpunt verschil, uitslag 11-10. Maker van het winnen doelpunt was Ilse Poinart die enkele weken eerder met haar club Sikopi de Europacup won. Het was stil in korfballend Nederland. Eén keer toch….

Sindsdien verwezen de Nederlandse korfballers hun Belgische opponenten naar de vergeethoek. Alle volgende interlands of finales van internationale toernooien als WK en EK eindigden prompt in Nederlandse overwinningen. Het is wachten op een nieuwe generatie korfballers die Oranje kunnen bekampen met het bloed onder de nagels. Laat ons hopen !

Ludo Wils