Zachte scheten stinken het hardst

'Godverdomme Henk, heb je weer een scheet gelaten?!' schreeuwt Truus. 'Een kleintje maar.' zegt Henk gelaten. 'Een kleintje!? Het lijkt wel of hier een kerncentrale is ontploft!' 'Sorry Truus, ik probeerde hem nog binnen te houden, maar hij floepte er gewoon uit.' 'De volgende keer mag je fijn onder op de bank gaan slapen!'

Henk en Truus, een doorsnee stel met allebei een baan en samen twee kinderen. Een normaal stel dat zoals vele anderen last heeft van zachte scheten. Het is een taboe heb ik gemerkt. Niet als je met z'n tweeën, net zoals Henk en Truus, in bed ligt, want dan kun je het tegen elkaar zeggen. Maar ruimtes zoals treincoupés en liften zijn veelgebruikte ruimtes waar mensen hun aroma's vrij laten ronddwalen en niemand zegt er wat van. Zachte scheten zijn meestal een mysterie. Je hoort ze niet. Je ziet ze niet aankomen en dan opeens, dringt de geur van rotte eieren je neus binnen. Zo sta ik wel eens in een lift. Laatst stond ik zelfs met vier andere mensen in een lift: ik, twee mannen en twee vrouwen. De begane grond was onze bestemming maar tijdens het dalen overvalt de geur van uitwerpselen me. Ik was het niet. Ik had hem niet zien aankomen en het liefst had ik willen roepen: 'Wie heeft hier godverhoere een scheet gelaten! Ik word er schijtziek van!'  Maar zoiets doe je niet. Zachte scheten zijn een taboe. Zodra je samen met een aantal mensen die je niet kent in een ruimte staat en het begint te stinken dan durft niemand iets te zeggen.

Men schaamt zich ervoor. Eigenlijk best raar; iedereen laat weleens een scheet, net zoals het feit dat iedere man weleens naast de pot piest en dat mooie vrouwen ook scheten laten die stinken. Misschien moet een zender over dit thema een programma gaan maken zodat we met z'n allen, ook jij, samen over dit onderwerp kunnen praten. Zoals verschillende programma's over seks en drugs de laatste jaren deze thema's bespreekbaar hebben gemaakt. Zo kan ook een programma met de naam 'Zachte scheten stinken het hardst' dit taboe bespreekbaar maken. Ik hoop dat de omroepbazen meelezen.

Waardoor worden zachte scheten eigenlijk veroorzaakt? Nou, hier heb ik na eigen onderzoek een antwoord op gevonden. Ik neem als voorbeeld een treincoupé. Daar zit je dan rustig uit het raam te koekeloeren en dan voel je opeens het gevoel van een scheet opkomen. Je probeert hem binnen te houden, want je wil niet de mensen om je heen lastigvallen met een onaangename geur, want dan denken ze meteen dat je een goor iemand bent. Met samengeknepen billen probeer je de scheet binnen te houden, maar er hoeft maar een moment van onachtzaamheid te zijn en floep! Het is net alsof je heel even wat lucht uit een luchtbed laat lopen. Langzaam word je rood en je hoopt dat niemand er wat van merkt. Het ontstaan van een zachte scheet; een wonderlijk lichamelijk proces.

Zachte scheten. Niemand verwacht ze. Dat is ook het leuke eraan. Bij harde scheten kan men zich nog voorbereiden, omdat je een geluid hoort. Zo kun je alvast de neus tussen de wijsvinger en de duim dichtknijpen of door de mond gaan ademen. Bij zachte scheten is dat niet. Iedereen valt er ten prooi aan.