De Goedgelovige Gelovige

M3taal stuurde via de submit de volgende column in:

Met mijn veel te zware rugzak loop ik de Oude Markt in Enschede over. Dwars door de Jimi Hendrix klanken die door mijn iPod in m’n oren schallen, hoor ik iemand roepen. Een oudere man in een scootmobiel komt naar me toe gereden: "Meneer, mag ik u wat vragen?" Behulpzame ziel die ik ben zeg ik: "Ja, natuurlijk!"
"Mooi: Mag ik met u praten over het woord van God?"

Eén moment denk ik eraan om hard weg te rennen, maar dan realiseer ik me dat mijn zware rugzak er weleens voor kon zorgen dat ik de scootmobiel niet voor zou kunnen blijven. Rugzak droppen en dan rennen? Nee, de laptop, camera, lenzen en boeken die erin zitten zijn me te dierbaar om te droppen voor een godsdienstfantast, dus als laatste optie blijft voor mij over: ga de discussie aan!

"Nou meneer, ik geloof niet echt in sprookjes, daar ben ik ondertussen een beetje te oud voor." "Maar de Bijbel is geen sprookjesboek! Het is het woord van God! En denk eraan, de mens was er eerder dan de wetenschap!" Een moment denk ik eraan om in lachen uit te barsten om deze absurde drogredenering, maar zo wil ik geen discussie voeren, hoeveel gelijk ik ook heb. In plaats daarvan wijs ik de man erop dat wetenschap al ouder is dan de Bijbel, dat de oude Grieken al bezig waren met wetenschap.

Hierop besluit de man van onderwerp te veranderen: "Maar waar denk jij dan dat je heen gaat na de dood?" Ook nu moet ik eerst even bedenken wat ik ga zeggen om de discussie op niveau te houden. Ik wilde namelijk zeggen dat een retourtje hemel me wel wat lijkt, om dus dood te gaan en dan weer terug te komen op aarde, net als die timmerman 2000 jaar geleden. Ik besluit om te zeggen dat ik denk dat het na de dood wel een beetje ophoudt, dat er dan gewoon niks is.

"Je zult de Heer vanzelf tegenkomen jongen, dan zul je verantwoording af moeten leggen! Als iedereen zo goddeloos is, eindigt het als Sodom en Gomorra, met die onreine dingen die men daar deed! Dan zal God alles vernietigen om een dag des oordeels aan te laten vangen!" Nu denk ik bij ‘Dag Des Oordeels’ eerder aan het bereiken van een eindbaas in een computerspelletje, maar dat zal de verstokte gamer in mij wel weer zijn. Ik besluit om de Gyros-Goeroes er weer bij te halen: "Maar de Oude Grieken lustten er ook pap van, en toch had men daar een hoogwaardige levensstandaard en zijn daar de fundamenten gelegd voor de hedendaagse samenleving. Hoe is dat met elkaar te rijmen dan?" De man twijfelt even:"Dat zul je aan God moeten vragen, hij is de enige die het verlossende antwoord kan geven, vraag het hem eens zou ik zeggen!" Niet echt bevredigd met dit karige antwoord vraag ik de man of hij het zelf al eens had afgevraagd. "Ja natuurlijk." "Oh ja, en wat had God te vertellen?" "Ik heb nog geen antwoord mogen ontvangen, dus ga ik ervan uit dat het gewoon Gods wil is." Maar als deze man die al zo veel dichter bij God staat dan ik al geen antwoord krijgt, hoe moet een verstokte atheïst als ik het klaarspelen om een mailtje van boven te krijgen?

Op dit punt weet ik niet goed wat ik van de man moet vinden, hij is de hele tijd correct tegen mij gebleven en blijft rotsvast bij zijn principes, dat is respectabel. Maar aan de andere kant laat de man zich leiden door iets waar hij in zijn geheel geen bewijs voor heeft.

De man zegt weer dat hij wetenschap geen goede raadgever vindt, en dat de bijbel het ware antwoord op het leven heeft. En of ik misschien een boekje van de Jehova's Getuigen wil hebben. Nu is mijn tas al zo zwaar dat ik overweeg een muilezel te huren, dus het boekje sla ik vriendelijk af. Maar om op de vorige opmerking van de beste man terug te komen stel ik hem de volgende vraag: "Het is algemeen bekend dat op het moment dat twee familieleden van elkaar samen een kind krijgen, dat je dan een genetisch wat teleurstellend exemplaar krijgt. Maar dan toch heb je volgens de Bijbelse geschiedenis twee momenten (die ik zo even weet op de ratelen) waarop de wereldbevolking zo klein is dat kinderen krijgen tussen familieleden onvermijdelijk is, als je de huidige wereldbevolking wil opbouwen (het Adam & Eva moment en nadat de ark van Noach weer op land kwam). Dan vraag ik me daardoor toch af hoe de genetisch falende kleinkinderen van Adam en Eva een (voor zover bekend) redelijk kloppende wereldbevolking uit de mouw weten te schudden? En dat vervolgens vanuit de beperkte groep mensen die op de Ark van Noach zat, de huidige wereldbevolking is ontstaan, waarin een groot deel genetisch toch wel weer redelijk op de rails zit (uitzondering daargelaten). Hoe kan dat?" De beste man bedenkt zich drie seconden en komt weer met hetzelfde antwoord als daarstraks: "Dat moet je aan de Heer zelf vragen, daar kan ik als simpele ziel geen antwoord op geven."

Zo heb ik in totaal een half uur met de beste man gesproken, maar elke keer als ik met een probleem aan kwam, kwam er geen antwoord. Nu zat de man er zelf niet echt mee dat hij het antwoord op de vragen niet wist: want God had de antwoorden volgens hem. Maar ik wil per se alles weten, ik kan me niet in een lot schikken ‘omdat het zo is’, en ik kan er ook verdomde slecht tegen als andere mensen zo simpel zijn in het volgen van een bepaalde ideologie. Zolang er geen ondubbelzinnige duidelijke antwoorden en bewijzen komen, is de kans heel erg klein dat ik me aansluit bij de groep die in feite zegt dat de mensheid een genetisch bij elkaar geraapt zooitje is.