Abject en infaam

Column door SnorkelOrtega

'Dat vind ik abject en infaam.' Dit zijn de veel gebruikte woorden van ene Bram Moszkofiets. Wie is die man toch die zo veel moeilijke woorden gebruikt? Hij heeft vele persoonlijkheden. Een van die persoonlijkheden is de advocaat van de duivel en de andere persoonlijkheid is de schnabbelaar die bij RTL Boulevard over rechtszaken lult. Één ding hebben al die persoonlijkheden die hij in zijn eentje vertegenwoordigt gemeen: hij gebruikt altijd moeilijke termen.

Eens in de zoveel tijd zit hij bij Winston Gerstanofiets en Kwalbert Verlinde aan tafel. Daar probeert hij interessant te doen en het lijkt wel of hij probeert zoveel mogelijke moeilijke termen er doorheen te gooien. Volgens mij zit elke avond een van zijn secretaresses in de Van Dale te zoeken naar de moeilijkste woorden die hij dan de volgende dag kan verkondigen. Hierdoor impliceert hij: 'Ik ben slimmer dan jij, want ik gebruik moeilijke woorden.' Deze grove zelfoverschatting maakt hem tot een zelfingenomen kwalletje.

Je kunt immers niet verwachten dat als Leo van de frietkraam op de hoek 's avonds de televisie om half 7 aanzet dat hij dan woorden begrijpt als 'ageren'. 'Ageren', weer zo'n advocatenterm. Iemand die nog nooit een rechtszaak aan zijn broek heeft gehad weet niet wat dat betekent. En ik neem aan dat mensen die nog nooit een rechtszaak aan hun broek hebben gehad toch best slim zijn, want zij weten tenminste aan de politie te ontkomen.

Het komt er op neer dat Brammetje moeilijke woorden gebruikt, terwijl het ook makkelijk kan. Ik heb woorden als 'abject' en 'infaam' opgezocht in de Van Dale. 'Abject' is verachtelijk en 'infaam' is eerloos of schandelijk. Die woorden zijn tenminste te begrijpen en met deze definities heb ik meteen heel RTL Boulevard-kijkend Nederland geholpen om die keren dat Moszkofiets weer zit te schnabbelen, te begrijpen.

Waarom ik hem steeds Moszkofiets noem? Nou, simpel. Ik weet niet hoe je die voormalig oostblok-namen moet schrijven. Is het nou met 'sz' of alleen een 's' in het midden en moet er nou 'c' of 'ch' aan het eind. Gelukkig kan hij hier zelf niets aan doen, dus daarom neem ik het hem ook niet kwalijk.

Wat ik hem wel kwalijk neem is dat men hem geen 'maffiamaatje' mag noemen. Dit heeft Jort Kelder namelijk tegen hem gezegd en daar was meneer de advocaat niet zo van gediend. Hij als advocaat moet echter beter weten: vrijheid van meningsuiting is een groot goed in dit land. Hij is echter van mening dat Jort hem beschuldigde van strafbare feiten, terwijl woorden als 'schurk' en 'schavuit' ook iemand kunnen beschuldigen van strafbare feiten. Gelukkig heeft de rechter gesteld dat je iemand een 'maffiamaatje' mag noemen en dat is maar goed ook.

Deze tirade aan Moskofiets' adres is nu wel genoeg geweest. Er zijn nog tal van andere mensen die zich verheven voelen boven anderen omdat zij wel weten wat bepaalde moeilijke woorden betekenen en anderen niet. Laat ik met deze oproep eens en voor altijd duidelijk zijn: Laten we een 'amanuensis' gewoon een helper bij scheikunde of natuurkunde noemen, laten we 'pancreas' gewoon een alvleesklier noemen en laten we vooral woorden als 'abject' en 'infaam' niet meer in onze mond nemen.