In Naam Der Koningin!

Collega Oplopers hinkt volgens mij een beetje op twee gedachten. Hij schrijft in zijn column van hedenmorgen iets over uitgelekte dadergegevens: “Hoewel, ik vraag me soms wel af, of je altijd maar meteen moet gaan lopen mekkeren over iemands privacy. Het is toch duidelijk dat deze mensen in het complot zitten? Waarom zou je daar dan zo geheimzinnig over moeten doen? Mensen die zeer braaf leven hebben toch ook geen recht op hun privacy?” Maar hij schrijft ook iets over de dodenherdenking: “Het respect voor die helden wordt verkwanseld door diegenen, die onze vrijheid steeds opnieuw inperken. Al onze gegevens worden door de overheid opgeslagen in bestanden die zo lek zijn als een mandje.” Is hij nu tegenstander van het opslaan van gegevens, of heeft hij uitsluitend moeite met de rammelende bescherming van die gegevens? Hoe het ook zij: ik vind dat er wel wat meer aan de privacy en de bewegingsvrijheid van de burgers mag verminderen, als dat kan betekenen dat de veiligheid wat verbetert. Want allerlei individuen trekken een lange neus naar onze rechtsstaat, en de verbeten bescherming van de rechten van iedere burger verhinderen, dat dat probleem goed wordt opgelost.

Kijk nou naar Amsterdam. Daar werd na de viering van bevrijdingsdag een homoseksuele man voor de lol het ziekenhuis ingetrapt door twee Marokkaantjes, die er daarna heldhaftig vandoor gingen op een scooter. Ze stonden nota bene bij het homomonument bij de Westerkerk hun kans af te wachten en riepen beledigende opmerkingen. Zelfs het feit dat hun slachtoffer gewoon zweeg, weerhield ze er niet van, hem finaal in mekaar te trappen. Zomaar. Omdat dat leuk is. Maar wanneer vanuit het COC een oproep zou worden gedaan om veiligheidshalve, in het kader van de risicobeperking, Marokkanen te verbieden, zich binnen een straal van 500 meter van het homomonument of de homokroegen in de Reguliersbuurt te vertonen, wat gebeurt er dan? Dan staat het hele land op z’n kop. Want dat is discriminatie. Je mag mensen hun vrijheid niet afpakken. Je mag bepaalde groepen niet hinderen in hun vrijheid, zelfs niet wanneer keer op keer leden van die groep zich schandalig misdragen.

Kijk nou naar Groningen. Daar ontsnapte een TBS’er uit de Van Mesdagkliniek om vervolgens naar zijn vaderland, Turkije, te vluchten. Zijn advocaat roept trouwens, dat deze gestoorde gangster “niet is ontsnapt”, maar “zich aan de begeleiding heeft onttrokken”. Volgens mij hoort niet alleen die gangster in een gekkenhuis, maar de advocaat ook. Maar het wordt nóg gekker. De advocaat eist nu dat de Van Mesdagkliniek even 2800 euro op de rekening van de gevluchte crimineel stort. Zijn spaarcentjes, namelijk. Het enig juiste antwoord van de kliniek was, dat de ontsnapte gevaarlijke gek zijn geld aan de voordeur van de instelling kan komen ophalen. Maar eigenlijk is het gewoon te gek voor woorden. Maar wanneer een politieke partij roept dat TBS’ers een implantaat moeten krijgen met een GPS-dingetje erin, dan loopt het hele land te hoop. Want we hebben recht op onze privacy. Iederéén heeft recht op zijn privacy. Dus de gestoorde gangster zit veilig in zijn vaderland-zonder-uitleveringsverdrag, en de rechtsstaat heeft het nakijken. 

Je kunt je afvragen, hoe het nou precies zit met die vrijheid van de burger. En de periode rond de dodenherdenking is een goed tijdstip om daar over na te denken. Maar door wie wordt de vrijheid van de burger nou het meest beknot? Door een overheid die sinds de invoering van de Koppelingswet de meest uiteenlopende dossiers aanlegt over zijn burgers? Vraag maar eens aan die zwartwerkers. Die voelen zich beslist in hun vrijheid beperkt. Of door een overheid die nalaat, de samenleving veiliger te maken door de touwtjes waar nodig wat strakker aan te trekken? Vraag maar eens aan die door Marokkaantjes in mekaar getrapte homo en de slachtoffers van de ontsnapte TBS’er. Die voelen zich niet beschermd en hun gevoel voor rechtvaardigheid heeft een flinke kras.

Maar komt het Openbaar Ministerie met suggesties over deze netelige kwestie? Nee. Trias Politica en zo. Bovendien hebben de Officieren van Justitie het te druk om na te denken. Ze bladeren wat in een wetboek, en klaar is Kees. De verwarde junk die tijdens de dodenherdenking op de Dam even “Boe” riep, blijft zeker nog twee weken vast zitten. Niet omdat hij de openbare orde heeft verstoord. Niet omdat hij er verantwoordelijk voor is dat er vijftig gewonden vielen. Nee. Waarom dan wel? Hij heeft de koninklijke familie in gevaar gebracht. Die stond dik honderd meter verderop, en heeft geen seconde in serieus gevaar verkeerd. Maar het is blijkbaar minder erg als je vijftig gewonden op je conto hebt, dan dat je een bejaard staatshoofd, een vadsige troonopvolger en een Zuid-Amerikaanse moordenaarsdochter even laat schrikken.

Ploerten die vrouwen als handelswaar uitbuiten worden vrijgelaten, zodat ze fijn ons land kunnen ontvluchten. Maar een verwarde meneer die "Boe" roept? Die sluiten we op en die mag niet vrij. In Naam Der Koningin!

Zelf ook een column schrijven? Post je bijdrage in de submit, en bij gebleken geschiktheid verschijnt je column op de Frontpage. Doen!