Beau van Nergens Scoren

Even met het College Bescherming Persoonsgegevens gebeld: "Goedemorgen, Oplopers hier, de heer Kohnstam aanwezig?" De vriendelijke secretaresse meldde mij, dat ze me daar geen informatie over kon verstrekken, aangezien de privacy van mensen bij het CBP hoog in het vaandel staat. Dus na enige tijd kreeg ik de privacy-baas aan de lijn, zonder dat hij mij kon bevestigen waar hij wanneer waarom aanwezig was. Duidelijke zaak. Dus ik stak van wal: "Jacob, je staat een beetje in je hemd, vrees ik. De privacy van alles en iedereen ligt op straat, ondanks jouw inspanningen. Houd je het nog een beetje vol?" De heer Kohnstam antwoordde met de mededeling dat informatie over het welbevinden van personen strikt vertrouwelijk van aard was, en dat daarover geen mededelingen aan derden konden worden verstrekt. Dus ik vervolgde: "TomTom verstrekt gegevens aan de politie, zodat die weet waar ze het meeste geld kunnen verdienen met hun flitspalen. Over de rug van de TomTom-klant, dus. Jou is, als privacywaakhond dan toch gewoon een oor aangenaaid?" De heer Kohnstam antwoordde met de mededeling dat medische gegevens van personen strikt vertrouwelijk van aard waren, en dat daarover geen mededelingen aan derden konden worden verstrekt. Dus ik ging nog even verder: " En de privacy rond de OV-chipkaart is nog steeds een warboel van twijfel en onduidelijkheid. De politie blijkt in 99,8 procent van de telefoontaps op onrechtmatige gronden tot het afluisteren te zijn overgegaan. Man, je staat totaal voor lul." De heer Kohnstam antwoordde met de mededeling dat erotische gegevens van personen strikt vertrouwelijk van aard waren, en dat daarover geen mededelingen aan derden konden worden verstrekt. Dus ik rondde mijn betoog af: "Zelfs een rechter en een Officier van Justitie zijn betrapt op het lekken van gegevens over het strafblad van een criminele Koerd. Echt, van een serieuze privacybescherming is in ons land amper sprake. Volgens mij kun je de tent wel sluiten." De heer Kohnstam antwoordde met de mededeling dat informatie over het kampeergedrag van personen strikt vertrouwelijk van aard was, en dat daarover geen mededelingen aan derden konden worden verstrekt. We waren dus uitgepraat.

Maar wat een verhaal, van die rechter en die Officier. De ouders van de 23-jarige vriendin van een griezelige Koerd benaderden de rechter met de vraag of die man een strafblad had. De rechter belde met een Officier van Justitie, die stuurde het strafblad aan de magistraat toe, en die lichtte vervolgens de ouders in. Dat hoort niet in een rechtsstaat. Het is nog onduidelijk of de rechter en de Officier van Justitie worden vervolgd. Hoezo? Ze hebben belangrijke regels overtreden. Zo voor de vuist weg, stel ik dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan ambtelijke corruptie. Dat is een stevig misdrijf. Een verwarde meneer die een waxinelichthouder naar de koets van een volkomen overbodig staatshoofd gooit, zit al dik een half jaar in de cel, maar een rotzooiende rechter en een knoeiende Officier van Justitie worden mogelijk niet vervolgd. Schiet mij maar lek. De enige die snapt dat het bij het Openbaar Ministerie een schandalige teringzooi is, is hun baas. Nou ja, voor nog even dan. Harm Brouwer. Zijn termijn zit er bijna op, als chef van het OM. Hij kwam onder vuur te liggen bij zijn medewerkers omdat hij excuses aanbood voor de verschrikkelijke blunders die er zijn begaan. Zoals aan Lucia de Berk en Ina Post, die onterecht jarenlang in de cel zaten. Aan de eerste veroordeelde van de Schiedammer parkmoord, die onterecht in de bak zat. Brouwer vond, naast een schadevergoeding, ook excuses terecht. Zijn medewerkers vonden dus van niet. Hulde voor Harm Brouwer, die overeind is gebleven te midden van een stel incompetente prutsers met een totaal gebrek aan realiteitszin en fatsoen. Kneuzen!

Net als bij SBS6. Ook een hok vol kneuzen. Al hun programma's mislukken. Dat programma met die koren, om maar eens wat te noemen. Kunnen geweldig zingen, maar dat wordt dan gepresenteerd door Danny de Munck, en zo'n ordinair meisje van wie ik de naam niet eens heb willen onthouden. Kwaliteitszangers en -zangeressen worden aangeprezen door Purmerendse plebs. Of dat programma van die Beau van Erven Dorens. Show met the money. De zoveelste flop in de carrière van de over het paard getilde corpsbal. Thuis noemen wij hem inmiddels Beau van Nergens Scoren. Nu heeft een Finse bladenboer samen met John de Mol die tent opgekocht. Sanoma Broadcasting System, de letters kwamen handig uit. Maar de uitgever van troep als de Margriet en de Panorama gaat nu dus televisie maken. Ik ben zo enorm vreselijk verschrikkelijk benieuwd... Het enige lichtpuntje geldt de heer Alberto Stegeman. Die won een hoger beroep. Hij werd vrijgesproken van vervalsing, omdat hij in tweede instantie een rechter trof die wél na kan denken, en snapte dat het journalistieke en maatschappelijke belang van het aantonen van de schandelijk slechte beveiliging van Schiphol zwaarder weegt dan het maken van een verboden kopietje van een toegangspasje. Want Schiphol moet écht veiliger. Want Beau overweegt om te emigreren. En de uitvoering van die gedachte zou ik geen strobreed in de weg willen leggen.

Maar een klein veiligheidslek op Schiphol zou misschien een goede zaak zijn. Wanneer op een rustige zondagochtend nou eens een vrachtvliegtuig opstijgt van de Buitenveldertbaan, en een paar kilometer verderop eens uit de lucht flikkert, bovenop de hoofdvestiging van Hogeschool Inholland in Diemen, als daar toch geen studenten zijn, is dat probleem ook in één klap opgelost. Weg ermee. Hordes studenten blijken inderdaad naar huis te zijn gestuurd met een flauwekuldiploma. Dat is nu officieel een feit. En Geert Dales, die verantwoordelijk is voor al dat gelazer, maar roepen dat hij het prima heeft gedaan. Nooit eerder stond een onderwijsinstelling erger voor schut dan Inholland. Maar Geert blijft het toppunt van zelfingenomenheid. Opeens begrijp ik, waarom iemand twitterde dat de enige succesvolle opleiding aan Inholland masturbatiemanagement heet...