Liefde maakt je kampioen!

SuperFokker stuurde via de submit de volgende column in:

Afgelopen donderdag werd er aan de voetbalgod Diego Maradona gevraagd of liefde belangrijk is om wereldkampioen te worden, omdat hij zijn spelers kust en omhelst.
"Ik ben samen met Veronica. Zij is 31, blond en bloedmooi. Ik ben niet voor mannen, neen, neen. Ik omhels mijn spelers om hen te bedanken voor hun werk", reageerde Maradona.

Natuurlijk is liefde belangrijk, ook binnen het voetbal. Het is niet voor niets dat Brazilië, Italië, Uruguay en Argentinië meer dan twee derde van de wereldkampioenschappen hebben gewonnen. Deze landen staan bekend om hun passie, innige familiebanden en hartelijkheid door te omhelzen en zoenen. Deze verbondenheid creëert een diepe band, die misschien wel nodig is om een wereldkampioenschap te winnen. Het zou kunnen verklaren waarom een koud-kikkerland als Nederland minder kansen heeft om een WK te winnen. Wat dat betreft is voetbal te vergelijken met liefde.

Liefde is een spel, evenals voetbal. Het wordt met meerdere spelers gespeeld en je hebt tegenstanders en medestanders. Tegenstanders kunnen je pijn doen door een vieze overtreding te maken waardoor je misschien wel langdurig geblesseerd en uitgeschakeld bent. Maar ook personen waarvan je dacht dat ze voor altijd tot je team behoorden kunnen je (vaak nog harder) uitschakelen. De liefde kan namelijk overgaan. Een mooi voorbeeld is Johan Cruijff. Ajax wilde in 1983 het contract niet verlengen en Cruijff werd daardoor ontevreden, waardoor hij overstapte naar aartsrivaal Feyenoord. Echter niet getreurd, want na een tijdje zoeken is er altijd een vervanger, zelfs voor Johan Cruijff.

Voetbal kan commercieel zijn. Dit heeft niets met liefde te maken, maar wordt "lust" genoemd. Je ziet iets, gaat er op in en is leuk voor de korte termijn. Achteraf blijkt vaak dat het niet is wat je er van had verwacht. Een mooi voorbeeld zijn de Bavaria-meisjes met hun oranje rokjes. Het ziet er leuk uit, je koopt misschien daarom wel Bavaria, maar als je een flesje op hebt kom je erachter dat het eigenlijk niet te zuipen is. Terecht dat de Bavaria-meisjes opgepakt zijn, zodat ze ons behoeden voor de lust en de commercie. Hoewel voetbal niet zonder commercie kan en liefde niet zonder lust. Maar puur voetbal en ware liefde blijft toch het mooiste!

Een andere overeenkomst tussen liefde en voetbal zijn de aanvallers. Aanvallers zijn vaak het populairst! Ze zijn snel, dribbelen tegenstanders voorbij en zijn in staat om veel te scoren. Niet voor niets worden de hoogste transferbedragen betaald voor aanvallend ingestelde spelers. Voor Cristiano Ronaldo werd bijvoorbeeld 94 miljoen euro betaald. Ook Lionel Messi is populair, evenals Ronaldo is hij een vleugelaanvaller.

Toen ik nog voetbalde was ik ook een vleugelaanvaller en scoorde veel. Veel heb ik dan ook niet te klagen op het gebied van liefde. Mijn ware liefde heb ik nog niet gevonden. Je hoort echter vaak dat "voetbal mensen verbindt". Het zou daarom dus zomaar kunnen zijn dat ik mijn ware liefde tijdens het wereldkampioenschap vind.
Liefde èn voetbal samen, dan kan het voor Oranje toch ook niet meer misgaan!