"Oh, heb je er familie?"

Illustratief voor hoeveel van ons Nederlanders over de huidige onrust in Egypte denken. Een land met moslims en christenen die zij aan zij aangeven dat ze schoon genoeg hebben van de corruptie en onderdrukking onder Mubarak. Oppositiepartijen sluiten zich aan i.p.v. dat ze de boel hebben georganiseerd - het volk is er klaar mee, en bezet nu al 12 dagen het centrum van hun hoofdstad. Niet alleen zij, maar ook Westerse journalisten zijn aangevallen door Mubaraksympathisanten. CNN, Al Jazeera e.a. hebben hun camera's in moeten leveren, hun journalisten worden gearresteerd. Mubaraksympathisanten blijken armen te zijn die worden betaald om voor Mubarak te demonstreren en ga zo nog maar even door.

En wij? Het boeit ons werkelijk geen hol, en iedereen die het wel boeit wordt schouderophalend aangekeken als een of andere dorpsgek. Ik zie duizenden Egyptenaren die al anderhalve week op een plein bivakkeren, zichzelf gebarricadeerd hebben, eigen securitycheckpoints hebben opgezet en burgerwachten hebben aangesteld. Ze zeggen dat het in de wijken zelf nog nooit zo veilig is geweest, omdat iedereen op elkaar let.

Het Tahrirplein zelf heeft voedsel, water, gebedsdiensten voor beide geloven, een veldhospitaal, een apotheek en ga zo maar door - het is gewoon een dorp in een stad geworden. Een nederzetting, een kolonie van mensen die geloven in zichzelf en in een betere toekomst, en wat zichzelf onderhoudt en beschermt tegen de huurlingen die de vreedzame demonstratie op Tahrir willen neerslaan. Een waar voorbeeld voor de menselijke natuur, een ode aan de menselijke wilskracht. Een afspiegeling van de samenleving, die tesamen een dikke middelvinger maakt tegen een corrupte dictatuur. En die afspiegeling houdt het nu godbetert al 12 dagen vol, terwijl het regime aan alle kanten de boel poogt te ontregelen.

En dan denk ik aan Nederland, en aan meneer Wilders... want wij vinden al die stenengooiende, zandhappende halalbedoeïnen allemaal verderfelijk en een aanslag op ons land. En dan schaam ik me dood, want het boeit ons werkelijk geen flikker. Zoveel duizend jaar later blijken de Egyptenaren nog altijd vele malen beschaafder dan wij, en we zijn te verwend om dat onder ogen te zien. Als we nou eens godbetert de tv aan zouden zetten, maar nee, dan kijken we liever naar Popstars en De Wereld Draait Door. Diezelfde wereld die we met alle gemak maar lijken te negeren. Twaalf dagen... ik denk dat de goede voornemens van velen het niet eens zo lang hebben volgehouden.