PlayStation Not-work

Groot paniek in gamersland, het PlayStation Network ligt namelijk al een week plat. Aan de reacties te lezen op verschillende fora een hels drama. Schuimbekkend en met trillende handen uiten sommige hun frustratie vanachter het scherm, althans zo ernstig lijkt het. Radeloze tieners die hun COD-verslaving niet op peil kunnen houden, mensen bij wie het sociale leven totaal overhoop ligt en geen enkel persoonlijk contact meer hebben omdat PlayStation Home onbereikbaar is en PlayStation Plus-bezitters die het dagen moeten stellen zonder uiterst voordelige aanbiedingen. Zoals altijd zijn er mensen die plezier beleven aan het leed van een ander, de Xbox-fanboys wrijven gniffelend in hun handen en benadrukken nogmaals dat je niet anders kunt verwachten van een brakke gratis service.

Nu blijkt het probleem zelfs nog wat serieuzer te zijn dan aanvankelijk werd gedacht. Hackers zijn er in geslaagd in te breken op PSN en hebben wellicht persoonsgegevens buit gemaakt. Een wijs besluit van Sony om de hele handel offline te halen om de beveiliging te verbeteren en de schade te inventariseren. Inmiddels is de hetze op het net begonnen en wordt Sony flink door het slijk gehaald. Gamers schreeuwen moord en brand, wat nu als mijn creditcard wordt geplunderd of nog erger mijn PSN-account wordt gestolen en al mijn waardvolle Trophies weg zijn. De wereld lijkt te klein voor de potentiële horror die veel gamers gaat overkomen. Meteen is er een groep die de elektronicagigant bekritiseerd voor het slecht beveiligen van hun netwerk en het te laat naar buiten brengen over wat er precies aan de hand is. Deels hebben ze natuurlijk een punt, maar de tsunami aan kritiek die Sony momenteel over zich heen krijgt is niet helemaal terecht.

Waarschijnlijk heeft een deel van de mensen een reality check nodig. Het nieuws wordt enorm opgeblazen, persoonsgegevens liggen op straat en alle creditcardsnummers met bijhorende beveiligingscodes zijn al doorverkocht en leeggeplunderd. Dit terwijl het nog niet eens zeker is welke gegevens er uberhaupt zijn gestolen. Volgens de downloaders onder ons wordt digitale data trouwens nooit gestolen, ze worden alleen gekopieerd, niets aan de hand dus, je gegevens staan nog gewoon op PSN. Sony beschuldigen dat ze niet correct hebben gehandeld en de beveiliging niet op orde hadden, dat mag natuurlijk en het laatst genoemde had zeker beter gemoeten. Toch is er correct gehandeld, het offline halen van het netwerk en experts inschakelen om uit te zoeken wat er precies aan de hand is, toont dat ze het serieus namen. Het nieuws nu pas naar buiten brengen is logisch, een onderzoek van een dergelijke grote neemt nu eenmaal tijd in beslag en voorbarig informatie vrijgeven is simpelweg niet verstandig als die achteraf niet blijkt te kloppen. Daarbij gaan ze flink met de billen bloot door openlijk toe te geven dat het foute boel is.

De stelling dat een groot bedrijf als Sony dit nooit had mogen gebeuren is bijna onzinnig. Als hackers kwaad willen komen ze in ieder systeem. In de afgelopen jaren zijn tientallen grote bedrijven en overheden het slachtoffer geworden van hackers. Het Pentagon, NASA, verschillende banken, creditcard verstrekkers en winkelketens moesten er allemaal aan geloven, waarbij de dieven tientallen miljoenen persoons-, creditcard- en bankgegevens wisten te bemachtigen. Toch treedt een grote groep van deze bedrijven nooit naar buiten over hun falen of laten de klant denken dat er weinig aan de hand is. Helaas voor Sony maakt het niet uit hoe ze het aanpakken, het is toch nooit goed. Nu krijgen ze de wind van voren omdat ze volgens sommige te laat naar buiten treden met het nieuws en worden daarbij de grond ingestampt voor het niet goed beveiligingen van hun netwerk. Hadden ze voor een andere aanpak gekozen, door bijvoorbeeld PSN in de lucht te houden tijdens het onderzoek en te doen als of hun neus bloed totdat er duidelijkheid was, dan waren mensen waarschijnlijk met fakkels en hooivorken naar het hoofdkantoor gegaan.

Persoonlijk respecteer ik de keuze om het complete netwerk offline te halen toen bleek dat er iets niet pluis was. Het PlayStation Netwerk is dan wel gratis, Sony doet dat zeker niet uit liefdadigheid. Het gratis aanbieden van de service is een manier om uiteindelijk geld te verdienen, iedereen op PSN is een potentiële klant en levert vroeg of laat geld op. Sony loopt een flinke klap op door het offline te halen. Een data breach (oftewel een datalek) veroorzaakt door een criminele activiteit, kost volgens de berekening van de The Ponemon Institute zo'n 318 dollar per account. Naar schatting zijn er ongeveer 77 miljoen PSN-accounts, in het ergste geval kost dit hackersgrapje Sony een slordige 24 miljard dollar. Hoewel het Japanse bedrijf zeker steken heeft laten vallen, wens ik hun (en evenmin Microsoft of Nintendo) allerminst een dergelijke schade toe.

Toch is het onbegrip van sommige gamers en het superieure gevoel dat andere gamers hebben omdat ze behoren tot de tegenpartij waarbij het altijd vlekkeloos verloopt, erg vermakelijk om te lezen. Gelukkig weet een deel van de PlayStation-bezitters zich nog te redden zonder PSN door te genieten van het mooie weer, aandacht te geven aan de vrouw (of man) des huizes of door simpelweg te gamen op the old fashion way, offline. Wie er ook achter de aanval zit, stiekem weten we allemaal dat Microsoft achter de actie zat om hun gratis Xbox Live-weekend te promoten, is het te hopen dat Sony de boel snel weer aan de praat heeft en dat de schade beperkt blijft voor zowel de gebruiker als het bedrijf zelf. Al is het alleen maar zodat niet nog meer negers door het lint gaan op YouTube.