Ik zou haar zů doen!

Boodschappen doen, de was doen, een tukje doen, de vaat doen, allemaal vertrouwde, Nederlandse uitdrukkingen. Er is er recent eentje bijgekomen. Steeds vaker lees ik onder nieuwsberichten die over een vrouw gaan wel de reactie: "Ik zou haar zo doen”,  of nog simpeler “Ik zou haar doen,” en de iets bescheidener user stelt het zo: “Ik zou haar willen doen.” Dus naast het boodschappen doen, de vaat doen, kun je tegenwoordig ook ‘een vrouw doen.’

De eerste keer dat ik die uitdrukking las, moest ik even achter mijn oor krabben om de volle betekenis tot mij door te laten dringen. Het betrof een nieuwsbericht over een K3-zangeres die net moeder was geworden. En daar ging het nieuwsbericht over: de blijde gebeurtenis door de komst van haar kindje. Oké, dat er grapjes gemaakt werden over de naam van het kind, omdat die naam niet met een K begon, daar kan ik me wat bij voorstellen. Er kwamen foto’s onder het nieuwsbericht van de zangeres, ook niet ongebruikelijk. De nieuwsposters komen vaak met hun bericht dat vervolgens door de users wordt aangevuld met nieuwe informatie, met foto’s, enzovoorts. Dat maakt het alleen nog maar leuker. Toch?

Ik zag dat er al reacties verwijderd waren door de crew, dus kun je nagaan wat dáár voor schokkends heeft gestaan, want de reacties dié er nog stonden logen er niet om. Eén user vroeg zich af of het kutje van de zangeres nu nog wel strak zou zijn, na de geboorte van haar kind. En ja hoor, de toon was gezet. Toen las ik de reactie: ‘Ondanks het feit dat ze nog maar net een kind heeft gekregen, ik zou haar zó doen.’
En later kwam ik die uitdrukking steeds vaker tegen. Praktisch onder alle nieuwsberichten waar een vrouw in voorkomt stelt er wel een user ‘of hij haar wel of niet zou doen.’
Hoe denigrerend wil je het hebben? Stel, dat mijn man en ik de liefde aan het bedrijven zijn, en dat de telefoon gaat en mijn man deze vervolgens opneemt met de tekst: “Sorry, ik ben even mijn vrouw aan het doen.” Ik geloof niet, dat ik dat zo prettig zou vinden.

Toch werkt het ook wel op mijn lachspieren, die tekst. Geen weldenkende man die gewoon normaal in het leven staat zou zo’n uitdrukking gebruiken. Ik durf rustig te stellen, dat het juist de mannen zijn die geen vrouw kunnen krijgen dit soort uitdrukkingen op het veilige internet onder het veilige pseudoniem durven te bezigen.
Of zouden die mannen op een verjaardag, waar ze aan de buurvrouw van de jarige worden voorgesteld tegen die jarige zeggen: “Leuke buurvrouw, ik zou haar doen,” zeggen? Ik denk het niet.

In gedachten zie ik een puisterige puberjongen voor me. Zo’n magere, met overal van die uitstekende botten. Zo’n jongen die voor de spiegel gaat staan, met z’n magere armpjes gespannen spierballen te voorschijn probeert te toveren als een soort bodybuilder met anorexia. Zo’n jongen die elke avond met een flesje Clearasil voor de spiegel al die vieze jeugdpuistjes probeert uit te drukken, net zolang tot de spetters op de spiegel zitten. In gezelschap durft hij niet zoveel te zeggen, omdat zijn stem steeds zo raar overslaat en die in de verborgenheid van zijn kamertje zich vermaakt met de playboy en een rol keukenpapier. Die jongen heet in het echt natuurlijk Sjonnie de Boer, maar als hij inlogt op FOK heet hij ineens IkLustJeRauw of GroteBobbelInMijnBroek of Hercules. Dat soort namen. Als Sjonnie inlogt op FOK!, dan is hij ineens zijn knokige knietjes vergeten. Zijn puistjes zijn verdwenen als sneeuw voor de zon, dat kleine dingetje in zijn broek ineens verheven tot een machtig wapen. Op FOK! kan hij roepen over Patricia Paay – al had ze zijn oma kunnen zijn – “Al is ze 60, ik zou haar doen.” Of over Britney Spears. Over Katja Schuurman. Allemaal vrouwen die hij ‘zo zou doen.’ Zouden ze hem ook doen? Of zouden deze vrouwen hem een euro geven voor een ijsje?

Ik zie ook nog een ander type man voor me, die deze achterlijke kreet zou kunnen bezigen. Een man van tegen de zestig, met een gigantische bierbuik. Zijn huwelijk is jaren geleden al op de klippen gelopen en dat is allemaal de schuld van zijn ex-vrouw. Als zij wat meer seks met hem zou hebben gehad, en het niet altijd voor de kinderen had opgenomen, dan was het zo ver niet gekomen. Maar als zij geen punt achter het huwelijk had gezet, dan had hij het wel gedaan. Er was toch geen kraak of smaak meer aan, na zoveel jaren en na het baren van drie kinderen. Nee, die moppies die hij op internet had begluurd, zaten wel wat strakker in hun velletje dan zijn ex-vrouw.
Deze man heeft een eenzaam kantoorbaantje. Niemand kijkt echt naar hem om en de meiden op de werkvloer vinden hem een engerd. Zoals hij naar hen kijkt vanachter zijn dikke brillenglazen: brrrr. Als hij loopt, hijgt hij als een postpaard vanwege zijn overgewicht en tachtig keer per dag moet hij zijn broek ophijsen. Een riem of bretels helpen allang niet meer. Wanneer hij in de kroeg een vrouw aanspreekt, deinst zij meestal terug door zijn onbeschaamde houding. Hij spreekt dan ook altijd vrouwen aan die zijn dochter hadden kunnen zijn. Maar ja, vrouwen van zijn leeftijd, daar is hij niet in geïnteresseerd. Nee, jonge meiden met strakke lijven, stevige pronte borsten en een verleidelijke blik, dáár geilt hij op. En die vindt hij ook genoeg. Niet in zijn dagelijks leven, maar wel op het internet. Deze man heet in het dagelijks leven Kees Mulder, maar niet op het internet! Daar heet hij TurboMan, of IkWilJeNu, of SpiderMan. Als hij zijn computer opstart, dan is hij onmiddellijk zijn leeftijd vergeten, het feit dat hij wijdbeens moet zitten vanwege de omvang van zijn buik. De gesprongen adertjes op zijn wangen getuigen van een leven lang bier drinken. Op FOK! is hij machtig! Op FOK! is hij de onweerstaanbare Adonis. En als hij een nieuwsbericht leest over een vrouw die hij lekker vindt, dan schrijft hij: “Ik zou haar doen.”

Zielig eigenlijk, hè. Compensatiegedrag heet dat. Leven in een fantasiewereld. Een paar jaar geleden had je nog de mildere variant: “Met haar zou ik wel een beschuitje willen eten.” Mijn ex-man vond dat ook heel leuk om te zeggen over vrouwen die op tv verschenen en die hem wel konden bekoren. Ik keek dan naar hem, schoot in de lach en zei: “Maar zij niet met jou, denk ik!”

Seks is alleen maar goed als het gebeurt met wederzijds goedvinden. Je “doet” niet iemand, seks is iets dat je samen overeenkomt, iets dat je samen doet. En bij de uitdrukking: “Ik zou haar doen,” lijkt het erop, alsof het de user niets uitmaakt wat de dame in kwestie ervan zou vinden. En dat is natuurlijk niet oké.

Mocht jij een van die users zijn die de uitdrukking “Ik zou haar doen” bezigt, dan weet je dus meteen wat voor beeld ik krijg bij jou. Puistenkop! Ouwe lul!