God ontmaskerd

Nu wereldwijd de gehersenspoelde goedgelovigen in rap tempo hun rug naar de katholieke kerk keren, heeft het Vaticaanse PR-team er voor de zoveelste keer bij de oude seniele opperbaas op aangedrongen zijn excuses aan te bieden aan de slachtoffers van seksueel misbruik. Het argument dat niet de kerkelijke kontkruipers, maar de godsgruwelijke homo’s de werkelijke schuldigen zijn, gaat er bij het publiek immers nu écht niet meer in. En zowaar ging Benno XVI overstag. Natuurlijk heeft hij niet alle misbruikte personen individueel gesproken, anders zou hij echt het eeuwige leven moeten hebben, maar voor de vorm had hij een kleine groep getroffenen uitgenodigd. Uiteindelijk heeft hij zich schoorvoetend geëxcuseerd. En dat terwijl het leed van die arme zielen hem aan z’n maagdelijke reet roest. Bravo. Zo loopt hij een heel klein beetje in ten opzichte van nummer een-na-laatst op de lijst van meest verachtelijke personen der mensheid.

Het zal even duren vooraleer iemand zo diep gezakt is dat hij of zij de rode lantaarn van de nar van de Sint-Pieter overneemt, maar er worden zeker bewonderenswaardige pogingen gewaagd. Gisteren was de beweging Nederland Pro Deo (NPD, oftewel Nederland voor God) aan de beurt om zich volstrekt belachelijk te maken. En dat lukte met verve.
De inmiddels welbekende stofwolk uit Asland is volgens deze godsdienstdebielen een rode kaart van God. Na enkele gele kaarten voor Nederland, zoals de bijna-watersnoodramp uit 1995 (weet je het nog? Ik ook niet) en het virus aan de voet van Balkenende in 2004 (een ramp van ongekend formaat), was de maat voor God vol. Een stofwolk! Daar kan Roelof Luinge nog een puntje aan zuigen.
Ik bid al drie dagen met mijn kont naar alle windstreken om ons geitenwollen opperwezen te danken voor zijn onmetelijke mildheid. Van de triljoenen mogelijke waarschuwingen kiest hij een vulkaanuitbarstinkje op IJsland uit. Terwijl hij ook een meteoriet ter grootte van IJsland had kunnen laten inslaan, twee atoombommen tot ontploffing had kunnen brengen, een vernietiging door buitenaards leven op poten zou kunnen zetten, een alles verwoestende orkaan hebben laten gieren, een kilometershoge tsunami had kunnen aansturen, een zeer besmettelijk en binnen één minuut dodelijk virus zou kunnen verspreiden onder de gehele mensheid, de bliksem laten inslaan op alle wereldleiders, de zon een jaartje laten verduisteren of tienduizenden kinderen kunnen laten verkrachten door priesters en andere geestelijken. Hoewel dat laatste wellicht geen briljant voorbeeld is.

God wordt alle dingetjes toegeschreven die in het straatje der gelovigen passen. Geneest er iemand, dan is het Gods wonder. Maar woedt er een bloedige oorlog, dan is dat de fout van de mens, met hun eigen wil. Ik tast altijd in het duister over oorzakelijke verbanden en twijfel derhalve te pas en te onpas of nou de schepper, de mens of de natuur verantwoordelijk is.

Gelukkig zijn er de mentalisten als van het NPD om ons leken te vertellen welke natuurverschijnselen het werk van God zijn, en welke niet. Niemand kan ontmaskeren hoe ze dat weten, maar ze weten het gewoon. Toch mogen ze wel wat duidelijker zijn vind ik. ‘Een rode kaart omdat we leven zoals we de laatste jaren zijn gewend.’ Alsof dat al niet cryptisch genoeg is, laat Big Brother wat as de lucht in spuwen in plaats van onmiddellijk te straffen. Het kan aan mij liggen, maar die uitbarsting is toch niet echt de duidelijkste aanwijzing hoe het in de toekomst anders moet?! Moet ik echt álles anders doen? Of alleen een deo-roller kopen in plaats van een spuitbus? Moet ik wat vaker geld geven aan zwervers, mijn ramen geregeld lappen, vrijwilligerswerk gaan doen of wat vaker een minderjarige aanranden?

Laat de NPD alsjeblieft onder een dikke laag as bedolven worden. Hoe komen ze erbij om God zoiets als een vulkaanuitbarsting in de schoenen te schuiven! Ík was het die de vulkaan kietelde. Als Twente over anderhalve week kampioen wordt, komt dat heus niet door Steve McClaren en de zijnen, maar door mij! Het regenbuitje van vanmiddag? Sorry, mijn fout. De gescheurde nagel van Cohen? Drie keer raden.
Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen, dat doen godsdienstwaanzinnigen ook nooit. We zijn geen wetenschappers. Achteraf praten, dat is pas geloven!