Nederland wordt wereldkampioen

"Nederland wordt wereldkampioen omdat wij de beste speler van de wereld hebben: Arjen Robben."

"Nederland wordt wereldkampioen omdat wij de beste aanval hebben." Ja, die aanvallers van Argentinië zijn ook niet mis, maar dat zijn allemaal afmakers. Het zijn geen samenwerkers en ik zie in de Argentijnse selectie niemand die ze kan bereiken. Overigens heeft Maradona gezegd dat Messi als echte tien gaat spelen. Lijkt me ook niet zo handig. De overige landen hebben lang niet zo'n goeie aanval als wij.

"Nederland wordt wereldkampioen omdat wij de beste verdedigende middenvelders hebben." Van Bommel en De Jong. Ze kunnen voetballen en uitdelen. Dat is nodig op een WK. En anders hebben we nog De Zeeuw. Welk land kan dat zeggen? Geen enkel land. Kom nou niet met die Argentijnse middenveldertjes aan. Alsjeblieft zeg. Bovendien, de enige goeie Argentijn, Cambiasso, is er niet bij. Te goed voor Maradona kennelijk. Brazilië heeft dit niveau ook niet en Duitsland en Spanje hebben te veel geblesseerden. Die van Engeland kunnen weer niet met elkaar samen spelen.

"Nederland wordt wereldkampioen ondanks dat wij niet de beste verdediging hebben." Ja, Brazilië heeft inderdaad een betere keeper en een betere defensie. Maar alleen met een verdediging word je geen kampioen, of je moet Italiaan zijn. Italië heeft alleen helemaal geen goed team. De Engelsen Rio Ferdinand en John Terry zijn ook echt niet zo goed en Engeland heeft geen linksback. Spanje blijft het ten onrechte proberen met Casillas en Puyol en Argentinië krijgt niet voor niets 6-0 klop tegen Bolivia.

"Nederland wordt ook wereldkampioen omdat wij de beste technische staf hebben." Niemand heeft een staf waarin de conditietrainer rekening houdt met de hoogte, die weer van invloed is op de explosiviteit. Bovendien is Bert van Marwijk een echte cupfighter. Tactisch is hij beter dan de rest en hij bewaart altijd de rust. Argentinië heeft geen enkele goeie trainer in de staf. Jogi Löw van Duitsland is te licht en Engeland heeft alleen maar Italianen. Daar gaat toch ergens een keer iets mis. Dunga komt ook te kort op topniveau.

"Nederland wordt ten slotte wereldkampioen vanwege de shirts." Niet alleen hebben wij shirts die mooi zijn, ze schrikken ook nog af en ze vallen op. Geen land heeft dat."

Vanaf de eerste maandag in juni zit ik wekelijks in een panel op het Chileense Canal de Fútbol. Dat panel bestaat verder uit andere vertegenwoordigers van de groepshoofden tijdens het WK. Ieder moet in discussies kunnen verklaren waarom zijn land het beste is en wereldkampioen wordt.

Uiteraard zal ik ze ook gaan uitleggen dat Nederland eigenlijk ook wereldkampioen had moeten zijn in 1974 (dubieuze pingel voor de Duitsers), 1978 (Argentinië kocht Peru om), 1994 (twee buitenspeldoelpunten Brazilië, dat daarna wereldkampioen werd) en 1998 (pingel onthouden in de laatste minuut tegen Brazilië en wij hadden natuurlijk nooit van de Fransen verloren in de finale).

Nu staan FOK!lezers bekend om hun creativiteit, dus ik reken op nog een aantal mooie pro-Nederland tips voor dit televisieprogramma. Zeg het maar!

Jorrit Smink