Kleuterpartij Lijst 17

M3taal stuurde via de submit deze column in:

Langzamerhand word ik een beetje moe van Lijst17. In het begin was ik benieuwd waarmee dit stiefkind van BNN zou komen, later werd ik sceptisch en inmiddels erger ik mij kapot aan de puberale, onvolwassen manier waarop deze kleuterpartij zich presenteert. Het volgende stadium van deze opbouwende ergernis zal waarschijnlijk iets in de richting van een Lijst17-allergie worden, maar ik ga in deze column eerst maar eens uitweiden over het heden en verleden.

Ze hebben natuurlijk al de nodige pech gehad in hun opstart: BNN mocht niet de biologische vader zijn, dus werd het een stiefkindje, heel treurig. Toen ze het beestje een naam probeerden te geven viel dat ook weer tegen: een paar Drenten waren de ouders van dat politieke scharminkel voor: LEF moest FEL worden, maar door een fijn stukje bureaucratie werd ook dat onmogelijk gemaakt, dus het is een meisje geworden, en we noemen het Blanco Lijst Feijen L.L. oftewel Lijst17. Als dan ook nog eens blijkt dat een van de leden op je lijst als "helder licht" heeft meegedaan aan het flutprogramma "Lekker Slim", zou je toch denken dat er niet veel meer mis kan gaan.

Blijkbaar wel, want de campagne is pas net begonnen. En wat een gedrocht van een campagne is het tot nu toe. Ze hebben het cult-reclamebureau CCCP gevraagd om met een concept te komen, en met wat voor een flutconcept zijn ze gekomen: “Kom jongens, we gaan naar andere politici wijzen en zeggen dat zij op ons stemmen, dat is echt vet!” Het uitdragen van een inhoudelijk plan is blijkbaar niet iets waarin jongeren geïnteresseerd zijn.

Maar er was nog hoop: het verkiezingsspotje. Toen ik op twitter las dat ze daar mee bezig gingen, heb ik ze meteen gewaarschuwd:


”@lijst17 Doe het alsjeblieft goed! De meeste campagnefilmpjes zijn echt om te janken zo slecht, zowel qua inhoud als technisch.”

Gezien het feit dat ze ondersteund worden door BNN zou je denken dat het nog wel goed zou kunnen komen met een promotiespotje ook. Maar ook dat bleek ijle hoop te zijn toen ik dit misbaksel van een audiovisueel product te zien kreeg: http://www.youtube.com/v/TquPaUsbRGY

Wat moet je hier nu over zeggen? Laat ik eens beginnen om te zeggen dat sommige van de dingen die er voor worden gesteld best aantrekkelijk klinken. Wat de haalbaarheid van een Nederland volledig ingericht op jongeren is word vervolgens niet helemaal duidelijk, maargoed. Daarnaast ook weer het verschrikkelijke puberale gedoe met het zeggen dat bekende politici op Lijst17 zullen stemmen, wat simpelweg als een koe op een banjo slaat. (zeker niet als je ziet dat de doelgroep de leeftijd van 18-25 zou hebben) Om op de technische tour nog even door te zeiken: de kwaliteit van de greenscreen-opnamen is echt dramatisch slecht. Belabberd uitgelicht, een perspectief wat net niet klopt en veel groene fall-off aan de randen. Maar laat ik ze daar niet op vast pinnen: die spotjes zijn meestal van een tranentrekkende kwaliteit.

Dan hebben we nog het eerste TV-optreden van lijsttrekker Feijen bij Goedemorgen Nederland. Nu snap ik dat zo’n meisje misschien geen mediatraining heeft gehad, maar is ze nu echt zo verschrikkelijk naïef dat ze denkt met antwoorden als “een paar miljard” weg te kunnen komen? Waarom zou ik dat moeten vertrouwen? “We hebben alles nog niet onder elkaar gezet, maar we komen wel aan de 12/13 miljard, we wachten nu op de rekenkamer om alles door te rekenen.” Wacht even, dus jullie hebben een lijstje met dingen waarop jullie willen gaan bezuinigen, maar het was te veel moeite om daar zelf even een grof sommetje aan te hangen om te weten wat je per onderdeel zal gaan bezuinigen?

Vorige week vroeg @lijst17 op Twitter aan Alexander Pechtold om te beschrijven wat D66 voor studenten zou doen behalve het afpakken van de Stufi. Die aanpak leek mij, als doelgroep zijnde, wel een aardige manier om Lijst17 eens een brandende vraag te stellen:

”@lijst17 Kunnen jullie dan vertellen waarom ik jullie serieus moet nemen? Het enige wat ik zie zijn puberaal-slechte pogingen tot politiek.”

Ik verwachtte eerlijk gezegd geen antwoord terug, maar niet veel later kreeg ik toch nog repliek ook:

”@M3taal Dat lijkt me een kwestie van het programma doorlezen. Dan merk je vanzelf dat we veel tijd in inhoud hebben geïnvesteerd.”

In godsnaam: je programma kan nog zo goed zijn, maar wanneer de mensen die dat programma straks moeten uitvoeren zich op zo'n puberale manier presenteren, heb ik er weinig vertrouwen in dat her goed komt mochten ze aan de macht komen. (wat me gelukkig vrij onwaarschijnlijk lijkt)

Dit heb ik ze ook proberen bij te brengen:

”@lijst17 Maar jullie uitingen zijn zo puberaal dat ik weinig vertrouwen in de uitvoering van dat programma heb (al zou het goed zijn).”

Waarop ik dit terug kreeg:

”@M3taal We proberen altijd een afwisseling te vinden tussen inhoudelijk politiek (debatten), en op een ludieke wijze de doelgroep benaderen.”

Waarop ik ze toch even op het falende TV-optreden bij Goedemorgen Nederland moest wijzen, ik bedoel: kom op…

”@lijst17 Op het gebied van inhoudelijke politiek hebben jullie tijdens de 1e test meteen de plank misgeslagen (Goedemorgen Nederland) "Een paar miljard" is niet goed genoeg als je echt mee wil doen. Ik ben jullie doelgroep, en mij spreken jullie totaal niet aan zo.”

Voor een partij die zegt dat schreeuwen van de zijlijn makkelijk is, en dat een verschil maken nodig is, maken ze volgens mij bijzonder weinig verschil, en schreeuwen ze bijzonder hard.