Youpie de huichelaar

Xessive stuurde via de submit de volgende column in:

Hebben jullie je ook zo opgewonden over dat telefoontje van Jolande van der Graaf naar Ruben? Vast wel. Zowat heel Nederland sprak er schande van. Jolande zelf kwam overigens al eerder in het nieuws nadat ze werd aangeklaagd door het OM na een stuk over de falende AIVD in aanloop naar de oorlog in Irak in maart 2009. Ruim tweeënhalve maand na dat artikel viel de AIVD haar huis binnen, op zoek naar staatsgeheimen die Jolande in haar bezit zou hebben. De strafzaak werd uiteindelijk in februari 2010 geseponeerd, dezelfde maand dat Balkenende met flink wat gedraai het Irak-debat overleefde. De AIVD medewerkers die de geheime informatie naar Jolande gelekt zouden hebben, mogen overigens nog wel voor de rechter verschijnen.

Als dit iets duidelijk maakt, is het dat Jolande vrij ver gaat voor een scoop. In het geval van de AIVD pakte dat goed uit, in het geval van Ruben allesbehalve. Een kort rondje internet levert al snel een verzameling minder flatterende karakterisering en verwensingen op: lijkenpikker, kaal scheren als een moffenhoer, gewetenloos kutwijf. Verdiend? Misschien, maar ik heb altijd ernstig mijn twijfels bij mensen die heel hard een ander veroordelen en daar heel veel harde termen voor nodig hebben.

Een vrij duidelijke voorbeeld en het bewijs dat mijn twijfels omtrent dit soort figuren waarschijnlijk gegrond zijn, werd van de week geleverd door de heer Van 't Hek.

Even recapituleren. In augustus 2008 kwam Wijnand Duyvendak van Groen Links in opspraak omdat hij een week nadat zijn misdaden waren verjaard, een boek uitbracht over zijn criminele verleden als activist. Ook werd bekend dat onder zijn leiding in het activistenblad Bluf! een artikel werd geplaatst, waarin de adressen van zes hoge ambtenaren werden genoemd met de oproep om ze eens op te zoeken. Het hoeft niemand te verbazen dat deze oproep door de simpele zielen die Bluf! lazen serieus genomen werd, met brandstichting en bedreigingen aan het adres van de ambtenaren als gevolg. Duyvendaks positie was na deze onthulling onhoudbaar geworden en hij vertrok. Dit tot groot verdriet van Femke Halsema, die Duyvendak prees voor de 'verantwoording die hij aflegde voor zijn verleden'. Ja, je lacht je gek met die figuren.

Als je overduidelijk zo ver van je eigen idealen afstaat als Femke, kun je wel een reactie verwachten. Die kwam in de vorm van een column hier op de FP waarin Halsema op een vrij satirische wijze hetzelfde benaderd werd als de ambtenaren indertijd in Bluf! Het vreemde was dat Halsema een stuk minder tolerant was ten opzichte van de columnist, dan ten opzichte van haar maatje Duyvendak en ze deed aangifte van bedreiging, met alle gevolgen van dien.

Op de vraag of die aangifte terecht of onterecht was, wil ik verder niet ingaan. Op de gevolgen ook niet. Wel op het feit dat Youp van 't Hek het in zijn oudejaarsconference nodig vond de columnist nog even af te fakkelen. Zijn goed recht als cabaretier, dacht ik, tot ik van de week deze column onder ogen kreeg. Met dit stukje erin:

"Een klein precisiebombardement op het huis van Telegraaf-journaliste Jolande van der Graaf.
Met gewonden? Van mij mag het gezin dood. Hoewel? Misschien is het leuk als haar kind van negen het overleeft. Liefst zwaargewond."

Er loopt een hoop tuig rond in Nederland, maar het laagste van het laagste, het meest smerige uitschot, de meest gewetenloze figuren, zijn de huichelaars. De hypocrieten die zich laten voorstaan op hun zogenaamde hoogstaande normen en waarden, maar die ondertussen erger zijn dan de mensen die ze veroordelen.

Youp vraagt zich in zijn column over Jolande af hoe dit soort mensen in elkaar steken, maar die vraag is vrij simpel te beantwoorden. Dat Youp zijn ware aard heeft laten zien, door in zijn column exact te doen, wat hij nog geen twee jaar geleden veroordeelde, lijkt mij een veel interessanter gegeven. Want wat heb je nu liever? Een gewetenloze journalist die je van mijlenver ziet aankomen, of een huichelaar die pretendeert een hoogstaande moraal te hebben? Ik weet het wel.

Ergens hoop ik dat Jolande, in navolging van Femke, haar bips afveegt met het satireargument en aangifte doet van bedreiging. 'Youp van zijn bed gelicht door zeven agenten.' Het zou nog wel eens een leuk stukje voor zijn volgende oudejaarconference kunnen opleveren.