Verlossing is nabij!

Jan WillemHij denkt dat hij de Messias zélf is. Ik denk het eerlijk gezegd ook. Dat de Verlosser terug op aarde is en dat het lange wachten eindelijk wordt beloond. Een grote bak ellende, rampspoed en verdriet heeft de wereld al ruim tweeduizend jaar in zijn greep. En ineens is daar hulpbisschop De Jong van het bisdom Roermond! Gestuurd om alle problemen op te lossen. En Hij kan het! Deze week heeft Hij Nederland kennis laten maken met de wonderen van weleer. In één klap heeft de hulpbisschop zowel het abortusvraagstuk als het personeelstekort in de zorg weggevaagd. Alsof ze er nooit geweest zijn.

30.000 abortussen worden er per jaar in Nederland uitgevoerd. De hulpbisschop is daar ontstemd over. Brute moord is het! In een brief aan de Tweede Kamer geeft hulpbisschop De Jong het antwoord op het abortusvraagstuk: door een verbod op abortus in te stellen ontpoppen de gespaarde foetussen zich tot verplegers en daarmee ontstaan er ruim voldoende ‘handen aan het bed’. De eenvoud van de oplossing is briljant. Deze man kán niet anders dan een personificatie van Jezus zijn. Verbied het vroegtijdig afbreken van zwangerschappen en de ziekenhuizen zullen wemelen van de meest kundige medewerkers.

Abortus en zorgpersoneel zijn natuurlijk nog maar het begin. Ik fantaseer al over hoe Hij op intelligente wijze andere probleemkwesties aan zal pakken. De kredietcrisis bijvoorbeeld. Als De Jong het voor het zeggen had, was die er natuurlijk nooit geweest. Hij had kort naar de scheefgroeiende economie gekeken en dan wijs gesproken: ‘Laat er een groot vermogen aan bankbiljetten bijgedrukt worden en de financiële misère zal geschiedenis zijn’. En wat te denken van het voedseltekort in Afrika? De hulpbisschop staat er kort bij stil en geeft vervolgens opdracht om in andere landen de voedselproductie te verdubbelen en te verschepen naar het noodlijdende continent. De denkwijze van hulpbisschop lijkt zó simpel! Je zou bijna gaan denken dat je Zijn oplossingen zélf kon bedenken. Er is geen probleem te verzinnen waar de hulpbisschop uit Roermond geen vernuftige oplossing voor heeft. Ik wil de hulpbisschop als premier! Wat zeg ik? Als keizer van de wereld!

Met een schok ontwaak ik uit mijn dagdroom. De hulpbisschop kan Jezus helemaal niet zijn! Ik lees de brief van De Jong aan de Tweede Kamer over abortus opnieuw. Hij had in de envelop een schaalmodel van een foetus gedaan. Om te laten zien dat het wel degelijk ménsen zijn die om zeep worden geholpen bij een abortus. Nou ja, minimensen dan. Ineens realiseer ik me dat De Jong een rooms-katholieke geestelijke uit Limburg is. Die zijn gek op minimensen, vooral jongetjes van een jaar of zeven. Hoe meer hoe beter.