Varkensgriep 2.0

Tanin stuurde via de submit de volgende column in:

Mei 2009, de wereld was in opschudding. Na de verhalen van George Orwell, waren de varkens nu *echt* bezig de wereld over te nemen. Hoe? Middels een griepje. Ik weet het nog goed, want ik was - net als nu - net klaar met mijn schooljaar, en onderweg naar Japan. Daar moest ik door die detectiepoortjes lopen, waar ze hoopten mensen met een hogere temperatuur eruit te kunnen pikken. Ik mocht doorlopen. Dat was echter nog niet het ergste, de treinrit was veel erger. Waar ik vroeger, als blond baken van westerse aantrekkelijkheid, met een zekere nieuwsgierigheid werd aangekeken, was er nu enkel afschuw en angst te zien. Als een soort "Hij-die-geen-maskertje-draagt werd ik de trein uitgekeken.

Het was misschien even schrikken voor de wereld, maar de vaccin en maskertjesfabrikanten hebben er goed van genoten. 300 miljoen euro werd gestoken in vaccinaties door de Nederlandse overheid. Met de kennis van nu was dat natuurlijk niet nodig geweest, maar dat riep ik toen ook al. Maar ja, de overheid doet er alles aan om het geld bij ons weg te houden. Desnoods geven ze het weg aan Griekenland, of ze zoeken weer een nieuw griepje om geld aan uit te geven. Want laten we wel wezen, het zal niet lang duren voordat de lobbyisten van de medicijn-industrie de deur van het torentje platwalsen en om geld komen vragen voor de nieuwste verschrikking: De Komkommergriep. Ik moet toegeven, het is origineel, na jarenlang de schuld aan dieren te geven, moeten ze nu zoiets gedacht hebben als "Ja, maar dat kunnen we niet maken! Dat geloven ze nooit!", en ja, tomaten hadden in 1978 al een keer de http://www.imdb.com/media/rm2447744256/tt0080391, dus zijn ze nu voor de komkommers gegaan, of zoiets. Of misschien hadden ze gewoon genoeg van alle meuk op tv en riepen ze "Weet je wat! we zorgen gewoon dat komkommertijd vroeg valt dit jaar!"

Mjah, daar wist onze grote held Willem Duys nog een stokje voor te steken, een soort laatste dienst aan de Nederlandse bevolking. De vraag blijft nu hoe verder. Gaan we weer miljoenen uitgeven aan vaccins? Ik geloof er allemaal niets van, maar aan de andere kant, wil ik ook niet dat ze over 500 jaar onze resten vinden, plaatjes van komkommers zien en denken "Was *dat* het einde van hun beschaving?!" dat zou toch in- en intriest zijn. Een hele beschaving uitgeroeid door een stom stuk fruit. Groente. Fruit. De discussies die zullen volgen! "Wat deden ze ermee?". Nee, die bespaar ik onze nabestaanden liever. Het voordeel is dat de Spaanse komkommerproductie nu plat ligt, en Nederland kan met zijn kassenbouw dus rechtmatig zijn plaats als beste groenteproducent innemen. Net als vroeger, Nederland boven Spanje. Toch nog een beetje VOC-mentaliteit.