Babylijkjes

"Potverdorie, schat. Dit is hem! Wat een heerlijk huis! Prachtig, net een nieuwe keuken, badkamer en toilet. Dat komt goed uit. Een verbouwing kunnen we toch even niet betalen. [...] Och kijk, hier! Drie slaapkamers. En boven ook een toilet. Top. [...] Het is veel mooier dan op de foto's. Het is ook netjes achtergelaten. Veel beter dan dat andere huis dat we bekeken. Ik loop vast door naar de zolder hoor. [...] Misschien kunnen we hier een vierde slaapkamer maken? Of gewoon een rommelhok. Voor al die oude meuk, die we net zo goed kunnen weggooien. En het spul voor vakanties enzo. Skibox. Tenten. Koffers. [...] We moesten maar eens met de makelaar gaan praten. Zo heel duur is het niet eens. Wat denk je, zal dit huis nog een beetje geschiedenis hebben?"

De rechtbank in Leeuwarden is vandaag begonnen met de rechtszaak tegen de 26-jarige Sietske H. uit het Friese Nij Beets. Zij beviel tussen 2002 en 2010 van vier baby's die ze allen om het leven bracht, de lijkjes verstopte ze in koffers op de zolder van haar ouderlijk huis. Althans daar wordt ze van verdacht.
Sietske H. woonde al die tijd bij haar ouders in het betreffende huis. Haar ouders zouden niet op de hoogte zijn geweest van haar zwangerschappen. Zij hebben de woning verlaten en willen er niet meer terugkeren. Het huis waarin het gezin woonde, staat inmiddels te koop.

Daar had ik niet bij stil gestaan. Dat huis bestaat nog altijd. Sterker, het staat te koop. Of is misschien zelfs al verkocht. Maak het toch met de grond gelijk! De fik d'r in. Wie wil er nou in vredesnaam nog in zo'n huis wonen? Net als het huis van die hond Sander V.. Wie wil daar in vredesnaam wonen? Ignorance is bliss? Werkelijk?
Ik was oprecht verbaasd toen ik las dat het huis te koop stond. Vreemd eigenlijk. Wat had ik verwacht? Dat een huis waarin iets zeer ernstigs is gebeurd, altijd maar leeg blijft staan? Of simpelweg verdwijnt?

Overigens blijf ik me heel erg verbazen over allerlei aspecten rondom deze zaak. Het politieonderzoek is in grote lijnen afgerond. H. is de enige verdachte in de zaak en het OM ziet geen strafrechtelijke betrokkenheid van anderen.
Ik waag me niet aan vingerwijzen, maar H. is viermaal bevallen (!) van een voldragen (!) kindje. Terwijl ze bij haar ouders in huis woonde, een baan had waarbij ze veel in contact kwam met de bewoners van het dorp dat krap 1600 inwoners telt. Op zolder lagen vier babylijkjes in koffers, sommigen jarenlang. Moest het dan echt acht jaar duren voordat er iemand naar de politie stapte, omdat de zaak stonk?
Dat geldt niet als strafrechtelijke betrokkenheid, dat snap ik. Maar hoe hard heeft een deel van de Nij Beetsers hun ogen dichtgeknepen?

Vandaag is de pro-formazitting. Sietske H. heeft te kennen gegeven daarbij niet aanwezig te zijn. H. wordt officieel verdacht van meervoudige kindermoord, dan wel kinderdoodslag. Kindermoord en kinderdoodslag worden minder zwaar bestraft dan reguliere moord of doodslag. Kindermoord en kinderdoodslag kunnen alleen moeders ten laste worden gelegd. Ergens vind ik dat ironisch, dan ben je tot het uiterste gegaan om geen moeder te zijn en dat wordt je strafmaat (mede) bepaald doordat je moeder bent. Doordat je moeder bent. Doordat je moeder bent.

Sietske wordt ervan verdacht de baby's door verstikking om het leven te hebben gebracht. Ze zou haar handen en een kussen op de neusjes en mondjes hebben gedrukt. In twee gevallen zou ze een kledingstuk in het mondje van de pasgeborenen hebben gestopt. In een geval heeft ze daarna een plastic zak om het hoofdje gedaan. Daarna stopte ze de babylijkjes in vuilniszakken en verstopte die in vier koffers op zolder. (NRC)

Op kindermoord staat slechts negen jaar. Op kinderdoodslag staat maximaal zes jaar. Omdat het gaat om een meervoudig strafbaar feit, kan daarnaast nog eens een derde van de maximumstraf worden bijgeteld. Ze zou dus tot twaalf jaar cel veroordeeld kunnen worden. Ik vind het ongelooflijk. Iemand die haar pasgeboren dochters en zoon vermoordt, mag wel wat langer weggestopt worden. Wat mij betreft voorgoed.