Afvallen kost veel geld

Laatst beklaagde een kennis zich over haar gewicht. Ze is veel te dik, en krijgt steeds meer last van haar overgewicht. Ik heb op zo’n moment de neiging om iets te mompelen als ‘dat valt toch wel mee?’ maar in haar geval zou dat echt nergens op slaan. Ze is heel erg dik. Gevaarlijk dik. Kortademig, een te hoge bloeddruk: haar gezondheid is duidelijk in gevaar. Terwijl ik toch koortsachtig nadacht over een aardige reactie van mijn kant zei ze iets waar mijn mond van openviel. “Ik heb er momenteel echt geen geld voor, om af te vallen. Die acupuncturist waar ik altijd naar toe ging is niet te betalen. Misschien volgend jaar, maar nu kan ik echt geen honderd euro per behandeling missen, mijn man zit ook al zonder werk vanwege de kredietcrisis…”

Gisteravond moest ik weer aan dit voorval denken. Er was een programma op televisie dat over afvallen ging. Maar niet op de manieren zoals ik ze ken.
Dit lijken me echter heerlijke methodes! Terwijl je lekker op een bed ligt, wordt het vet in je lichaam op díe plaatsen afgebroken, waar jij het weg wilt hebben! Sommige klinieken werken met lichttherapie, anderen met acupunctuur, in een van de klinieken worden de klanten in een pak gehesen en door een soort van broei-effect vallen de mensen dan af, en ga zo maar door. De achterliggende theorie is overal hetzelfde: het vet wordt op deze manieren plaatselijk afgebroken, dat vet wordt zacht, en daarna plas je het gewoon uit. Kind kan de was doen.
Simpel toch? Je zou wel gek zijn om naar de sportschool te gaan en je af te beulen. Je zou wel gestoord zijn, om allerlei ingewikkelde maaltijden zo caloriearm mogelijk in mekaar te draaien, wetend, dat je vanavond om negen uur alweer zit te sterven van de honger! Bewegen? Nee hoor, je moet juist stil liggen op zo’n bank! Dieet? Welnee, je valt toch nooit op die plaatsen op je lijf af, waar jij het wilt.

Als je het woord ‘afvallen’ googelt, dan kom je al op zo’n 435000 hits. En als je ‘snel afvallen’ typt, dan scoor je 158000 hits.
Natuurlijk zijn er nog steeds veel afvalmethodes die met eten te maken hebben. Gelukkig maar. Diëten  waarbij je je eetpatroon verandert komen nog het meeste voor. Van sherry-dieet tot eier-dieet, van Sonja Bakker tot Weight Watchers, vetarm, caloriearm, verzadigde en onverzadigde vetten, alles kom je tegen.
Ook zijn er veel methodes waarbij het gaat om een balans tussen eten en bewegen. Gewoon, zoals dat vroeger ook al werd bedacht. Wat we al jaren weten. Maar het vergt wel veel discipline en tijd. Tijd om te sporten, tijd om vers eten te bereiden na een lange werkdag.

En dat blijkt een probleem. Mensen hebben een te druk leven. Het is makkelijker om naar een kliniek te gaan waarbij je zonder inspanning af kan vallen.
In het programma werden veel afvalmethodes vertoond waar de klant echt wel dunner van wordt. Maar dan wel in de portemonnee. Honderd euro voor een behandeling is niks. En natuurlijk heb je er minstens acht nodig. En een jaar later weer. Een arts, die in dit programma ook werd geraadpleegd over deze methodes, vertelde kortweg dat al deze behandelingen  niet werken. Overtollig vet kan maar op één manier worden bestreden: het moet verbrand worden. En hoe doe je dat? Door te bewegen verbrand je energie, dus vet, en door verantwoord te eten moet je lichaam het reservevet wel aanspreken, en wordt dat vet dus ook verbrand. En ja, daar moet je dan wel moeite voor doen.

Ik kan me er kwaad over maken. Dat mensen in hun wanhoop op zoek gaan naar hun redding en dat ze dan van een koude kermis thuis komen. Dat al die klinieken het moeiteloos voor mekaar krijgen dat ze met hun praatjes en ogenschijnlijk waterdichte theorieën willoze slachtoffers geld uit hun zak kloppen. En ja, sommige methodes werken misschien heel even, maar nooit voor lang. Dat gerenommeerde artsen blijven zeggen dat deze methodes niet werken, maar dat er nog steeds mensen met open ogen intrappen. En waarom? Omdat mensen nog steeds geloven, dat als iets heel duur is, dat het ook goed is.
Toen ik een tiener was, zag ik een keer een broek hangen die ik heel graag wilde hebben. Ik schatte mijn kansen hoog in, want mijn moeder kon niks op de prijs tegen hebben, de broek was echt een koopje. Ik troonde haar dus blij mee naar die winkel, maar mijn moeder twijfelde heel erg. “Zo weinig geld voor zo’n broek? Nou, dan kan het niks wezen… doe maar niet!”
Willen we dan bedonderd worden? Ja, ik denk het wel. En daar wordt op ingespeeld.

Dat afvallen beslist niet makkelijk is, heb ik zelf een paar jaar geleden ondervonden. Ik was absoluut niet tevreden met mijn figuur en vond mezelf te dik. En dat was ik nooit geweest, dik. Maar nu zag ik met lede ogen aan hoe ik van maat 36 naar maat 38 ging en toen naar maat 40. Eerst kwam ik in een soort van ontkenningsfase: het valt wel mee, er zijn veel dikkere vrouwen dan ik, ik heb nou eenmaal drie kinderen gebaard, dus mag het? Ook ging ik klagen bij vriendinnen, maar natuurlijk vonden zij mij prima zoals ik was, want zo zijn vrouwen tegen elkaar. Je gaat heus niet zeggen: “Nou, inderdaad, je mag er wel eens wat aan doen, met die dikke reet van je!”
Bovendien wordt maat 40 ook niet gezien als zijnde dik, maar in mijn beleving dus wel. En omdat ik me er ongelukkig door voelde ging ik er wat aan doen. Ik ging sporten, volgde het South Beach dieet (een echte aanrader!) en viel kilo’s af. Sindsdien draag ik weer maat 36 en waak ik er wel voor dat ik niet meer aankom, want wat er niet aankomt, hoeft er ook niet af. Simpel toch?

Er bestaan veel vooroordelen over dikke mensen. Leuke en minder leuke. ‘Dikke mensen zijn altijd zo gezellig’ is er zo eentje. Onzin. Je hebt leuke mensen, dun en dik, je hebt chagrijnen, ook dun en dik. Bij mensen die een goed zelfbeeld hebben maakt het niet eens uit of ze dun of dik zijn.
‘Dikke mensen zijn dom’, nog zo’n vooroordeel. Zijn ze dat? Nee, natuurlijk niet. Maar sommige wel!

En ik hoop dat die dikke mensen niet langer zo dom zullen zijn om zich geld uit de zak te laten kloppen om af te vallen. Want wat is er nou goedkoper dan afvallen? Geen kosten voor het openbaar vervoer, want je doet alles te voet of met de fiets, en de helft van je boodschappen kan je schrappen van je lijstje. Simpel toch?