Tandarts en andere schoonheidsidealen

Bij het woord ‘ lente' denk ik direct aan de tandarts. Juist ja, want het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente. Een one-day-fly die er een enorme hit mee heeft gescoord, die iedereen van voor naar achter kent, of je het nu wilt of niet. Filosoferend probeer ik te achterhalen wat de tandarts nu precies met de lente te maken heeft.

Piekerend sta ik voor mijn kledingkast. Zal ik dat nieuwe shirtje aandoen? Dan moet ik wel mijn oksels scheren. Of komt mijn decolleté er dan spierwit uit te zien? Misschien toch maar even wachten tot ik weer een kleurtje heb. Hopelijk kan ik dit weekend naar het strand, genieten van de zon, de zilte zeelucht en het zand tussen mijn tenen. Zo onopvallend mogelijk in mijn BH liggen en hopen dat de zon mij wil verblijden met een bruine teint.

Ik gris wat veilige kleren uit de kast en spring onder de douche. Ik kijk naar mijn buik en denk: Voordat ik op het strand ga liggen, misschien eerst maar eens wat aan mijn love handles doen. Sporten is sinds twee jaar geen dagelijkse activiteit meer en van samenwonen word je dik, zegt men. Vooral de eerste maanden. Laat ik daar nou net in zitten......

Gelukkig heb ik vorig jaar in de uitverkoop nog wel een nieuwe bikini gekocht. Als ik die nog pas. Voordeel is dat je de touwtjes van het broekje zo strak kan doen als je zelf wilt. Of zo los. Al denk ik dat het niet veel uitmaakt. De concurrentie op Duindorp - mijn vaste strandafslag- zal niet moordend zijn.

Overwegend of ik toch nog een zonnebankkuurtje zal ondergaan, heb ik mijn beslissing al genomen. Ik ben principieel tegen nepzon. Niet goed voor de huid en niet eerlijk. Iedereen loopt er in deze tijd van het jaar immers spierwit bij.

Na een langdurige brainstorm kom ik tot de volgende conclusie: Lente zorgt voor gestresste vrouwen zoekend naar de beste sportschool, perfecte bruiningscreme, duurste bikini en ideale ontharingsmiddelen.

Voor ik de deur uit sprint, kijk ik nog een laatste keer in de spiegel. Ik zet mijn mooiste glimlach op. Gelukkig, aan mijn tanden hoef ik niets te laten doen.