Kiezen of delen

Jan WillemAnno 2010 is een driehoeksrelatie onderhouden geen makkie. Zeker niet voor een lange periode. Twee zelfstandige vrouwen evenveel aandacht geven vergt een enorm organisatorisch vermogen. En een strakke agenda. Ze beiden tevreden houden is nog veel moeilijker, zo niet onmogelijk. Als je het ene schatje een ketting geeft, wil de andere er natuurlijk ook eentje. Eigenlijk twee. Maar die portemonnee raakt wel een keer leeg! Ik denk dat een man die zo’n ingewikkelde verhouding langer dan vijf jaar goed kan runnen, bij uitstek geschikt is voor een hoge politieke functie. Steeds maar weer belangen afwegen, keuzes maken en prioriteiten stellen. Voortdurend liggen er conflicten op de loer, die je in de kiem moet smoren. Anders wordt het hommeles. Of erger.

De Nederlander Marcel Somers had met twee Belgische vrouwen een driehoeksverhouding. En niet zomaar eentje! De dames in kwestie heetten allebei Els en waren dol op parachutespringen met hun gezamenlijke minnaar. Er alleen twee vrouwen op na houden was Somers blijkbaar niet gek genoeg. Els en Els hielden van dezelfde man en accepteerden dat van elkaar. Betekende wel dat ze elkaar blind moesten vertrouwen en niet mochten laten vallen. Dat Els niet ging denken dat Els er stiekem met Marcel vandoor zou gaan. Of andersom. Ik weet niet hoe lang het paradijs voor drie bestaan heeft, maar één van de Elsen heeft uiteindelijk het loodje gelegd door met een gesaboteerde parachute uit het vliegtuig te springen. Ze heeft daarmee ongewild en met een flinke smak van een driehoeksverhouding een tweehoeksverhouding gemaakt. Somers verklaarde later dat de andere Els “mogelijk opgefokt was geraakt van de slaapkamergeluiden” en vervolgens de parachute van haar rivale onklaar heeft gemaakt. Die geluiden laten zich raden, want van een snoozende wekker of een omslaande bladzijde schiet je niet direct uit je panty.

De rechtszaak tegen de overgebleven en tevens verdachte Els diende deze week voor een Belgische rechtbank. Onbewust dwaalden mijn gedachten af naar de kabinetsformatie bij de zuiderburen. De Vlamingen en de Walen zijn als Els en Els geworden. De driehoeksverhouding tussen de macht en de twee taalkampen ging lang goed. Tot plotsklaps de macht te verleidelijk werd om te delen. Nationalistische Vlamingen wilden dat frites in heel België patatten gingen heten en radicale Walen wilden Brussel officieel tot Bruxelles dopen. En zie hier, een compleet verstoorde relatie waarin een scheiding steeds dichterbij komt. Driehoeksdroomprins Marcel Somers werd getipt als de redder van België, maar maakte het niet waar. Wie wel?