Mark, het is nu al 1 september!

Beste Mark,

Het is 1 september, maar dat weet je waarschijnlijk zelf ook wel. Een kalender is het meest voorspelbare dat we hebben, tesamen met de wetenschap dat je geboren wordt en op een gegeven moment weer dood gaat en je tot die tijd belasting betaalt. Waarom wijs ik je dan toch op het feit dat het 1 september is? Omdat ik je wil herinneren aan een uitspraak die je vlak voor de verkiezingen van begin juni deed. Weet je het nog, die avond in Paradiso? "Wat mij betreft is het nieuwe kabinet er voor 1 juli." Die opmerking maakt maar weer eens keihard duidelijk dat wat de rest betreft het weinig uitmaakt wat jij zegt.

Want echt vlotten wil het maar niet met de kabinetsformatie. Dat moet jou, als beoogd premier, toch niet echt lekker zitten. Los nog van die 1-juli-uitspraak. Achteraf kan dit toch niet echt de verkiezingsoverwinning geworden zijn die je gehoopt had. De marge met de PvdA was minimaal, maar elke overwinning telt, toch? Het lijkt nu echter een beetje op een herhaling van 2006. Word jij eerst tot lijsttrekker van de VVD gekozen, krijgt Rita Verdonk bij de verkiezingen meer stemmen. Nu win jij de landelijke verkiezingen, maar ben je niet de grote winnaar. En de grote verliezer, het CDA, neemt een sleutelpositie in bij de vorming van het minderheidskabinet.

Ook zoiets, een minderheidskabinet. Het zit je niet mee ook. Heb je eens de kans om premier te worden, krijg je dit, een minderheidskabinet. Het is net kampioen worden omdat de grote favorieten niet meedoen. Het is het nét niet. Ironisch genoeg moet de gedoogsteun komen van een partij waarvan de leider met één bepaalde minderheid grote problemen heeft. Al vraag ik me af of jij daar de humor van in kan zien. Vind je het sowieso nog wel een beetje leuk die hele formatie? Je bent zo weinig "in the picture", zoals dat met een oer-Hollandse term heet. En als je in the picture bent, wil er niemand kijken. Slechts 139.000 kijkers voor het tv-programma "Ja ik wil... Rutte!" Bedroevend. Zou dan niemand je willen?

Iedere keer zie ik Wilders en Verhagen of de één of andere CDA-jankebal in het nieuws die zijn plasje over de formatie komt doen, maar geen Mark Rutte. Dat zou toch wel moeten als je een beetje de regie in handen wil houden en gezien wil worden als de architect van Neerlandsch Eerste Minderheidskabinet Sinds De Tweede Wereldoorlog. Wat dat betreft zou je een prima opvolger van Balkenende zijn. Van hem had ik ook nooit het idee dat hij de regie in handen had. Het belooft alleen niet veel goeds voor de stabiliteit van de nieuwe regering. Want ga jij dan wél sturing geven aan het ongeleide projectiel Wilders en de zijn eigen koers varende Verhagen?

Want volgens mij heeft Verhagen en met hem het CDA, alle regie in handen. Die hoor je namelijk de hele tijd. Eerst hoor je allemaal CDA'ers die er niet blij mee zijn dat men met de PVV in zee gaat. Vervolgens gaat Wilders die weer afzeiken middels een Twitterberichtje. En Verhagen? Die trekt zich nergens wat van aan en gaat vrolijk verder met het smeden van een kabinetje. Zijn kabinetje. Want volgens mij zijn Verhagen en Wilders bezig met een kabinet te maken en gebruiken ze jou als gedoogsteun-partij Mark! Voornamelijk Verhagen, want sinds gisteravond lijkt hij nog de enige CDA'er te zijn die erin gelooft.

In de hele discussie die is ontstaan over Wilders aanstaande bezoek aan New York op 11 september en zijn interview op de Australische televisie komt de naam Mark Rutte niet voor. Wel die van Verhagen en het CDA. En dan heb ik het nog niet eens over die mummie Van Agt die te pas en te onpas met zijn lidmaatschap loopt te zwaaien en brieven loopt te schrijven. Kom op Mark, laat de leider zien die in je zit! (Het voordeel van dit opschrijven, is dat ik nu geen moeite hoef te doen om niet cynisch te klinken en mijn lachen in te houden).

Eind vorige week meldde Ivo Opstelten dat een akkoord er pas na Prinsjesdag aan zit te komen. Dus voor 1 oktober hebben we geen nieuwe regering. Dat is drie maanden na de door jou beoogde datum. Ik mag hopen dat er niet nog meer misrekeningen in je planning zitten Mark, zoals de opstand binnen het CDA die nu lijkt uitgebroken. Je moet nog oppassen dat je niet verslagen wordt door die Belgen met hun formatie. We hebben al 4 dagen achterstand op ze, laat het nu niet gebeuren dat zij eerder een regering hebben dan wij. Aan de andere kant, ik vind het ook wel goed zo. Laat dit demissionaire kabinet nog maar even zitten, zo slecht gaat het niet. We moesten snel een nieuwe regering hebben omdat we de gevolgen van de crisis aan moeten pakken. Vooralsnog merk ik niet dat we in de problemen zijn gekomen. Balkenende komt helemaal los en wordt zelfs grappig. We zijn zelfs bijna wereldkampioen voetbal geworden, wat wil je nog meer!

Dus Mark, doe kalm aan, haast je niet. Met een beetje goede wil, kun je het record van de formatie van 1977 van 7 maanden breken. Dan kun je altijd nog zeggen dat je 1 juli 2011 bedoelde. Zo'n geinige one-liner doet het altijd wel goed in de pers. Als er bijna een akkoord is, kun je altijd nog iets roepen waar jij het niet mee eens bent om de boel een beetje te vertragen. Het probleem daarbij is dat je wel geloofwaardig over moet komen, maar als je flink oefent dan moet dat wel lukken. Je hebt nog minstens een maand de tijd. Of ben jij degene geweest die Ab Klink tot zijn plotselinge afkeer van samenwerking heeft aangezet? Dat is dan een ware meesterzet geweest!. Ik heb nog alle vertrouwen in je Mark. Prettige formatie nog. Vergeet je niet op tijd koffie te halen voor Maxime en Geert. En neem ook eens een koekje mee. Vinden ze vast leuk.