Oi mate! English sports today!

"Ga anders toch schaapjes tellen." zei mijn moeder, wanneer het kind in mij geen slaap wilde vatten. Waarschijnlijk bedoelde ze: “Kijk anders eens naar typisch Engelse sport.” Wie kent er bijvoorbeeld nog de nachtelijke snookerpartij: Henry vs. Hendry? Erg effectief om bij weg te tuimelen, al zeg ik het zelf.

Snooker

'Wie er won, was mij nooit duidelijk. Wie van de twee Henry was trouwens ook niet. Het hadden zo opa en kleinzoon kunnen zijn; tevens ook de enige twee beoefenaars van deze sport. Een generatiegebeuren vol allooi.'

Het snookerpubliek applaudisseert vaak vol overgave, wanneer een bal zijn weg naar de pocket vindt. Soms is men echter muisstil bij een treffer.
Nooit begreep ik, wanneer een applaus nu wel of niet terecht was. Volgens mij ben ik niet de enige; soms hoor je op de tribune drie mensen klappen, direct gevolgd door een massaal "Ssst!"
De daaropvolgende beurt stoot ene Hen(d)ry een bal beheerst in de hoek; iedereen begint te klappen. – ‘Het zal wel erg knap zijn dan?’ - Maar vervolgens haalt de scheids de bal weer uit het netje, wrijft hem lichtjes op met een doekje en legt hem terug op tafel (!?*) Huh? Een foutbal met een score? Je kan er met je wollen knooppet niet bij, de regels van Engelse sporten.

*Ik wil het niet weten; bespaar me uw hoon en kundige reacties.

Bowls.

effectiever dan zopiclon. Chronische slaapproblemen? -> Bowls!                                                                               Concentratiebevorderend volksvermaak voor visueel begaafde mannen in hun midlifecrisis. Bowls is eigenlijk net zoiets als jeu de boules ... of curling, maar dan zonder vrieskou en die twee vegende schoonmakers; in het dagelijks leven.

Er wordt gerold met een soort kaasvormige stenen; the bowls.
Iedere speler – meneer blauw en meneer rood – rolt met vier bowls van zijn eigen kleur. Tussendoor komen hun twee jongste zoontjes in beeld die de bowls eens adequaat in de boenwas zetten. Hun vaders zwijgen … de gehele duur van de wedstrijd.

Met wiskundige precisie rollen deze joviale volkshelden hun bowls in een boogje richting ‘the Jack’. Een boogje, zes maal zo scherp als de baan van een boemerang. ‘De kromme’ zal ongetwijfeld jaloers zijn op deze macabere vorm van effectbeheersing.
Tijdens dit enerverende oerspel, discussieert het ingewijde commentatorduo over echte bowlsdingen … zoals bijvoorbeeld de prijs van het materiaal:

“It's a jolly good day, isn't it my dear Cedric?”

-"There’s no two ways about it Desmond. Seems like a brand new court here today at Edgmond’s. That green must be tremendously expensive, I would say."

"Yes it truelly is, Cedric. It’s propoustress. This precisely leveled, synthetic surface has been proudly provided by the respected company of Felixstowe & Suffolk. If you’re in for a Penny, you’re in for a Pound.”

-"That’s mad bullocks, I would say. Please tell us about Greg Harlow’s bowls. He must have spend a fortune on these?”

"It’s ridic Cedric. These high manouvering bowls are balanced with ultra-special care by professional bowlshaper and former professional athlete, Mr. Sutherland. There’s a miraculous price related to these bowls. Frankly unimagenable.”

-“Astonishing Desmond! May I say, that is not my cup of tea?”

… Bowlz - zzzzzz - zzzzzz - zzzzzzzz - zz - zz   

Bridge dan

Gezelligerwijs … Bridge speel je met vier heren, vier dames, vier boeren en een PARTNER. Samen, tegen iemand anders en diens PARTNER. Hierin heb ik me dus nooit verdiept. Het schijnt nogal complex te zijn. Bovendien heb ik niet eens een PARTNER. En al zou ik er één hebben, dan is ze meestal niet zo PIENTER.

“Schat, het heet: kaarten schúdden, niet: kaarten óprapen … Kijk, als jij die doubleton eerst even duikt en dan middels een subtiele relay onder tafel kenbaar maakt of je renonce speelt. Dan ben je ook niet zo kwetsbaar voor een preëmptief bod van, eventueel de leider. Als je dat eenmaal begrijpt, dan kunnen we deze uitkomst nog binnen twee conventies en een openingsbod claimen.”

Oh ja, en dan was er ook nog iets met windrichtingen, bij Bridge. Ik ken wat dat betreft maar één windrichting; out of my ass!

Darts

Een volkssport spannender dan Saw13. Darters kennen eervolle beroepscodes. Eén ervan, bestaat uit het hebben van een biermerk als sponsor. Een ander is het te allen tijde bijhebben van je vrouw, die ervoor zal zorgen dat ze meer in beeld gaat zijn "than that ugly pork over there". Een strijd an sich.

Het algemene niveau bij darts, betreft een jolig AA-publiek, gebruikmakend van lange, Duitse picknicktafels. Je gezicht schminken mag; voor de verandering. Pints and Lagers? Don’t worry mate!

De sets, legs and double-tops worden bijgehouden door een laagzware pinguïn met een microfoon, die ondanks zijn schorgezopen stem nog ordentelijk blijkt te kunnen tellen. – ‘Wellicht vaak moeten oefenen, wanneer hij werd aangehouden? … Zou ie het alfabet ook achterstevoren kunnen?’ – U weet wel, die accurate aftrekacrobaat: "Wanhundruteneetie!"

Darts, leuk om te doen, krampverwekkend om naar te kijken. Laat ik ook even stellen dat, wanneer ik darts speel, het er tamelijk anders aan toe gaat. Wij spelen het altijd met vier man ipv twee; ‘great better atmosphere!’
De leukste regel: als je iemands score gooit, moet díe persoon weer op nul beginnen. (Ja, dus we gooien van nul náár vijfhonderdéén. Dat is zóveel makkelijker tellen.)
Er zijn drie winnaars en dus één verliezer; die haalt bier. Eindig je op nul punten – ‘Kalf!’ –dan moet je met een flesje appelsap op je hoofd voor het bord gaan staan. De rest krijgt één pijl ieder ... De naam van dit manhaftig bonusspel? ‘Will’m-nie-of-Will’m-wel?-Wilde-‘m-boelsaai?-Will’m-Tel?’ 

Oh, en we hebben trouwens ook de ring van het bord een pietsje gemodificeerd. De cijfers staan nu, speciaal voor onze minder zinnige stamgast Tito (‘de ito’), eenvoudigweg in volgorde op het bord. Net zo makkelijk toch? Tevens is elk zwart vakje nu dus een oneven getal en elk wit vlakje, tja, een even getal. Volgens Tito zouden ze dit best ook bij het roulettewiel mogen doen. “Kiek Smolderke, een draaiend dartbord. Kende daar geld mee winnen? 'k Ben zo terug.” … Die pijl in de ‘single 31’ had hij beter kunnen laten …

Cricket

Behalve in Engeland ook mateloos populair in aardbevingsgebieden. Op voetbal na, zelfs de tweede populairste sport ter wereld. (Conclusie: er wonen veel mensen in aardbevingsgebieden.)

Wat ik begrijp, is dat je voor cricket oa. een bal, een bat en een spencer nodig hebt, en je bij voorkeur Earl dient te heten.

Grootmoeders alternatieve slaaptip 5: ‘Cricket’

Benodigdheden:
-Een gladgestreken spencer
-Een trein vol Indiërs
-Anderhalf ons gras
-Een stuk gelakt hout
-Een bal
-Een man met een fluit, genaamd Howard
-Thee met melk
-Een gasfornuis

Bereidingswijze:
-Zet het gas aan …


…Goed. Een idyllisch slot ten behoeve. Een onvermurwbare conclusie betreft typisch Engelse sport: je valt ervan in slaap! Zo goed? Oh, behalve van voetbal dan. En natuurlijk het jaarlijkse ‘kaasrollen’ in Glouceistershire. Maak dat maar Olympisch, zou ik zeggen.