Meer kindermoorden gaarne

Tegenstanders van George W. Bush (iedereen met een IQ boven de 70) schuiven hem graag de dood van duizenden jonge Amerikanen in de schoenen. Toegegeven, hij heeft er inderdaad eigenhandig voor gezorgd dat het Amerikaanse leger ‘vrede’ ging stichten in Afghanistan, wat gepaard ging met het welbekende bloedvergieten.
Maar wie heeft het over de miljoenen kinderlevens die de grote held heeft gered? Nou? Over eenzijdige berichtgeving gesproken! Het was immers hetzelfde genie dat acht jaar lang krampachtig overheidsfinanciering van stamcelonderzoek tegenhield. Hulde voor de missing link!

Stamcellen; iedereen heeft er weleens van gehoord, maar wat zijn het nou eigenlijk?
De meeste cellen in het lichaam hebben een specifieke taak die ze uitvoeren tot de pijp aan Maarten wordt gegeven. Zo niet onze hoofdrolspelers. Die zorgen voor nieuwe cellen, welke ze creëren door zich te splitsen. Zo kunnen ze zowel zichzelf als de uitgebluste broertjes vervangen. Handig, niet? Daarnaast hebben ze voor de wetenschap een zeer belangrijke taak. En dan vooral de exemplaren die geëxtraheerd worden uit embryo’s. Embryonale stamcellen kunnen, in tegenstelling to volwassen stamcellen, ieder type cel van je lichaam kunnen worden.

Maar daar komen de tegenstanders om de hoek kijken.
Het zijn dezelfde idioten die denken dat de evolutietheorie een samenzwering is van wetenschappers en joden, die de aarde als middelpunt van het heelal zien en geloven dat de wereld minder dan duizend jaar oud is. Godsdienstwaanzinnigen, of ‘creationisten’, zoals ze zichzelf plegen te noemen. Zij vinden dat stamcelonderzoek gelijk staat aan moord, omdat stamcellen uit embryo’s gehaald worden, die daarna onbruikbaar zijn. Gedreven door intense haat tegen de wetenschappers die voor baanbrekend onderzoek naar ziekten als Alzheimer, Parkinson en diabetes menselijk leven vernietigen, gaan ze tot het gaatje om de seriemoordenaars van de 21e eeuw te stoppen.

De vraag is natuurlijk of je over een menselijk wezentje kunt spreken bij een 14 dagen oud clustertje cellen. Voor de tegenstanders van stamcelonderzoek is werkelijk iedere spermacel heilig. Hersenen of geen hersenen, bloed of geen bloed, hart of geen hart, maakt niet uit. Ja, en de wereld is plat.
De embryo’s zijn niets meer dan wat menselijke cellen. Ze hebben geen zenuwcellen en dus ook helemaal geen hersenen, laat staan bewustzijn. ‘Maar het is potentieel leven’, zeggen Bush en kornuiten dan. Tja, tegen mensen die beweren dat planten ook gevoelens hebben, kan ik niet op.

Tot grote blijdschap van alle wetenschappers en ieder ander weldenkend mens was daar in 2009 opeens Obama. De verlosser. Hij liet stamcelonderzoek met overheidsgeld opnieuw toe.
Maar daar waren die fanatieke en luidruchtige bijbelfanaten weer. Ze stapten met veel bombarie naar de rechtbank om de beslissing aan te vechten. Helaas is ook de rechterlijke macht niet gespeend van leeghoofdige reli-fanaten. En dus verbood een Amerikaanse federale rechtbank in augustus om overheidsgeld uit te geven aan stamcelonderzoek. De kromme rechter beriep zich op een of andere achterlijke wet uit 1996, die verbiedt het gebruik van overheidsgeld voor alle onderzoek waarbij een embryo wordt vernietigd. Terug bij af.

Maar er gloort sinds deze week gelukkig weer hoop aan de horizon. Het federale hof van beroep in Washington heeft het verbod op stamcelonderzoek met overheidsgeld afgelopen week tijdelijk opgeschort. Om het hof meer tijd te geven voor een diepgaand onderzoek van het dossier, zo is de uitleg. Tot grote woede van de bijbelfanaten natuurlijk. Maar ja, God heeft duizend jaar geleden toch niet voor niets stamcelonderzoekers gemaakt?