Waar blijft Beyond Good & Evil 2?

Het is alweer een flinke tijd geleden dat ik mijn gezeur en filosofische onzin heb verwerkt in een column voor FOK!games. Als je mijn voorgaande columns enigszins hebt bijgehouden en tevens een goed geheugen hebt, weet je misschien wel dat ik erg lang enkel op een SNES gespeeld heb en het tijdperk van de PlayStation en Nintendo 64 volledig overgeslagen heb. 6 december 2003 was het moment dat ik eindelijk een nieuwe console in huis kreeg; de PlayStation 2. Na Prince of Persia: The Sands of Time en SSX 3, kocht ik voor kerst Beyond Good & Evil. Mijn broer vertelde dat het een toffe game scheen te zijn en ik vertrouwde hem blind. Wat een game!

Beyond Good & Evil had alles dat ik al jaren in een game zocht, maar nooit heb mogen vinden omdat ik al die tijd vast heb gezeten in het tijdperk van de SNES –maar laat ik even duidelijk maken dat ook dit een heilige periode is geweest-. De grote planeet Hillys waarin ik als Jade parels moest verzamelen, de lokale fauna moest fotograferen, races waarbij de muziek simpelweg briljant is winnen en tussendoor ook gruwelijke ontdekkingen moest doen. De sfeer in Beyond Good & Evil is moeilijk onder woorden te brengen, maar de echte fans weten ongetwijfeld waar ik het over heb.

Franchises van Ubisoft die in dezelfde periode als Beyond Good & Evil hun succes begonnen, kennen inmiddels meerdere nieuwe delen. Ik heb het dan over games als Prince of Persia en het in 2002 verschenen Splinter Cell. Als puberend kereltje had ik goede hoop dat ook een vervolg op Beyond Good & Evil niet lang op zich zou laten wachten. Het einde van de game geeft immers aan dat er zeker ruimte is voor nog een avontuur op de planeet Hillys. Niets is echter minder waar; we zijn inmiddels ruim zes jaar verder en ik heb nog altijd geen nieuwe avonturen mogen beleven met Jade en haar vrienden. Op 28 mei 2008, bijna twee jaar geleden, werd de debuuttrailer van Beyond Good & Evil 2 getoond op de Ubidays in Parijs. Ik sprong letterlijk een gat in de lucht, waarbij lucht gelezen mag worden als ‘mijn lage plafond’. De trailer zoomt in op een kapotte auto midden in de woestijn. Jade is aan het mediteren onder een parasol en Pey'j verveelt zich de pleuris. Behalve dat Pey'j tegenwoordig vliegen opzuigt, leren we vrij weinig van de trailer, maar eindelijk; Beyond Good & Evil 2 komt eraan!

Het duurde echter niet lang voor ons verteld werd dat er slechts een klein team werkte aan de game, en dat het nog niet zeker was dat hij zou komen. Voor de E3 van vorig jaar verscheen er een mysterieuze video waarin we een figuur door enkele nauwe steegjes zagen rennen. Deze persoon leek erg op Jade en dus sprong ik wederom een gat in de lucht. Gelukkig zat ik op dat moment niet onder mijn lage plafond. Het is echter nooit bekend gemaakt of dit officiële beelden waren van de game of dat het een onschuldig -en eventueel gelekt- concept was van wat het moet worden. Sindsdien is het weer ijzig stil rondom Beyond Good & Evil 2. Niet lang geleden werd bekend gemaakt dat de game nog altijd in ontwikkeling is, maar toch blijf ik sceptisch. Dit is een oproep aan Ubisoft om mij en vele fans met mij eindelijk uit het duister te helpen. De E3 komt dichterbij en ik wil meer zien van Beyond Good & Evil 2! Pey’j heeft inmiddels al zo’n 315.698 vliegen naar binnen gezogen sinds de allereerste trailer en dat arme varkentje kan niet blijven teren op insecten!