Plat Haags: Partijdemocratie volgens Femke Hitler

Op zondagmiddag nemen Driek Oplopers en ArchEnemy in een gezellige briefwisseling onder het motto "Plat Haags" de politieke stand van zaken onder de loep. De vorige aflevering, geschreven door ArchEnemy, lees je hier.

Terwijl ik aan het begin van deze week nog best worstelde met de lastige gewetensvraag die je me stelde, ArchEnemy, werd ik in de loop van de week steeds vrolijker. Met een vette grijns op mijn gezicht realiseerde ik mij, dat je de verkeerde vraag had gesteld. Wat ik over tien jaar zou doen om het tweedehands geweten van fysiek zwaargewicht annex intellectueel lichtgewicht Hanneke Groenteman te ontmantelen? Gewoon: niets. Straks niet, en nu niet. Want dat is natuurlijk gewoon dweilen met de kraan open. De hilarische uitglijers van allerlei wereldvreemde mevrouwen aan de linkerzijde van het politieke spectrum waren voor mij vooral een eye-opener.

Eerst maar eens die mevrouw Albayrak. Nummer 2 op de kandidatenlijst van de PvdA. Riep bij die twee griezels van de EO dat ze vindt dat ambtenaren die dat niet willen, geen homohuwelijken hoeven te sluiten. Daar word ik zó enorm vrolijk van… Die mevrouw was dus tot voor kort Staatssecretaris van Justitie. Dat is dat je zorgt dat onze wetten worden uitgevoerd. Maar Albayrak vindt dat die wetten dus niet voor iedereen gelden. Een man mag in ons land met een man trouwen, en een vrouw met een vrouw. Dus horen de ambtenaren van de Burgerlijke Stand die huwelijken gewoon te voltrekken. Allemaal. Of staat het de Planoloog Der Gemeente ook vrij om geen vergunning voor een visconservenfabriek af te geven omdat hij niet van haring houdt? Of hoeft de ambtenaar van de kentekens geen nummer af te geven voor Opel Astra’s omdat hij dat te lullige auto’s vindt? Nou? Nou? Maar Albayrak vindt dat ambtenaren dus gewoon mogen weigeren, hun publieke taak uit te voeren. Wat ik wel een tikkeltje sneu vond, is dat ze een dag of wat later haar keutel weer introk. “Iedere ambtenaar moet een homohuwelijk voltrekken, dat staat in ons verkiezingsprogramma en daar sta ik voor de volle 100 procent achter” of zoiets. Jaja. Dus Albayrak roept maar wat, krijgt van de partijbonzen op daar falie en roept des anderen daags iets geheel anders. Tot zelfstandig denken is deze veredelde papegaai, net als Hanneke Groenteman, klaarblijkelijk niet in staat. Jammer. Nummer 2 op de lijst van de PvdA dus. Nou lopen er bij de PvdA wel meer vrouwen rond die niet zelfstandig kunnen denken, maar uitsluitend hun ingesleten socialistische opvattingen ten uitvoer brengen. Zoals dat ondernemers vuilakken zijn en dat de overheid alle nutsvoorzieningen moet runnen. Ik noem een Lia Roefs. Berucht van de motie-Roefs. Die regelde dat in de grote steden het OV niet hoeft te worden uitgevoerd door efficiënte marktpartijen, maar dat dat ook mag door logge gemeentediensten, compleet met het ingeroeste arbeiderszelfbestuur. Met dank aan Lia Roefs rijdt er in Rotterdam nu geen bus op tijd. De chauffeur vertrekt wanneer hij daar zelf zin in heeft, met maling aan zijn klanten. Dat heet socialisme. Althans, volgens Lia Roefs.

En dan die Femke Halsema. Lijsttrekker van GroenLinks. Zelfs om haar kan ik tegenwoordig weer lachen. Die heeft een vastgeroest brein, daar is die grijsgedraaide grammofoonplaat van Hanneke Groenteman nog niets bij. Haar werd door de Eminance Grise van de linkse politiek, de door mij zeer bewonderde Marcel van Dam, de les gelezen over het zeer lage democratisch gehalte van de politiek, ook van de linkse. Ook van GroenLinks. We leven in een land waar partijleiders bij wijze van spreken met 99,8 procent van de stemmen worden gekozen, naar goed Stalinistisch gebruik. Maar nee, dat gold niet voor GroenLinks, beweerde Femke zelfverzekerd. Want daar mocht iedereen zich kandidaat stellen voor het lijsttrekkerschap, en meerdere mensen hadden dat ook gedaan. Uiteraard kon de vraag, waar die kandidaten dan waren gebleven, niet uitblijven. Want op het Congres Der Geitewollen Sokken was er toch écht maar één lijsttrekkerskandidaat. Femke: “De overige kandidaten waren door de selectiecommissie ongeschikt bevonden.” Ze zei het echt. Zelden heb ik zo vrolijk de avond doorgebracht. Femke vindt het dus “democratisch” dat haar tegenkandidaten doodleuk achterkamertjestechnisch worden weggemoffeld. ArchEnemy, kan jij mij het partijdemocratische partijleiderverkiezingsverschil tussen Josef Stalin, Kim Jong-il, Adolf Hitler, Geert Wilders en Femke Halsema nog uitleggen?

Het is dus niet verwonderlijk dat de PvdA en GroenLinks een lijstverbinding aan willen gaan. Die rare vrouwen zoeken elkaar toch steeds op. Bij het marcobiotisch kantklossen, bij het damesrugby en in de politiek. Wat ik zeg, ArchEnemy. Dweilen met de kraan open. En dan maakt het dus geen donder uit wat die Hanneke Groenteman zegt. Nu niet, en over tien jaar ook niet. Nee, waar het om gaat, is dat we onze handen dicht mogen knijpen met het feit dat 95 procent van de Nederlandse bevolking er wél toe in staat is, op eigen kracht redelijk weldenkende meningen te vormen in het eigen hoofd. Aan ons de taak om die mensen daar even een handje bij te helpen. Maar wat ik aan Hanneke Groenteman doe? Niets.

Overigens is 5 procent van de “gewone” Nederlandse bevolking dus ook niet goed snik, net zomin als de dames Albayrak, Roefs, Halsema en Groenteman. Heel vrolijk werd ik van een fijn stukje Moslimtelevisie op de Publieke Omroep. Naar mijn mening hebben we een heel behoorlijk toelatingsbeleid voor buitenlanders, ook in het kader van de gezinshereniging. Als je tijdens je vakantie in Verweggistan zomaar in één klap smoorverliefd wordt en logischerwijze de bron van al die passie stante pede tot huwelijkspartner neemt en samen fijn in Nederland wilt wonen, dan mag dat. De enige eis waaraan de al in Nederland woonachtige huwelijkspartner moet voldoen, is dat die 120 procent van het minimumloon verdient. Zelfs een pisbakkenschoonmaker op Schiphol die 40 uur in de week werkt, verdient dat geld bij elkaar. Dus de drempel voor gezinshereniging ligt heel erg laag. Prachtig fout woord trouwens. Gezinshereniging. Was er dan eerst al een gezin dat nu herenigd moet worden? Nou ja, zoals ik al zei, een fijn stukje Moslimtelevisie. Over de dochter van Turkse ouders die in Nederland wonen. Dochterlief is tijdens een kort verblijf in Turkije getrouwd met haar neef. Dochterlief is in Nederland nog bezig met haar MBO-opleiding voor apothekersassistente en voldoet dus niet aan de inkomenseis. Haar neef-annex-echtgenoot zit dus nog in Turkije. Dochterlief heeft zich in Turkije door haar neef-annex-echtgenoot wel even laten bezwangeren. Dochterlief is terug naar Nederland gekomen om hier te bevallen. Dochterlief mekkert nu dat het zo inhumaan van onze regering is dat haar neef-annex-echtgenoot niet naar Nederland mag komen. Door de schuld van onze regering ziet haar zoontje nu zijn oom-annex-vader veel te weinig. Vindt ze. Het feit dat een omroep zo’n kletsverhaal überhaupt wil uitzenden toont voor mij het gelijk aan van degenen die zeggen dat er wel een publiek net af kan, trouwens. Het komt in de hersens van Dochterlief blijkbaar niet op, dat ze de zaken wat beter had kunnen regelen als ze haar zoon ook een aanwezige vader gunde. Allereerst is het een logische volgorde dat je éérst je studie afrondt, en dán zwanger wordt. En als het zo belangrijk was dat het kind regelmatig zijn oom-annex-vader zou zien, had Dochterlief twee dingen kunnen doen. Fijn bij haar neef-annex-echtgenoot in Turkije blijven, of haar studie laten zitten en aan de slag gaan als pisbakkenschoonmaakster op Schiphol voor 121 procent van het minimumloon; dan kan oom-annex-vader-annex-neef-annex-echtegoot binnen de kortste keren naar Holland. Ingewikkelder is dat niet. Het feit dat zo’n randdebiel leert voor apothekersassistente op MBO-niveau baart me grote zorgen. Als ik mijn hart- en maagpillen moet laten uitzoeken door zo’n idioot, dan verander ik van apotheek. Discriminatie? Nee. Lijfsbehoud. Maar hoe je het ook bekijkt, ArchEnemy, die Hanneke Groenteman is dus niet de enige reden dat ik steeds in de lach schiet.

Maar de grappigste mensen lopen natuurlijk rond bij het CDA. Piet de Jong. Net zoals al zijn collega-bewindslieden van Christelijke Huize al voor zijn dertigste, zwaar dement. Was zo’n veertig jaar geleden een poosje premier. Sprak gisteren het CDA-congres toe. Vond dat Wouter Bos het kabinet had laten vallen om een paar gemeenteraadszeteltjes in de wacht te slepen. Kijk, als je met droge ogen zo’n verhaal durft te vertellen, en totaal niet meer beseft dat Bos volkomen gelijk had dat hij de stekker eruit trok toen hij merkte dat hij grotelijks werd besodemieterd door Maxime Verhagen, dan heeft de heer Alzheimer wel erg weinig hersencellen intact gelaten in je hoofd. Arme Piet. Maar niemand die het merkte. CDA: Christelijke Dementerenden Associatie. Het congres koos Jan Peter Balkenende tot lijsttrekker. Kijk, dan ben je als partijkader toch helemaal de weg kwijt? De slechtste premier ooit tot lijsttrekker kiezen, een staande ovatie geven, een nieuwe incontinentieluier omdoen en weer verder dutten. Blijkbaar zag niemand ook in, hoe belachelijk zijn idee eigenlijk is om een bankenheffing voor te stellen: de klanten van de banken die geen rare dingen hebben gedaan moeten betalen omdat de banken die wél rare dingen hebben gedaan onze economie aan gort hebben gezakkenvuld. Overigens is het Christen-Dementerende verkiezingsprogramma door de website vaagtaal.nl uitgeroepen tot het slechtste van alle partijen. Het staat bol van de wollige en vage verkiezingsretoriek. Maar geen hond heeft dat gemerkt, want na behandeling van de eerste twee zinnen van het verkiezingsprogramma was er niemand meer bij bewustzijn. Onder een luid gesnurk uit de zaal werd het programma vastgesteld. Inclusief de hufterige passage “Het persoonlijke contact tussen zorgverlener en zorgvrager moet veel meer als specifiek kwaliteitsaspect van de zorg worden gewaardeerd. Dit leidt tot een beter begrip van de zorgvraag door de zorgaanbieder, die via maatwerk en een integrale benadering deze vraag meer adequaat dan voorheen kan beantwoorden.” Je moet het maar durven opschrijven, als partij die decennia lang de zorg heeft uitgekleed en kapotbezuinigd.

Of dan die Camiel Eurlings. Amper droog achter de oren en nu al niet meer beschikbaar voor de partij. Heeft ook geen idee van hoe de democratie behoort te werken. Heeft zich tot op het laatst verzet tegen verantwoording van een miljard euro subsidie aan de NS. Daar moest onderzoeksjournalist Brenno de Winter van collega-website nu.nl zich eerst met de Wet Openbaarheid Bestuur in de hand het vuur voor uit de sloffen lopen en zelfs dreigen met een rechtszaak. Pas toen was Eurlings bereid, openheid van zaken te geven in het schandalige verhaal. Hulde voor de Winter. Maar op het CDA-congres geen woord. Ze sliepen nog.

Niet alleen het CDA-congres zit vol bejaarden, ook het electoraat van die club bestaat grotendeels uit tachtigplussers. En dat brengt mij op een schandalig stukje stembusmanipulatie. In Nederland behoor je te beschikken over een geldig legitimatiebewijs. Het CDA, met Ernst Hirsch Ballin als verpersoonlijking van een streng justitiebeleid, constateert dat uitgerekend bejaarden deze wettelijke regel vaak aan hun laars lappen. Niks geldig paspoort. Ook bij het uitbrengen van je stem geldt die legitimatieplicht. Om het aantal stemmen op het CDA nu wat op te krikken heeft ons demissionaire kabinet onlangs besloten dat je ook met een verlopen paspoort mag stemmen. Als je op zo’n manier de stembusuitslag manipuleert, dan ben je diep gezonken. Heel diep. Echt heel erg diep. Dus, ArchEnemy, wát je ook stemt: als je kiest voor het CDA zal ik erg teleurgesteld zijn. Heel erg.