Geef eens iets weg

Zeg eens: zou jij wel eens de held willen zijn? Heb je nooit eens stiekem gefantaseerd dat je Superman of Spiderman was? Dat je iemand redde, een ander in veiligheid bracht, de Barmhartige Samaritaan uithing.
Ooit een goede daad verricht, een oud vrouwtje helpen oversteken, een kat uit een boom gered? Weet je nog hoe goed het voelde om de weldoener te zijn?
Hoe zou het voelen, als je iets deed voor een ander dat zo goed was dat die ander ontsnapt aan een wisse dood? Je hebt er vast wel eens van gedroomd. Wie niet eigenlijk? Je hart zou toch uit je borst springen van trots als je zoiets voor een ander kon doen? 

Denk eens even na: ken je iemand die best gered mag worden? Je broer, je schoonmoeder, de buurman, de dochter van de bakker of het zoontje van de zus van je beste vriendin. Kijk eens om je heen. Ken je iemand? Met slecht functionerende longen, nieren, hart. Een zaak van leven of dood. Maar het mag ook minder fataal zijn; iemand met ernstige brandwonden, een oogziekte of kapotte trommelvliezen. Niet levensbedreigend, maar zeker voor verbetering vatbaar. Wie helpt hen?

En jij dan? Ben je het waard om gered te worden? Of accepteer je dat de uitval van een orgaan – door welke oorzaak dan ook – leidt tot ‘game over’? Doe je dat dan af als ‘Ach, zo gaan die dingen’, of vecht je toch voor je leven? Hoop je dan dat er iemand is die nog enig menselijk gevoel in zijn donder heeft? Dat iemand het je gunt om nog wat langer hier te zijn, bij je vrienden, ouders, kinderen. Om je studie af te maken, of die felbegeerde promotie binnen te slepen. Waar zijn de helden als jij ze nodig hebt?

Ze zijn er wel, die helden. Ze zijn overal. Ze zitten op scholen, werken bij bedrijven. Ze lopen door winkelstraten, rijden in auto’s. Ze zijn overal, onherkenbaar, incognito. Kijk eens wat beter. Naar de vrouw voor je in de rij bij de kassa, bijvoorbeeld. Die met dat grijze piekhaar en die ouderwetse jas. Misschien is zij het wel. Of die jongen naast je in de bus, die slungel met dat lange haar en dat Metallica T-shirt. Misschien hij. Jij ziet het niet, maar ze kunnen zomaar dat ticket op zak hebben dat hen heldenstatus zal verschaffen, al zal hun naam nooit in koper gegraveerd worden en hun gestalte nooit in brons gegoten worden. Misschien gaat een van hen wel jouw leven redden.

En jij? Wat doe jij?

Het is donorweek.
Zeg ook ja.