De Bonuscultuur en huilend Nederland

Overgesocialiseerd Nederland doet weer huilie huilie. Veel mensen in Nederland krijgen naast hun salaris nog een bonus. ING heeft staatssteun gehad die eigenlijk geen staatssteun was, maar moest worden verkocht als staatssteun. Er moest voldaan worden aan een ‘afgesproken norm (DNB) met betrekking tot je vermogen’. Het was niet zo dat ING op nul stond, maar de norm kwam in gevaar. Dat de overheid, met het geven van tien miljard euro om die norm veilig te stellen, ook nog eens een miljard aan rente/boete opstrijkt, daar hoor je niemand over. Tien procent rente, betaalt u dat over uw huis? Nee toch! Het vloeit direct naar thuiszittend Nederland en/of laagopgeleid Nederland. Niks mis mee, zolang ze hun mond maar eens leren te houden over mensen die toevallig wel kunnen leren. Want laten we eerlijk zijn: wanneer BMW en Audi rijdend Nederland er echt de brui aan zou geven, kan het altijd rokend en zuipend Nederland al snel echt gras gaan roken. Ook zullen ze hun eigen drank moeten leren stoken.

Verdomme, wat heb ik mij weer kapot zitten ergeren aan dat linkse gejank. Met de SP voorop, de grootste jankert van allemaal. D66 en GroenLinks doen ook nog een beetje mee. En laat de laatste vooral kijken naar haar grootste graaister Femke H. Twaalf jaar en zo veel dagen in de tweede kamer en hop: een dik staatspensioen. Ze werkte er bijna precies het aantal jaren dat er voor staat om recht te hebben op dit pensioen, alsof ze het uitgerekend had. Zeg nou zelf; gebruik maken van of roven uit de volle ruif?

Talenten vasthouden door middel van arbeidsvoorwaarden. Talentloos Nederland begrijpt dat natuurlijk niet en denkt dat zij de bonussen persoonlijk opbrengt. Maar neem nou zo’n grote jongen als de ING. Talenten zijn mannen en vrouwen die genoeg potentie, doorzettingsvermogen en creativiteit hebben om de winst van zo’n bedrijf op te stuwen. Lopende bandpersoneel heeft dit minder, maar is ook van veel waarde. Hun waarde wordt bepaald door inzet, loyaliteit en volume. Niet zozeer door creativiteit en diepere inzichten. Ze hebben het vermogen gewoonweg niet. Dat is niet erg. Maar moet dit verschil geduid worden door inkomensverschillen? Ja. Moet dit verschil een sociale ruggengraat hebben? Ja. Moet een Jan Hommen per jaar bijna een zelfde bedrag aan bonus krijgen als zijn salaris? Nee. Laat dat duidelijk zijn. Maar, er moet wel verschil zijn! Ja! Sommigen van ons verdienen wel vier keer modaal. Al snel meer dan een ton dus. Hakken op die gasten! Hakken, haten en ouwehoeren in jullie kleine, sociale, rokerige cafeetjes en achterkamertjes. Gelukkig heeft de ING een grote sociale vis binnengehaald, W. Kok. Als Commissaris. Zo zie je maar: socialisme heeft altijd twee gezichten. Eén voor het volk en één voor jezelf.

Bijna alle omringende landen en de rest van de wereld erkennen dit verschil, behalve Nederland. Er wordt oeverloos over geouwehoerd door een stel geitenwollen sokken die al in jaren niet gewassen of gelucht zijn. Ze rotten de Tweede Kamer uit. Wat is dat met die betweters? Ook de PVV doet mee. Zo teleurstellend. En straks komt AEGON nog. Ze houden nu wijselijk even hun mond, maar er gaan bonussen uitgedeeld worden straks, neem dat van mij aan.

En tot slot een paar stellingen van mij:
1. Een bonus is gerechtvaardigd wanneer je vooraf afgesproken targets voor het bedrijf haalt. Dat deze targets uitdagend en meetbaar moeten zijn is navenant.
2. De bonus dient nooit meer dan tien procent van je jaarsalaris te bedragen om zo een sociaal draagvlak te waarborgen.