Waar zijn de platformers?

Column Header

Fuck online gaming! Ouderwets of niet, gamen op de bank met vrienden is de shit. Niets zo heerlijk als iemand face to face te vernederen of samen te genieten van goed teamwerk. Dit alles gebeurt natuurlijk onder het genot van verschillende versnaperingen en bijzonder koud bier. Zo hebben mijn maten en ik menig (platform)game uitgespeeld. Toch wordt er in huize Vis steeds minder op die manier gegamed. Wat is er aan de hand?

Dat lekker chillend op de bank de beste plek is om te gamen is natuurlijk hetzelfde als zeggen dat je eigen bed het lekkerst is om in te slapen. Alleen voor Guitar Hero wil ik mijn kont nog wel eens van de zachte kussens van mijn heilige bank afhalen om plaats te nemen achter het drumstel. Ik heb al jaren dezelfde bank, maar ondanks dat hij al oud en versleten is zit hij nog altijd erg lekker. Door de jaren heen heeft deze bank van alles meegemaakt terwijl mijn vrienden en ik vele heerlijke games tot een goed einde brachten.

We hebben heel wat potjes FIFA en Halo tegen elkaar gespeeld, met daarbij het nodige gevloek en getier, maar aan samen een singleplayer game uitspelen beleven we veel meer fun. Platformers lenen zich uitstekend voor dit soort plezier en het was daarom ook Super Mario Allstars op de Super Nintendo die het startschot gaf voor veel van dit soort gezellige game-avonden. Hoe speel je dan met veel man een singleplayer? Heel simpel, ga je dood of heb je een level gehaald, dan geef je de controller door aan de volgende persoon. Ondertussen natuurlijk niet vergeten een slok te nemen van een koud biertje en een handje vol chips naar binnen te werken.

Rayman 3, Conker's Bad Fur Day, Banjo & Kazooie, Scaler, Beyond Good & Evil, zomaar wat voorbeelden van geweldige (platform)games die mijn maten en ik hangend op de bank uitgespeeld hebben. Waar is echter mijn favoriete genre in gaming gebleven? Het lijkt wel een bedreigde diersoort, waarvan er nog maar een paar rond lopen op deze aardkloot. Alleen Wii-bezitters hebben het in dat opzicht erg goed. Zij kunnen immers aan de slag met verschillende platformers van die besnorde italiaan en zijn opmerkelijke vrienden. Ik als 360-bezitter moet het doen met vreselijke Sonic-games, die precies laten zien hoe het nu juist niet moet en daardoor krijg ik een steeds grotere hekel aan de ooit zo geliefde egel.

Ons is ooit een nieuwe Banjo & Kazooie beloofd, maar Rare heeft dit duo zonder pardon mishandeld en in een heel ander type game gestopt. Rayman kreeg ineens gezelschap van een aantal gestoorde kut konijnen en is sindsdien een partygame geworden, waar de honden geen brood van lusten. Voor Conker is er nog hoop, want ondanks dat de game een remake kreeg op de XBOX heeft de serie zeker nog genoeg potentie.

Wat is er toch gebeurd met al die heerlijke platformers? Weet alleen Nintendo nog ideeën te bedenken in dit genre met vrolijke en grappige figuren die door je beeld heen springen? Verkopen platformers slecht en willen ontwikkelaars er dan maar niet meer aan beginnen? Nu zit ik met vrienden op de bank RPG's te spelen. Het bier smaakt echter niet hetzelfde, de gezelligheid is minder en eigenlijk zit de bank niet meer zo lekker als hij vroeger deed. Dan maar online gamen...