Ademnood

Adem in, adem uit. Adem in, adem uit. Dat is alles wat je nodig hebt om in leven te blijven. Niet meer en niet minder. Adem in, adem uit. Zo simpel is het, gaat vanzelf eigenlijk. Adem in, adem uit. Herhaal dit steeds voor het beste resultaat.

Hoewel… Wat je tegenwoordig al niet inademt! Daar moet je als mens allemaal maar tegen kunnen. Bacteriën, virussen, de residuen van onze welvaartsmaatschappij en de restanten van onze welvaartsindustrie. Dan kan het je wel eens gebeuren dat dat ademen even niet zo gemakkelijk gaat. Helemaal niet ondenkbaar in ons adembenemende Nederlandse klimaat. Je loopt zo wat op. Maar gelukkig hebben we in Nederland, naast uitlaatgassen, ook gezondheidszorg. Voor iedereen. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Daarom hebben we de zorgverzekering. Ook voor iedereen. Maar ook met een prijskaartje. En hoe gaan we dat betalen dan? Juist, door te werken.

Oké, gaan we werken. Maar hoe vind je dan een baan? Kwestie van solliciteren. Dan is het wel handig als je ook daadwerkelijk wat kunt. Geen nood, hebben we opleidingen voor in Nederland. Te veel om op te noemen zelfs. Moeilijk kiezen? Misschien, maar doe het toch maar, want je moet toch wat. Investeer vervolgens de beste jaren van je leven in een opleiding. Sla ik die basisschool en dat voortgezet onderwijs even over, want die waren al verplicht. Net als de premie voor de zorgverzekering trouwens. En ademen.

Haal nog even diep adem. Daar gaan we weer. Oké, dus we investeren een jaartje of vier, vijf, zes. Misschien wat langer, maar dan heb je ook wat. Je startbewijs op de arbeidsmarkt. Daar kan je mee aankomen. Nou, en na een sollicitatietje of wat is het dan zover: je eerste echte baan. Mét salaris. Jammer dat de tijd van de loonzakjes definitief voorbij is. Nu móet je wel een bankrekening. En dat kan alleen als je een vaste woon- of verblijfplaats hebt. Het adres van paps en mams voldoet uitstekend in eerste instantie, maar daar kleeft ook een uiterste houdbaarheidsdatum aan. En als het dan zover is dat je je vleugels uitslaat en het nest wilt verlaten, dan is het te hopen dat je ouders je bij je geboorte als woningzoekende hebben ingeschreven. Anders kun je je beter gelijk inschrijven voor een aanleunwoning.

Moet je even op adem komen? We zijn er bijna, hoor. Natuurlijk, kopen is een optie. Maar daar moet je wel een lange adem voor hebben. Eerst maar eens promotie maken, inclusief salarisverhoging. Opkrikken die kredietwaardigheid! En dan op zoek naar je droomhuis. Nou ja, naar een huis in ieder geval. Of een appartement, een flatje, om mee te beginnen. En een hypotheek. Met een beetje geluk vind je een bank die je er één wil verstrekken. Zorg dat je de juiste keuze maakt, want je zit er tot je laatste adem aan vast. En dan hopen dat je wat overwaarde opbouwt. Kun je misschien doorstromen naar een echt huis. Met een tuintje. En misschien zelfs een garage. Maar ja, dan zijn we inmiddels wel een paar banen verder. Een paar hypotheken ook. In de tussentijd gewoon blijven ademen, hè? Want dat is het enige dat je echt nodig hebt.

Heb je dat allemaal voor elkaar? Dan kun je eindelijk opgelucht adem halen.

Benauwt het je al? Adem in, adem uit, adem in, adem uit.