Guusje ter Horst: Beheersbaar doodgeslagen

De heren van Plat Haags zijn nog met reces. Daarom nu een extra bijdrage van Days-Of-Wild.

Guusje ter Horst, onze minister van Binnenlandse Zaken, vond de afgelopen jaarswisseling onrustig maar beheersbaar. Dit kwam, volgens haar, met name doordat er heel veel politie op de been was, die er in is geslaagd het onder controle te houden; politie die dit jaar door haar flink gekort zal worden. Heel veel politie die voor het overgrote deel overuren uitbetaald moet krijgen om een jaarlijks terugkerend feestje te beheersen. En hoe beheerst was het. In Culemborg is zo'n beetje de staat van beleg afgekondigd en moest de ME, ook na de nieuwjaarsnacht, patrouilleren om het niet al te veel te laten escaleren. Over het hele land is er voor zeven miljoen euro aan schade ontstaan vanwege een beheerste oud- en nieuw viering.

In Rotterdam is een 26-jarige man doodgeslagen. De surveillerende politie kon de verdachte meteen aanhouden. Dat deden ze heel beheerst. De verdachte sloeg overigens ook heel beheerst. Het slachtoffer had hem, volgens de getuigen, een vraag gesteld. De verdachte zou netjes gewacht hebben tot het slachtoffer uitgepraat was alvorens hem een knal voor zijn hoofd te verkopen die hem dusdanig letsel toebracht dat hij een aantal uren later overleed. De verdachte is door familie van het slachtoffer aan de politie aangewezen. Dat is ook heel beheerst, voor hetzelfde geld hadden ze het recht in eigen hand genomen. Nee Ter Horst heeft gelijk, een heel beheerste oud- en nieuwviering dit jaar.

Slechts 23 uitgebrande auto's in Den Haag, honderden arrestaties, alleen in Rotterdam al 157 en vele branden en brandjes. Kortom, gezellig. En een miljoen minder schade dan vorig jaar. Toen was het acht miljoen euro en nu zeven miljoen. Nou, wat wil je nog meer. Okè, bij het bedrag van vorig jaar moet nog wel twintig miljoen euro schade aan scholen opgeteld worden. Waarom dat apart is vermeld is me een totaal raadsel, maar dat zal wel een boekhoudachtig trucje zijn. De schade aan scholen voor dit jaar is nog niet bekend, maar laten we dat voor het gemak eens op vijftien miljoen euro schatten. Tweeëntwintig miljoen euro schade, honderden arrestaties en één dode. Beheersbaar.

Wanneer krijgen wij een minister van Binnenlandse Zaken die na een dergelijke nacht op alle netten op de tv verschijnt en verkondigt dat het vieren van oud en nieuw niet aangegrepen mag worden voor vandalisme. Wanneer krijgen wij een minister van Binnenlandse Zaken die zegt dat als er een dergelijke nacht geweest is, dat er dan iets fundamenteels mis is in de Nederlandse samenleving en het respect voor gezag en normen en waarden ver te zoeken is. Wanneer krijgen wij een minister van Binnenlandse Zaken die na een nacht van uitzonderlijk geweld en vernieling op de tv verschijnt en zegt dat iedereen die dit op zijn geweten heeft opgejaagd zal worden als de laffe ratten die het zijn.

Maar wat zegt onze minister van Binnenlandse Zaken? Het is beheersbaar. Wat is haar oplossing om volgend jaar te voorkomen dat het erger wordt? Ze zei dat ze zich zou kunnen voorstellen dat de raddraaiers die zich dit jaar misdragen hebben aan het eind van het jaar een brief krijgen van de burgemeester, waarin staat dat als ze zich dit jaar weer misdragen dat ze dan een forse boete kunnen verwachten. Verder doet ze een moreel appél op de mensen om het gezellig te houden. Gadverdamme wat een jaren twintig spruitjeslucht komt er uit de muil van dit hersenloze gedrocht!

Als je dit laat gebeuren en vervolgens deze taal bezigt, dan dien je je ogen uit je kop te schamen en je excuses aan het volk aan te bieden! Dan moet je zeggen, sorry burgers, maar wij, de ordehandhavers, zijn er niet in geslaagd om de oud- en nieuwviering te laten verlopen zoals het hoort. De mensen die opgepakt zijn zullen wij hard en genadeloos straffen om te zorgen dat er enig moreel besef in hun botte hersens geramd wordt. Daartoe zullen zij boete doen door een jaar lang de smerigste taken die wij kennen uit te voeren, zoals vuilnis ophalen en riolen reinigen. Tevens zullen zij alle zaterdagen, het hele jaar door, van acht uur 's morgens tot zes uur 's avonds op de pleinen in de stad tentoongesteld worden met borden om hun nek waarop staat dat zij het laagste van het laagste zijn dat de samenleving heeft voortgebracht.

Maar nee, onze minister vindt het beheersbaar. Dergelijk ontkennend gedrag ziet men vaak bij verslaafden. Vraag een alcoholist of hij een probleem heeft en het antwoord zal ontkennend zijn. Als minister Ter Horst blijft ontkennen dat er een groot probleem is, dan moet zij op het Binnenhof gezet worden met een bord om haar nek waarop staat: Ik ben een totale onbenul en heb geen idee waar ik mee bezig ben. Op de achterkant komt de naam van het slachtoffer te staan en een vermelding van alle 2420 incidenten en de kosten daarvan.