Een lekkere date

Als het zeker is dat het de volgende dag prachtig weer wordt dan sta ik nog wel eens een dagje vroeg op om een zeer lange fietstocht te gaan maken. En onlangs was dat het geval. Ik fietste om 8 uur het Westland in, op weg naar de pont bij Maassluis die mij naar de eilanden zou brengen. Daarna via Stellendam, Goedereede, Port Zélande en Zierikzee naar Goes. De wind was Noordwest, dus ging het lekker snel. In Goes aangekomen besloot ik dan ook door te fietsen naar Bergen op Zoom en daar de trein terug naar Rijswijk te nemen. Dat is totaal zo’n 140 kilometer, dus toen ik in Bergen op Zoom was aangekomen, vond ik dat ik wel een lekkere, grote Hoegaarden had verdiend en daarom reed ik even door naar de Grote Markt. Het idee om even een drankje te nemen op de Grote Markt hadden meer mensen gehad. Ik begreep er niets van. Het was een gewone, doordeweekse dag. Een dag dat ik moet merken dat IK vrij ben en dat ANDEREN moeten werken. Maar alle terrasjes zaten propvol. Uiteindelijk zag ik een tafeltje waar nog een leeg stoeltje stond. Er zat nog een vrouw van een jaar of vijftig en dus vroeg ik eerst of de stoel vrij was. Dat was hij. Ik nam dus plaats en bestelde een grote Hoegaarden toen het meisje de bestelling kwam opnemen.
Terwijl ik op mijn verdiende drankje wachtte, observeerde ik de vrouw.
Ze had kort, blond haar en fel blauwe ogen zoals die van Cameron Diaz, maar de rest van Cameron is wel leuker. Ik zag haar in gedachten op de camping in een joggingpak lekker barbecueën en ’s avonds Bingo spelen of meedeinen op van die Hollandse kutliedjes, gespeeld door een uitgedroogd en op de automatische piloot spelend trio.

Ik merkte dat ze erg zenuwachtig om zich heen zat te kijken dus vroeg ik haar of ze op iemand wachtte.
“Nou, eigenlijk niet meer. Hij had er een half uur geleden al moeten zijn.” Ze keek een beetje verdrietig. En ik begreep wel waarom. Een half uur te laat is voor een man niet normaal. Bij een vrouw zou ik nog een half uurtje langer hebben gewacht.
“Misschien is je vriend opgehouden in een file.” Ik wist wel dat er in de hele omgeving op dat moment geen file was, maar je moet toch een beetje hoop geven, vind ik.
“Het is mijn vriend niet. Het is een date, maar ik denk niet dat hij nog komt. De lul. Weer zo’n vent die meteen doorloopt als hij ziet dat ik iets ouder ben dan op de foto op mijn profiel. Ik word het zo langzamerhand zat.”
Ik bedacht dat ik het ook niet leuk zou vinden als ik denk met een meid van dertig te hebben afgesproken en er komt er eentje van vijftig. Maar ik was eigenlijk wel nieuwsgierig geworden. Ik wist wel dat er heel veel datingsites zijn, maar kende niemand die ook werkelijk via internet afspraakjes maakte.
“Hoe hebben jullie dan afgesproken? Hij kan toch niet doorlopen als hij niet precies weet hoe je eruitziet vanwege die foto waar je niet op lijkt? Hoe moest hij je dan herkennen? Misschien heeft hij wel een ander voor je aangezien en ligt het niet aan je leeftijd.” Ik probeerde haar een beetje op te beuren en tegelijkertijd ook uit te horen.
“Hij had me op de cam gezien en hij wist dat ik deze kleren aan zou hebben, een wit wijntje zou drinken en dat mijn mobieltje links van het glas met het scherm naar beneden zou liggen. Hij kan me dus niet hebben gemist. Het viel gewoon tegen.” Ze keek nu heel bedroefd.
“Maar als hij je op de cam heeft gezien dan wist hij toch al hoe je eruitziet?”
“Op de cam is het anders. Ik hou het altijd een beetje donker in de kamer en meestal kijken ze niet echt naar mijn hoofd.” Ze werd ineens emotioneel.
“Godverdomme, waarom kijken mannen ook alleen maar naar je tieten! Ze zijn allemaal hetzelfde.” Nu kon ik haar een beetje opvrolijken wist ik.
“Ga eens staan.” zei ik.
Ze ging staan en ik ook. Ze was meer dan een kop groter dan ik. Dat had ik al gezien toen ze nog zat.
“Kijk, nu kijk ik ook naar je tieten, maar ik doe het echt niet expres. Ik kan je niet eens in de ogen kijken. Zo zijn niet alle mannen, hoor. Er zijn ook mannen met wie je gewoon een gesprek kunt voeren.” Ze moest lachen en dus had ik bereikt wat ik wilde. Een vrouw laten lachen is de beste manier om haar uit de put te halen. Maar mijn nieuwsgierigheid was nog niet bevredigd.
“Maar als jullie camden, dan wist jij toch ook hoe hij eruitzag?”
“Zijn cam was kapot. Dus ik kon hem niet zien en hij mij wel.” Slimme jongen, dacht ik.
“Bovendien ben ik voorzichtig met cammen. Ik heb al vaak gehad dat de cam aanging en dat ik meteen een lul zag.”
“Ja, dat kan ik me indenken. Echte knappe mannen hebben zo’n chat niet nodig natuurlijk.” Wat ben ik toch naïef in die dingen. Ze lachte weer.
“Ik geloof niet dat je begrijpt wat ik bedoel. Ik bedoelde met lul geen lelijke vent, maar een stijve pik.” Ik bloosde ervan.
“Hoe kom je dan aan al die rare mannen?” Ik wilde nu alles weten, want het werd wel een spannend gesprek.
“Via een chatsite met mijn profiel erop. Ik chat daar in rooms en ik krijg ook berichtjes van mannen. De meeste berichtjes gaan alleen maar over seks, maar soms zit er wel eens een aardig berichtje tussen en die schrijf ik dan terug. En als dat goed gaat, dan geef ik wel eens mijn MSN.”
“Bedoel je dat wildvreemde mannen je seksueel getinte berichtjes sturen terwijl ze je niet kennen? Dat zijn toch gewoon losers?” Ik vond het wel een rare wereld worden zo langzamerhand.
“Nou, ik moet eerlijk zeggen dat de foto op mijn profiel er nogal gewaagd uitziet en dat ik een oude foto erop heb. Maar ja, anders krijg je geen contact. Bovendien hebben veel mannen ook foto’s waarop ze er anders uitzien dan in werkelijkheid.” Ze bloosde zowaar een beetje.
“Het is dus eigenlijk één grote schijnwereld op die chatsites en datingsites. Hoe kun je dan de echte en normale profielen van de namaak onderscheiden?” zei ik.
“Dat kun je bijna niet. Hoewel je er wel een beetje ervaring in krijgt als je zo vaak op die sites zit als ik. Er zijn oude mannen die zich voordoen als jongens en ook een foto van een jongen op hun profiel hebben om zo jonge meisjes te strikken. Maar die vallen al snel door de mand vanwege hun taalgebruik, want dat is heel anders dan dat van jongeren.”
“Maar jij hebt toch ook een foto op je profiel van toen je jonger was?”
“Ja, maar niet van toen ik een meisje was en bovendien hebben die oude mannen vaak gewoon foto’s van internet gekopieerd. Oudere vrouwen doen het ook, hoor. Die hebben soms gewoon een foto van een model ergens van een site met babes geplukt en op hun profiel geplaatst. Maar voordat ik met iemand afspreek, ga ik toch altijd wel een tijdje met hem privé chatten en ik doe dat het liefst op MSN. Het moet toch een keertje wel lukken om op die manier een leuke vent te ontmoeten en daar een relatie mee op te bouwen?” Ze zuchtte.
“Nou, als ik het zo hoor, dan kun je toch beter gewoon naar de kroeg gaan om aan een man te komen. Daar zie je tenminste meteen wie je voor je hebt en kun je direct een gesprek beginnen.” Ze wilde wat terugzeggen, maar werd onderbroken door een man die ongemerkt dichterbij was gekomen en haar aansprak.
“Jij moet Rita zijn. Sorry, dat ik veel te laat ben, maar mijn auto wilde niet starten. Gelukkig ben je nog niet weg.”
Het was een goed uitziende man van midden vijftig. Netjes gekleed. Kort haar en een klein baardje. Hij keek vragend naar mij. Ik reageerde maar snel.
“Sorry, ik heb de stoel even bezet gehouden, maar moet toch naar de trein, dus ik ga er weer vandoor.” Ik stond op.
“Het was kort, maar gezellig. En ik ben ook weer wat wijzer geworden over internet.” Ik glimlachte even naar de vrouw en ze glimlachte terug.
Toen ik op mijn fiets stapte en wegfietste zag ik ze druk in gesprek. Soms gaat er dus toch nog wel eens iets goed via die sites.