Jij bent de nieuwe Uri Geller!

Oké. Op dit moment wordt de chaos zichtbaar van de aardbeving in Chili. Ruim zevenhonderd doden en een miljoen huizen ernstig beschadigd, waarmee het een van de grootste rampen in het Zuid-Amerikaanse land van de afgelopen vijftig jaar is. Ja vervelend. Maar nu iets belangrijks, nu is het tijd voor iets wat Nederland echt bezig houdt. Heel Nederland is in de ban van De Nieuwe Uri Geller! SBS organiseert de zoektocht naar mentalistisch talent al voor de derde keer, maar tot heden lijkt de nieuwe lepelbuiger nog niet gevonden.

Gelukkig is de oplossing nabij. Dit is de gelukkigste dag van je leven! Ga er maar even goed voor zitten, hou je ogen strak op het scherm gericht en laat je muis en toetsenbord even los. We tellen af van 10 naar 1, doe maar even hardop mee. 10! 9! 8! 7! 6! 5! 4! 3! 2! 1! En hier is dan het moment waar heel Nederland op heeft gewacht, het FOK!-moment van het jaar... Hier is De Grote Superjojo Tovershow. Binnen vijf minuten ben jij in staat een goocheltruc uit te voeren, waarmee je iedereen zal verrassen. Een truc die makkelijk uit te voeren is, zonder veel oefening en zonder dure goochelspullen, maar met maximaal resultaat. Dit mag je niet missen, dit moet je zien. Vandaag is de dag dat jij een eerste stap zet op weg naar het mentalistendom. Maar eerst even een korte onderbreking, blijf erbij want we zijn zo terug!

De inwoners van de Chileense stad Concepción plunderen winkels naar allerlei producten, zoals rijst, water en melk. Dat schrijft de Volkskrant. Bij een supermarkt in Penco, op 10 kilometer van Concepción, maakten mensen zich met allerlei producten uit de voeten, zoveel als zij maar konden dragen: zakken rijst, conservenblikken en flessen. Sommigen namen hun buit in winkelwagentjes mee naar huis.‘Ik heb vier kleine kinderen’, zei een vrouw huilend, terwijl ze pakken luiers onder haar kleren probeerde te verbergen. ‘Dit is geen stelen, dit is uit wanhoop. We hebben niets te eten en te drinken’, zei een vrouw van een jaar of 30 tegenover een verslaggever van de Chileense televisie bij een supermarkt in het centrum van Concepción.

Welkom terug. We tellen af van 10 naar 1, doe maar even hardop mee. 10! 9! 8! 7! 6! 5! 4! 3! 2! 1! De truc die ik jou vandaag ga leren, is de truc van De Zwevende Theedoek. Het is een act die ik zelf al vele jaren opvoer en elke keer weer een daverend succes blijkt.  Met open mond van verwondering staren mensen mij aan als ik deze truc ten tonele breng. Een truc geschikt voor elke vrienden- en/of familiekring.  Maar vandaag is het dan echt zover, ik doe de Zwevende Theedoek uit de doeken, vandaag onthul ik mijn grootste geheim. Een onthulling waar heel Nederland reikhalzend naar heeft uitgekeken.

Wat heb je nodig voor deze truc? Allereerst een theedoek. Elke theedoek is goed, de kleur of het motief is niet van belang. Daarnaast twee pollepels, maar mocht je deze niet in bezit hebben dan kun je ook twee liniaals, van ongeveer 30 centimeter lengte, of twee grote messen gebruiken. Een lepel is wel het best, mentalisten werken graag met lepels. Verder is een masker handig, dit dient de truc verder niet, maar draagt bij aan de performance. Een gemaskerde man of vrouw wordt altijd serieus genomen. Wat je nu met deze voorwerpen moet doen, hoor je zometeen, in de Grote Superjojo Tovershow!

Het dodental als gevolg van de zware aardbeving van zaterdag en de daaropvolgende tsunami is inmiddels opgelopen naar zeker 711. Een onbekend aantal personen wordt nog vermist. Sommige dorpen zijn nog volledig afgesloten van de buitenwereld, andere zijn volledig van de kaart verdwenen, zoals het kustplaatsje Dichato. Honderdduizenden mensen zijn hun huis kwijtgeraakt door de beving of de tsunami die de kustgebieden in het midden van het land overspoelde. De slachtoffers brengen de nacht in de buitenlucht door. Zondag deden zich opnieuw enkele flinke naschokken voor.

10! 9! 8! 7! 6! Ja, je kent het wel inmiddels, gezellig dat je nog meeleest. Goed, pak nu met allebei je handen de theedoek vast aan twee verschillende naastgelegen hoekpunten. Hou je handen in de lucht en strek je armen recht vooruit. Zorg dat de andere twee hoekpunten van de theedoek naar de grond wijzen. Klem nu bij beide bovenste hoekpunten een pollepel tussen de theedoek en je duim. Zorg dat de pollepels naar het midden de doek wijzen en geheel achter de doek zijn, zodat het publiek niet kan zien dat er überhaupt pollepels in het spel zijn, zie de afbeelding hieronder. Nu ben je klaar met de preparaties en kun je naar het publiek toelopen. Zorg steeds dat de pollepels goed verborgen zijn en ga met de doek naar voren naar je toeschouwers staan. Beweeg nu de pollepels met de je vingers voorzichtig naar voren en naar achteren, zonder dat je teveel met je handen beweegt. Het effect is niets minder dan een Zwevende Theedoek. Jawel, het is fantastisch. Sensationeel. Take it away, Patty Brard.

Arafat