Standaardboodschap

Afgelopen zaterdag was er weer een optreden van onze columnisten. Voor iedereen die dit topevenement helaas heeft moeten missen, onderstaand mijn zaterdag uitgesproken feestrede.

Geachte aanwezigen, dames en heren, jongens en meisjes,

Op deze (vul hier de naam van de dag in.)

Op deze zaterdag zijn we bijeengekomen voor (vul hier de gelegenheid in, zoals een jaarlijks congres, jubileum of afscheid. Let er daarbij op, dat u kiest voor een term met een gepaste uitstraling. Dus niet borrel, maar receptie, dus niet cursus maar seminar. Noem ook de naam van de organisatie, voor welke u nu actief bent.)

Op deze zaterdag zijn we bijeengekomen voor de derde editie van ons voorleesfestival, onder auspiciën van fok.nl.

Zo. De eerste zin is eruit.

Het is fijn dat u in uw hoedanigheid van (vul hier een of meerdere functies van de aanwezigen in, benoem met name de functies van degenen die beleid maken, belangrijk zijn voor het verwerven van toekomstige opdrachten en beschikken over een uitstraling waarmee u zich graag wilt afficheren.)

Het is fijn dat u in uw hoedanigheid van toonaangevend columnist in zo’n groten getale (specificeer het aantal, en rond dat om publicitaire redenen naar boven af.)

Het is fijn dat u in uw hoedanigheid van toonaangevend columnist in zo’n groten getale bent gekomen, vele tientallen, zoniet honderden collega’s te mogen ontmoeten in (vul hier de aard van de locatie in. Spreek nooit over een zaaltje, een kantine of een wegrestaurant, maar spreek van een aula of een zichtlocatie.)

Het is fijn dat u in uw hoedanigheid van toonaangevend columnist in zo’n groten getale bent gekomen, vele tientallen, zoniet honderden collega’s te mogen ontmoeten in dit congrescentrum is (voeg hier een persoonlijke emotie in, en vestig door het gebruik van de woorden ik, mij of mijn de aandacht weer op uzelf.)

Het is fijn dat u in uw hoedanigheid van toonaangevend columnist in zo’n groten getale bent gekomen, vele tientallen, zoniet honderden collega’s te mogen ontmoeten in dit congrescentrum is voor mij een grote eer, aangezien ik u als langstschrijvende columnist graag zie groeien in uw vak, een proces waaraan ik met deze bijeenkomst zeker een bijdrage kan leveren.

Ziezo. Zin 2 is af.

Graag richt ik (suggereer, hoewel u dat niet van plan bent, dat uw toespraak weinig tijd van het publiek zal vergen.)

Graag richt ik kort enkele woorden tot u (laat uw emotioneel zachte kant zien, het is in de wereld van het moderne netwerken van groot belang, aardig gevonden te worden. Geef de aanwezigen ook het gevoel, dat zij voor u onmisbaar zijn, maar houd druk op de ketel zodat bij de aanwezigen geen gevoel van macht ontstaat, waardoor u van hen afhankelijk raakt.)

Graag richt ik kort enkele woorden tot u, want u allen bent mij zeer dierbaar. Ook tijdens mijn dagelijkse bezigheden zijn mijn gedachten bij u. Zonder uw bijdragen zou onze columnrubriek niet zijn wat zij nu is. Ondanks het feit dat een nieuwe lichting scribenten bij wijze van spreken aan de deur staat te rammelen.

Mooi. De zinnen 3 t/m 6 zijn ook in de knip.

Eerst even enkele huishoudelijke mededelingen (ga in op sanitair, mobiele telefonie etc.)

Eerst even enkele huishoudelijke mededelingen: ik verzoek u graag, of mobiele telefoon uit te zetten, of hoogstens op de discrete stand. Het gebruik van de toiletten is gratis. U vindt de damestoiletten aan het eind van de gang links, en de herentoiletten aan het eind van de gang links.

Graag ga ik nu in op enkele personen die van grote verdienste zijn geweest voor (benoem hier de organisatie, en geef deze een gewichtig karakter. Dus geen eenmanszaak maar een maatschappij. Geen buurthuis maar een community centre, niet het magazijn maar de sector logistiek en voorraadmanagement. Maak de afdeling, het bedrijf of de instelling schijnbaar groot. Dus geen kleine speler in de sector, maar een toonaangevende bediener van belangrijke niches in de markt. Imponeer de aanwezigen door het gebruik van Engelse termen.)

Graag ga ik nu in op enkele personen die van grote verdienste zijn geweest voor onze buitengewoon well-doing columnrubriek, die een main-factor vormt van de content die de users wordt geboden op de frontpage van onze uiterst gezaghebbende website. We zijn daarmee stakeholder in het publieke debat. (noem namen, maar zorg ervoor dat u de namen niet verhaspelt, en spreek vol of over enkele activiteiten van betrokkenen.)

Graag ga ik nu in op enkele personen die van grote verdienste zijn geweest voor onze buitengewoon well-doing columnrubriek, die een main-factor vormt van de content die de users wordt geboden op de frontpage van onze uiterst gezaghebbende website. We zijn daarmee stakeholder in het publieke debat. Ik noem een Wild-Of-Day, die met zijn stukjes onze banden met het immer gezellige en sfeervolle Hoofddorp weer wist aan te halen. Of een EstherBlijft, die met haar Tilburgse schrijftrant een brug wist te slaan, dwars over de rivieren. En speciale dank voor onze trouwe Friezin Neuspeuter, die aan de begrippen deadline en vantevoren binnen onze organisatie een geheel eigen invulling wist te geven.

Zo. Weer een stukkie compleet. Schiet lekker op, zo.

Natuurlijk (geef hier een inkijkje in uw plannen voor de nabije toekomst, maar noem geen exact meetbare en toetsbare doelstellingen opdat u daar later niet op wordt afgerekend. Tracht de betrokkenen te motiveren voor het bereiken van uw doelstellingen. Benadruk het doel van de bijeenkomst/de training/het congres.)

Natuurlijk moeten we ook vooruit kijken. Ik zie een toekomst. Een horizon. Prachtige vergezichten. Bezaaid met briljante columns en overweldigende hoeveelheden dolenthousiaste reacties. Politici, acteurs, economen, sportlui die zich allen steeds weer afvragen “Wat zouden de columnisten op fok.nl hiervan vinden.” Een rol voor mijzelf weggelegd als formateur van het kabinet Roemer-III. Maar dat zal allemaal niet zonder slag of stoot worden bereikt. U moet aan de slag. Nog mooier schrijven. Nog beter. Nog meer. Laat deze bijeenkomst een middel zijn om, aan de hand van het werk van uw collega’s, wederzijdse inspiratie op te doen!

Ziezo. Ook af.

Graag (benoem de bemoeienissen van degenen die bij de organisatie van de bijeenkomst betrokken zijn, en overhandig een geschenk aan iemand die fotogeniek goed overkomt. Probeer ook hier de naam van de betrokkene juist en volledig te noemen.)

Graag wil ik van de gelegenheid gebruikmaken, de organiserende werkgroep te bedanken voor de voortreffelijke wijze, waarop deze succesvolle bijeenkomst is vormgegeven. Zou ik mevrouw Zonnetje45 naar voren mogen roepen?

Graag overhandig ik u namens ons allen dit geschenk. Ik dank u zeer voor uw inzet om van deze dag dit enorme succes te maken.

Zo. Bijna klaar.

Namens (noem hier nogmaals uw organisatie.)

Namens fok.nl (sluit af met de hoop op een succesvol congres/seminar, en wens de betrokkenen een goede thuisreis.)

Namens fok.nl wens ik u allen nog een genoeglijke, leerzame en constructieve bijeenkomst, en voor later een veilige thuisreis.