Bedankt namens de kittens

Deze keer ga ik het stukje ruimte dat ik elke week krijg om mijn hersenspinsels te planten eens gebruiken voor iets nuttigs. Geen klaagzang over iets dat mijns inziens niet deugt, geen lappen tekst over iets smerigs om vervolgens gniffelend de geschokte reacties te lezen, geen column over het WK, geen ode aan. Nee, deze keer gaat het over iets wat mij echt zeer na aan het hart ligt: dieren.

Ik ben een van die mensen die gek is op dieren. Een dierengek. Eerst hield ik niet zo van het woordje gek in dierengek. Ik ben niet gek. Maar eigenlijk past het juist wel bij me. Zo loop ik op straat eerder naar een speelse puppy dan zo'n homp vlees die een baby heet. Ik was dagen van slag toen mijn goudvis doodging. Ik vind het leuker naast een paard te staan dan er op te zitten. Ik moest huilen toen ik als klein meisje te horen kreeg dat de gehaktbal op mijn bord ooit een koe was geweest. (En ik wou de gehaktbal bewaren in de hoop dat de koe "terug zou groeien".. Hey, ik was jong!) Mijn kat mag tussen mij en mijn vriend in slapen. Onder de dekens. Ze kruipt er zelf onder hoor, ik dek haar niet toe. Niet altijd. Ik begroet de papegaai van de buren altijd, maar de buren zelf ken ik niet. Tja, toch een beetje gek allemaal. Het woord dierengek past toch wel bij mij.

Als rasechte dierengek doet het mij verdriet om te zien hoeveel dieren er jaarlijks in het asiel gedumpt worden. Dieren die gedumpt worden, achtergelaten worden, zelfs verminkt worden. Ik kan eigenlijk heel FOK! wel volschrijven hoe erg ik dat vind. En dat ik zou willen dat mensen eens beter nadenken alvorens ze een dier nemen. Puppies worden groot. Kittens groeien op. Honden moet je ook in de winter uitlaten. Je kunt je dieren ook naar een pension brengen in plaats van aan een boom vastbinden wanneer je op vakantie gaat. Het zijn maar tips, hoor. Bezint eer ge begint.

Wat ik onlangs gehoord heb, wou ik eigenlijk niet geloven. Blijkbaar zitten de asiels nu al bomvol met kittens. En dat terwijl het nog niet eens het "seizoen" er voor is om de stromen kittens binnen te krijgen. Dat bewijst maar weer dat het zwerfkattenprobleem niet opgelost is en/of dat mensen hun katten niet (snel genoeg) laten "helpen".
Dat terzijde. Hoe het ook ontstaan is, het probleem is er. Asiels zitten weer bomvol met kittens. Ik dacht dat kittens het asiel uit zouden gaan als warme broodjes. Wie wil er nou niet zo'n schattige kitten? Aangezien het veel mensen tegenwoordig ook geen ruk meer lijkt uit te maken of ze wel tijd en/of het geld voor een beestje hebben, lijkt het mij helemaal snel gaan met kittens.

Helaas is de waarheid anders. De asiels zitten vooral vol met kittens. Kittens die vaak nog te jong zijn om geadopteerd te mogen worden. Helaas hebben asiekmedewerkers in zulke bomvolle asiels niet altijd tijd om de kittens de aandacht te geven die ze verdienen. En dat is jammer, want de kittens zijn dan precies op leeftijd om gesocialiseerd te worden en te wennen aan huiselijke sfeer. Dat gaat een beetje moeilijk in een asiel. Tevens is zo'n vol asiel vragen om infecties, en daar zijn jonge beestjes helaas nogal gevoelig voor.

Wegens bovenstaande redenen zijn asiels door heel Nederland dan ook dringend op zoek naar gastgezinnen. Gezinnen die kittens op willen vangen om ze te socialiseren en te laten wennen aan wonen bij mensen. Tevens is het infectiegevaar bij mensen thuis aanzienlijk kleiner dan in een asiel vol dieren. Wanneer de kittens oud genoeg zijn, worden ze "geholpen" en kunnen ze geadopteerd worden door een nieuw baasje.
Gastgezin zijn voor kittens kost je niets, behalve een hoop liefde. Je doet een goede daad voor de beestjes. En je hebt gewoon een paar weken schattige pluizenbolletjes in huis. Wat wil je nog meer?

Hart voor dieren? Wil je eens iets anders doen dan geld doneren en rechtstreeks resultaat zien? Adopteer een dier uit het asiel. Laat je eigen dieren "helpen" om nog meer asieldieren te voorkomen. Geef je eigen dier eens extra aandacht; ze zijn niet alleen leuk wanneer je niets beters te doen hebt! Of help de honderden kittens die nu al in de asiels zitten te wachten op extra aandacht. Geef je op als gastgezin of help zoeken naar een gastgezin. Bedankt namens de kittens.

En nu ga ik mijn kat instoppen.