Sport voor vuile teringlijders

Het speelveld is minimaal 40 hectare, aaneengesloten. Dat is variabel, afhankelijk van het aantal spelers. Meer spelers: groter veld. Een scheidsrechter is er niet. Er wordt gehamerd op discipline. Alle spelers weten wat ze wel en niet mogen.
Dat moet ook wel. U mag dit spelletje niet zomaar spelen. U moet er een heuse akte voor hebben. Het is een beetje zoals met golf. Daarbij moet u ook eerst GVB halen voor u officieel de ‘green’ op mag. En net als bij golf is het krankzinnig duur om dat papiertje te halen.

Voor u het spel officieel mag spelen dient u eerst een theorieboek van vijfhonderd pagina’s door te worstelen. Dit is onderdeel van een speciale cursus. In diezelfde cursus leert de speler goed om te gaan met het materiaal. Dit moet niet onderschat worden. Er zijn tenminste vier of zes instructiedagen, afhankelijk van het materiaal, voordat de speler het veld in mag.
De cursus wordt afgesloten met een examen. De theorie dient voldoende verklaard te worden, door te slagen voor twee multiplechoicetoetsen. En bij het praktijkexamen moet een scoringspercentage gehaald worden van 18 uit 25.

Het is even werken, maar als u hier allemaal voor slaagt, kan het grote spel beginnen. En wat voor spel! U kunt er alle kanten mee op. U speelt het in de buitenlucht. Dit is direct al een enorm pluspunt. U bent lekker buiten, in de vrije natuur.
U kunt het spel bovendien zo intensief maken als u zelf wilt.

In een paar woorden gaat het om het volgende: een groot speelveld, meerdere tegenstanders. Als u enigszins behendig bent, kunt u alleen maar winnen. Hoe dik u wint, hangt af van hoe lang, hoe fanatiek en hoe behendig u speelt.

Het spel veroorzaakt een hoop spanning en tegelijkertijd zorgt het voor pure ontspanning. Zolang het spel duurt, bent u gefocust op het scoren; de drukte en ellende van alledag kunt u naast zich neerleggen.
U kunt het spel op verschillende manieren spelen. U kunt gaan voor de zeer sportieve variant door de tegenstanders op te drijven. Gezien het formaat van het speelveld kunt u op deze manier flink wat calorieën verbanden. Met deze sport komt u gemakkelijk aan de norm van dertig minuten bewegen per dag. Maar u kunt ook voor een meer recreatieve variant gaan: u verstopt zich op een tactische plek en wacht tot de tegenstander voor u opduikt.

Uiteindelijk is het een heel tactisch spelletje. Immers, de tegenstanders liggen niet stil. Ze bewegen, op een wijze die u over het algemeen niet kunt voorspellen. Goed positiespel is daarom van groot belang. Wees de tegenstander te snel en te slim af. Wat het spel extra spannend maakt, zijn de tegenstanders: verschillend in grote, snelheid en aantal.
Wanneer het spel tactisch goed gespeeld is, komt het aan op techniek. En zoals bij iedere sport geldt: oefening baart kunst. Verwacht niet dat u bij uw eerste spel al zeer succesvol zult zijn. Een tip: heb geduld, neem geen overhaaste beslissingen. Er komen altijd nieuwe kansen.

Natuurlijk is er ook nog een beloning voor al uw inspanningen. Indien u het spel goed speelt, neemt u mooie trofeeën mee naar huis, voor in de koelkast. Als u het spelletje echt slim speelt, kan het u zelfs nog wat geld opleveren. U zult verbaast zijn hoeveel mensen geïnteresseerd zijn in uw trofeeën en wat ze er voor over hebben.

 

Het spijt me. Ik kan de sport nog zo mooi uiteenzetten, en het op papier zo spannend maken als ik wil. Maar mijn mening blijft onveranderd: ik vind sportjagers allemaal vuile teringlijders.