iPhone 4

Op de website vult een terugtelklok het grootste gedeelte van het scherm. Nog een paar dagen.
Het staat er specifieker. Op het moment dat ik dit typ, duurt het nog drie dagen, dertien uur, achttien minuten en achttien seconden voor hij dan eindelijk verschijnt:
iPhone 4.

Ik ben gefascineerd door de impact die het verschijnen van dit apparaatje met zich meebrengt. Ieder gerelateerd nieuwsbericht op FOK! haalt probleemloos 75 reacties. De merknaam Apple hoeft maar te vallen en mensen verdringen zich om hun mening erover te verkondigen. Bizar. Mensen doen er alles aan om maar duidelijk te maken hoe vreselijk die apparaten zijn. En andersom: er zijn liefhebbers die zich bijna opwerpen als zendelingen.

Ik kan me niet herinneren dat een andere telefoon ooit zoveel ophef heeft veroorzaakt. Telefoon is een verkeerde woordkeuze. iPhone bedoel ik. Alle andere merken smartphones zijn gewoon telefoons. De iPhone niet.
Serieus, ik ken niemand die zijn iPhone een telefoon noemt.

Mijn eigen iPhone – een klassieker, 3G – is een schitterend machientje. Bijna twee jaar bewijst hij me zeer trouwe dienst. Ach, ik heb een keer zo’n beetje alle informatie verwijderd door een verkeerd knopje in iTunes, maar daarvan kan ik Apple niet de schuld geven.

Mijn abonnement moet bijna verlengd worden en ik mag daarbij een nieuwe telefoon uitzoeken.
Ja, ik ga de iPhone 4 aanschaffen. Simpelweg omdat ik erg tevreden ben over mijn huidige telefoon. En omdat ik Apple-producten schitterend mooi vind. Ik ben toch wel gevoelig voor uiterlijk schoon.

Maar het gaat er niet om dat ik er een wil hebben. Dat is niet het punt.
Het is de buzz. Of je Apple nou haat of fantastisch vindt – er lijkt geen middenweg mogelijk – iedereen heeft het erover. Ik weet het niet zeker, maar volgens mij heeft het NOS-journaal nog nooit aandacht besteed aan de lancering van de nieuwe Samsung. Volgens mij wordt er een stuk minder aandacht besteed aan Bill Gates’ nieuwe speeltjes.
 
Heeft iemand gezien welke rijen wachtenden de iPad in Nederlandse winkels veroorzaakte?
Bij de pre-order van de iPhone 4 zijn al zeshonderdduizend stuks besteld. (Al weet ik niet zeker of die cijfers nu nog kloppen.)

Wat is dat toch? Wat maakt die krengen zo bijzonder? De nieuwste iPhone vertoont problemen met bellen. Als je hem niet goed vasthoudt, verlies je signaal. Het schijnt niets uit te maken. Iedereen koopt hem toch. Als welke telefoon dan ook dezelfde problemen had gehad en dat was ook van te voren bekend geweest, dan zou deze nauwelijks verkocht worden.

Ik begrijp er niets van. Ik begrijp mijzelf niet. Want ook ik ga de iPhone nemen. Ik weet dat het signaal wegvalt wanneer ik hem niet goed vast hou. Ik weet dat ‘ie duur is. Maar ik ga het toch doen. Dat ding heeft een enorme aantrekkingskracht op me. Veel meer dan al die andere smartphones, die stiekem allemaal op de iPhone lijken.

Ik begrijp er niets van. Maar ik kijk er wel naar uit. Ik kijk ernaar uit om mijn contract te gaan verlengen en de iPhone 4 mee naar huis te nemen.
De terugtelklok staat op drie dagen, twaalf uur, achtenvijftig minuten en dertig seconden. Ik ben een beetje gespannen.