Leeswijzer

Om de bevolking zo debiel en afhankelijk mogelijk te maken, verzint de overheid iedere keer nieuwe dingen. Het volk moet zo veel mogelijk gestuurd worden. Daarbij is belangrijk dat het gestuurd wordt in een richting die het best aan te duiden is met de term 'makke schapen'. Vroeger was de burger redelijk vrij, de ouders maar ook de kinderen. Vaak letterlijk met vallen en opstaan leerde je leven. Je leerde wat wel en wat niet kon en wat consequenties waren. Daar werd je sterk van, daar groeide je van op. Het nadeel voor de overheid van de dergelijke opvoeding is dat je er mondig van werd. Je dacht zelf na. En dat kan natuurlijk nooit de bedoeling van een burger zijn.

Vandaar dat de overheid diverse projecten is gestart om de mensen dom te houden, te beginnen bij het onderwijs. Daar zijn ze inmiddels redelijk ver mee gekomen. Een andere belangrijke stap in het verdommen van het volk is de media. Met jaloerse blikken wordt gekeken naar een land als Venezuela, waar de overheid, wanneer het maar wil, een propaganda boodschap op tv laat zien. Dwars door de geplande reguliere uitzendingen heen, vaak uren achter elkaar. Chavez' wil is wet. En luister je niet, dan wordt je tv-zender uit de lucht of van de kabel gehaald. Plasterk is niet voor niets met een herinrichting van ons omroepbestel begonnen. Dat dit in Nederland niet zonder slag of stoot geaccepteerd zal gaan worden, moge duidelijk zijn. Vandaar dat men een slim plannetje heeft bedacht waarvan reeds in 2002 de eerste fase gestart is; de kijkwijzer.

Middels een pictogram werd het Nederlandse volk verteld in wat voor categorie een tv-programma, film of game viel. Zodat je je kinderen kon beschermen tegen kwade invloeden. Zo kon je dus voorkomen dat je kinderen scènes zouden zien die niet geschikt voor ze waren. Voorheen betekende het dat je iets eerder ging vragen waarom die meneer zo'n grote plasser had en nu je toch bezig was, waar de kindertjes vandaan kwamen. Nu worden onze kinderen daarvoor behoed. Een schreeuwend meneertje bijvoorbeeld geeft aan dat er grof taalgebruik is. Een injectienaald vertelt dat er drugs gebruikt wordt. O zo handig. De ouders hoeven niet meer op te letten, ze kijken naar het pictogram en besluiten dat hun kinderen er wel of niet naar mogen kijken.

Dat het werkt, blijkt uit het feit dat men in het dagelijks leven zich steeds hufteriger gaat gedragen. In de supermarkt, de file of bij de sportvereniging staan niet van die pictogrammen, dus niemand weet meer hoe zich te gedragen. Kort geleden kwam er zelfs een verfijning van het systeem. 'Uit de markt' (lees: het ministerie) kwam de mededeling dat het gat tussen de categorieën zes en twaalf te groot was. Dus is er een categorie negen bijgekomen. Ik heb nog nooit, waar dan ook, een ouder of andere opvoeder horen zeggen: "Ik weet niet of mijn kind er naar kan kijken. Hij is tien, maar zou dan die twaalf codering niet te veel zijn?" Het enige dat ik mensen hoor zeggen als ze een DVD kijken: "Weer die verdomde kijkwijzer shit. En je kunt het niet wegdrukken ook, je moet er naar kijken!"

Op slinkse wijze, onder het mom van de vooruitgang, wil men straks iedereen aan de digitale televisie krijgen. Dan krijg je een kastje waar je, om bepaalde zenders of programma's te mogen zien, een code in moet voeren. Die code is, hoe efficiënt, gelijk aan je Burger Service Nummer. Op regelmatige tijden zul je moeten bevestigen dat je nog steeds bent wie je was door je code opnieuw in te voeren, eventueel met een verkorte code die gebaseerd is op je BSN. Een bijkomend voordeel van het gebruik van dit nummer, is dat men het gelijk kan linken aan het Elektronisch patiëntendossier en andere 'niet gekoppelde' bestanden. Zodat je uit kunt leggen waarom je op die en die dag, op dat en dat uur naar de tv zat te kijken in plaats van te werken. Bij gebrek aan een alibi zal er uiteraard een boete uitgeschreven worden. En als je aangeeft dat het dan wel je kinderen geweest zullen zijn, kun je een nog grotere boete betalen, want je BSN is persoonlijk en mag niet door anderen gebruikt worden.

Nu de kijkende massa langzamerhand onder de knoet zit, richt de overheid haar pijlen op de volgende groep. Gewapend met de ervaringen van de kijkers gaat men de stap wagen naar een nog gevaarlijker groep mensen, de lezers. Deze categorie mensen staat er namelijk om bekend nog over een vorm van fantasie te beschikken. Zij kunnen zich aan de hand van geschreven teksten een beeld vormen van wat de schrijver bedoeld. Met andere woorden, ze denken nog na. Daarom wordt er met ingang van dit jaar ook een leeswijzer ingevoerd. Een zelfde soort indicator die aangeeft voor welke categorie lezers het blad, boek of webpagina geschikt is en wat de te verwachten content is.

En waar makkelijker deze pictogrammen te introduceren dan op het internet. Dat is immers een razendsnel medium en daar zijn nog de echte anarchistische, gezagsondermijnende personen te vinden. Daarom zal Fok!, te beginnen in de columnhoek, ook deze pictogrammen in gaan voeren. Er zijn een aantal standaard, van overheidswege ingevoerde pictogrammen, maar Fok! zou Fok! niet zijn als er niet Fok!-specifieke pictogrammen gemaakt zouden zijn.
Driek
Deze zal ongetwijfeld duidelijk zijn, de column bevat een telefoongesprek met Driek.

Stinkend Stadsbus Nieuwe werkplek
Deze zullen ook niet geheel onbekend voorkomen. Uiteraard is dit een column van bazbo over een stinkende streekbus en nieuwe werkplek. Deze pictogrammen kunnen zowel zelfstandig als tezamen gebruikt worden. Bij columns van beide columnisten, alsmede die van vele anderen, zullen uiteraard ook de nodige standaard pictogrammen als grof taalgebruik, seks en anderen gebruikt worden.

Daarnaast zijn nog een aantal veel voorkomende, meer algemene pictogrammen.

Tegen heilige huisjes schoppen

In de column wordt tegen heilige huisjes geschopt,

Op lange tenen staan

 

op lange tenen gestaan

Geert Wilders

en uiteraard kan Geert Wilders erin voorkomen.


Tot slot heeft de regering nog het volgende pictogram gemaakt:

Positieve correctie

De C staat niet voor censuur, dat is een negatief woord, maar voor correctie. De plus geeft aan dat het een positieve correctie is. In plaats van dat een komplete tekst weggehaald wordt, wordt deze omgebogen naar een lezers- en gezagsvriendelijker variant. Een voorbeld van deze positieve correctie is het onderstaande stukje tekst.

Deze regering is verkeerd bezig en ze doen helemaal niets goed. Ze doen niets en laten alles maar op zijn beloop. Daarom glijdt Nederland af, maar ze zorgen er wel voor dat ze er zelf beter van worden. Als het mis gaat, hebben ze er opeens niets meer mee te maken.

Met een positieve correctie wordt dit:
Deze regering is          bezig en ze doen                goed. Ze doen                alles                          om        Nederland                    er                         beter van                                                            te maken.

Kijkwijzer: Kijk verder dan je neus lang is.
Leeswijzer: Lees tussen de regels door.