Kip. Het meest gevaarlijke stukje vlees

Hij is er weer. Die reclame waarin mensen met lachende gezichten allerlei kipgerechten eten en die eindigt met dat bekende deuntje en de tekst: kip. Het meest veelzijdige stukje vlees. Die reclame heeft nu ook nog eens de Internationale Pluimvee Marketing Award van de International Poultry Council gewonnen. 

Ik denk dat ze dat woordje ‘veelzijdige’ zo langzamerhand beter kunnen vervangen door: ‘gevaarlijke’.
We maken ons grote zorgen over groepjes Marokkaanse kutjongetjes in wijken waar we zelf niet eens wonen, maar we eten wel gewoon kilo’s levensgevaarlijk kippenvlees. Hoe dom kun je zijn?
Al vanaf 2005 is bekend dat de resistente MRSA-bacterie ook op mensen kan worden overgedragen. Nu weten we sinds kort dat er nog een bacterie is die veel resistenter en dus gevaarlijker is: de ESBL-bacterie die in 95% van het kippenvlees in de supermarkten voorkomt.
Natuurlijk hoef je die bacterie niet levend binnen te krijgen. Als je alles wat in contact met de rauwe kip komt (handen, mes, snijplank, aanrechtblad) desinfecteert en de kip door en door bakt, dan komt het wel goed. Over koken heeft niemand het, maar ik neem aan dat als al het vlees gaar is, de bacterie ook is gedood. Ik had er bijna van die dunne witte handschoentjes voor gekocht, die de tandarts ook gebruikt. Maar toen bedacht ik me dat het natuurlijke de omgekeerde wereld zou zijn. Omdat anderen de etenswaar vergiftigen, moet ik voorzorgsmaatregelen nemen bij het bereiden ervan. Het moet niet gekker worden.

Ik heb al erg lang een hekel aan de Nederlandse kip uit de bio-industrie. 
Stel je eens een baby van zes maanden voor met het lichaam van een volwassen sumoworstelaar. Dat eet je eigenlijk als je een kip uit de bio-industrie eet.
Heb je wel eens een kippenpoot uit de supermarkt goed bekeken en geproefd? Er zit totaal geen smaak aan en die poten zijn baggervet. Niet te vreten en toch gaan ze als zoete broodjes over de rolband van de kassa.

Soms denk ik met weemoed terug aan mijn fietstochten door onder andere Sumatra, Sulawesi en Maleisië in de jaren negentig van de vorige eeuw. Toen Bin Laden en Bush (toevallig allebei met de b van bitch en boef) de wereld nog niet hadden verziekt. Toen kon je daar van die magere, overheerlijke en smaakvolle kippetjes eten. Het woord ‘scharrelkippetje’ had daar een heel andere betekenis. Ook lekker, maar niet om te eten. Wel om zo in te bijten.
Nu zijn die heerlijke kippen daar ook nog wel, maar in Sumatra en Sulawesi is het helaas niet zo veilig meer fietsen.
Als je die kippen wel eens hebt geproefd, dan lust je nooit meer een kip uit de Nederlandse bio industrie.  
En nu zijn die ook nog eens gevaarlijk.

Er sterven momenteel in Europa jaarlijks 25.000 mensen aan infecties die niet meer met antibiotica te behandelen zijn. Dat aantal loopt nog ieder jaar op.
Dat komt voor een groot deel doordat we al heel lang dezelfde antibiotica gebruiken, maar ook omdat dierenartsen veel te veel antibiotica voorschrijven. Nederland is koploper in de wereld als het gaat om het toedienen van antibiotica aan kippen, varkens en koeien.

Het gekke is, dat er al een paar keer in uitzendingen zoals EenVandaag en Zembla voor is gewaarschuwd dat dit een gevaarlijke tendens is, maar dat het in Den Haag verdacht stil blijft.
Zou dat soms komen omdat er zo veel Kamerleden van het CDA met dubbele belangen zijn?
Henk Jan Ormel van het CDA, een ex-dierenarts, heeft bijvoorbeeld samen met tweeduizend andere dierenartsen belangen in AUV Holding, een farmacieconcern. Dat is een bedrijf dat in de top drie staat van verstrekkers van antibiotica aan dieren. En zo zijn er nog meer CDA-Kamerleden met een dubbele pet op. Dat heb ik niet ontdekt, maar NRC-journalist Joep Dohmen. Het is echter wel een feit. Dat heet belangenverstrengeling. Het zou goed zijn om eens een onafhankelijk onderzoek te doen naar een eventuele antibioticamaffia in Nederland. Het zou me niet verbazen als er veel dierenartsen met goedgevulde spaarrekeningen tegen de lamp zouden lopen. Het zou me ook niet verbazen als er wat CDA’ers door de mand zouden vallen. Van oudsher is het CDA de partij die de belangen van de boeren beschermt. Desnoods ten koste van de volksgezondheid. Volksgezondheid is in handen van de VVD, maar de Landbouw valt onder Verhagen en Bleker. Allebei CDA. Natuurlijk, zou ik zeggen. Een draaikont en een paardenlul. De paardenlul zal ingrijpen als de sector niet genoeg aan het terugdringen van de antibiotica doet. Lekker vaag.

Wij kunnen er natuurlijk zelf iets aan doen. Als niemand die troep meer eet, dan is het vanzelf over met de handel.
Maar gek genoeg eten we gewoon baggervette kuikens (want het zijn nog niet eens kippen als ze geslacht worden) waar geen smaak aan zit. En waarin levensgevaarlijke, resistente enzymen zitten, waar antibiotica geen vat meer op hebben.

Verwacht ook niet te veel van de supermarkten. Ook als er ‘biologisch’ op het eten staat, dan is dat geen garantie dat het ook echt biologisch is. Geen grotere fraudeurs dan de supermarkten. We eten ook ‘biologische’ tomaten, die niet naar tomaten ruiken en waar liters water in zit. Ik woon bij het Westland en haal daar echte biologische, Westlandse tomaten. Die ruiken naar tomaat en blijven buiten de koelkast gewoon drie weken goed. Probeer dat maar eens met een ‘biologische’ tomaat uit de supermarkt. Onlangs is gebleken dat de ‘belegen’ kaas die ze verkopen, gewoon gemengd is met jonge kaas, maar wel duurder omdat het belegen kaas zou zijn. Dus vertrouw ze ook met de kippen maar niet.

Ik denk ook wel dat een hoop mensen gewoon die smaakloze kippen zullen blijven eten. Als je vaak van die gore diepvriespizza’s van de plaatselijke super eet, omdat ze zo ‘lekker’ zijn en snel klaar, dan kun je ook die kip wel blijven eten. Dan heb je namelijk geen smaakpapillen. Maar waarom je leven willens en wetens in de waagschaal stellen?

Mocht je wel goede biologische kip willen eten, dan kun je die in ieder geval bij slagers van ‘De Groene Weg’ kopen en bij poeliers of supermarkten onder het keurmerk EKO. Staat dat er niet op dan is het niet gegarandeerd biologisch. Echt biologisch vlees is wel duurder, maar je koopt toch ook liever een dikke BMW dan een Trabant?