Plat Haags: Koetenag Froinduh

Vaste prik, zondagse politiek. Archenemy en DriekOplopers kijken terug en naar elkaar. De vorige aflevering van PlatHaags, geschreven door Driek Oplopers, lees je hier.

Driek, wat is er aan de hand in de politiek. Ik bedoel, ik heb me de afgelopen week om hele andere zaken opgewonden en we zitten vlak voor de verkiezingen. Ik woon in het centrum van mijn woonplek, ik heb al regelmatig beroemde foldersmoelen mogen zien als er raadszetels te scoren waren, maar nu helemaal niks.

Wacht even , hoe heette die man nou... Van het CDA dacht ik... Komt straks wel.

Ik had iets anders om me over op te winden. Mijn werkzolderplek heeft een ergonomische opleukbeurt gekregen in de vorm van een grote televisiemonitor. Snoertje aan de computer en je bureaublad staat bijna een meter van je af zodat je weer fatsoenlijk naar je luidsprekers kunt luisteren. Pure noodzaak voor een mediamuzikant als ik, zo'n scherm.

Hij staat dus beneden, en ik sloot hem joepie-opgewonden aan. Een nieuwe teevee in je huis, dat is toch eigenlijk best wel wat. Daar ga je vaak naar kijken, je leert de AB op de tast, en je hebt -ach jee- afscheid moeten nemen van je ouwe trouwe loerbuis, my last Sony staat buiten in de regen te wachten tot de mannen van het grote vuil komen. Telkens als ik naar buiten loop zie ik hem staan, met zijn gezicht naar de plantenbak. Maar ik had hem bijna weer naar binnen gezeuld.

Want wat een kutbeeld! Zet ik me daar eindelijk een platscherm in de woonkamer, hoor nu bij de massa die het bankstel 70 centimeter naar voren schuift om goed te kunnen blijven kijken, en is die ontvangst me daar toch om te jenken zo beroerd. Ik winkel bellen, wij hadden duidelijk iets gekregen, maar wat.

"Ja meneer, dakomp, dat is omdat dieggetaal nie overweg kan met anneloog". Moet je ook net tegen mij zeggen. Na de omscholing van de stagist kwam het eruit: ze stoppen tegenwoordig brakke, cheapo analoge tuners in de nieuwe televisies omdat iedereen toch binnenkort digitaal gaat kijken, en daar is ook weer een leuke omzet te scoren.

Ik heb een nieuwe teevee gekocht, met een beeld dat veel slechter is dan mijn oude die buiten voze wraakgedachten oefent. Ik kon hem niet meer naar binnen halen, was al beetje beschadigd, wat nu. Ik kijken hoe dat zit met een digitale kabelziggoallesineenontvanger. De enige manier om een decoder in huis te halen zonder de heftige bijsmaak financieel goed getild te zijn is door met al je internet over te stappen naar Ziggo.

Of door een oude videorecorder te pakken, die met een scart-rgb achter-onder in die tv te schuiven en als tuner gebruiken. Prima beeld nu. Rot een eind op met dit soort geintjes, daar trappen we tegenwoordig niet meer in.

Piet van Geel was het dacht ik...

Ik had die LWOO'er van de klantenservice vast door vriendelijk uit te leggen dat digitaal prima met analoog overweg kan, maar omgekeerd juist niet. Je kunt een cd niet op een platenspeler leggen, maar er zijn van die hi-end platenspelers die een laser als aftaster hebben, geen probleem. Tenminste, het is geen technisch probleem, je kunt een laserstraal prima gebruiken om een vinylgroef te bekijken. Maar waarom zou je dat in godesnaam doen.

Ja, zeker weten, Piet van Geel. Begin maart. Ik heb er nog geen andere politicus over gehoord.

Mensen die nu nog steeds platen kopen. Ze betalen grof geld voor persingen van moderne opnames. Ze weten gewoon dat ze naar een plaat van een digitale opname luisteren, toch doen ze het. En ze betalen rustig 20 rootjes voor een platenspeler en een pickupnaaldje. Mensen die weigeren te luisteren naar cd's, dat kan immers geen genot bieden.

Dat idee krijg ik de afgelopen tijd als het om de politiek gaat. Dat jij nog misstanden vindt en belicht, heel goed, maar waar is het episch centrum van nieuw beleid? Er vinden zulke verschuivingen plaats in het stemlandschap, dat is een teken dat de partijen niet meer met hun huidige beleid kiezers weten te binden, het is allemaal duidelijk, en er gebeurt niks. Niets.

Piet van Geel zegt het. "Partijen als PvdA en SP lijken niets geleerd te hebben van de opmars van Pim Fortuyn tijdens de verkiezingscampagne in 2002."

En dan niet alleen hoe ze Geert 'aanpakken', de hele tent in Den Haag lijkt volledig voorbij te gaan aan hoe politiek leeft tegenwoordig, hoeveel mensen het volgen en hoe lastiger het wordt om dom geklungel uit de media te houden. Het zijn de mensen die alleen maar naar platen willen luisteren, naar het warme geluid uit de jaren zeventig. Met van die grote Philips-boxen naast de bank, plantje erop, sjekkies in de asbak en pijpjes Grolsch op het glazen tafelblad.

Alle kamerleden hebben nog een gewone, oude televisie. Zo eentje waar Koot en Bie nog inzitten. Alleen Piet van Geel heeft HD.

Volgens mij staat die man z'n naam ook op een stemformulier...