Ik ben geen koffiedrinker

Column door SnorkelOrtega


Bah. Bruine prut. Zwart, met melk, met suiker, met melk en suiker. Allemaal varianten op het een en hetzelfde verachtelijke brouwsel: koffie. Ik ben me er terdege van bewust dat ik nu heel werkend Nederland tegen me in het harnas jaag, maar toch wil ik het standpunt van de opstandelingen, waaronder ik, duidelijk maken. Het zinnetje “Wie wil er een bakje pleur?” valt dagelijks duizenden keren op de werkvloer. Ik denk dan meestal: “Pleur toch op met je pleur!”

Ik snap het best wel. Je hebt 's nachts geen oog dichtgedaan omdat die kleine van jou zo nodig om de twintig minuten het hele huis bij elkaar moet krijsen. Dan moet je 's morgens ook nog eens om 6 uur op om vervolgens de hele dag naar een computerscherm te zitten staren. Niets is slaapverwekkender dan dat, naast het fenomeen uitdokteren dat je van schaapjes tellen vanzelf in slaap valt. 'Een lekker bakkie' is dan het devies. Je wordt er lekker opgepept van en je kunt de rest van de dag weer beuken.

De meeste mensen zijn zich er echter niet van bewust dat koffie u en uw omgeving schade oplevert. De omgeving wordt namelijk doordrongen met een uiterst onaangename geur zodra de 'koffieconsumeerder' z'n bek opentrekt. De mussen vallen nog net niet van het dak, maar even een luchtje scheppen is wel zo nodig om weer bij te komen van de 'stinkexplosie'. Ik weet dat 'koffieconsumeerder' en 'stinkexplosie' geen woorden zijn die in de Van Dale staan, maar in deze context zijn deze fictieve woorden zeer nuttig voor de begrijpelijkheid van dit lapje tekst.

Ik draaf een beetje door, maar ik wil een punt maken! Jij! Ja jij! Jij bent een koffieverslaafde! Koffie is drugs! Net als alcohol kun je er verslaafd aan raken. Mensen die elke dag grote hoeveelheden koffie in hun keel gieten zijn verslaafd. Stoppen met dit verslavende middel doe je niet zomaar. Ontwenningsverschijnselen zijn niet te vermijden. Hoofdpijn en concentratieproblemen zullen je lichaam terroriseren, net zo lang totdat je weer naar die koffieautomaat rent en snakt naar een kop koffie, gemaakt van onweerstaanbare Braziliaanse koffiebonen.

Ik draaf nog meer door, maar dit is een ernstig probleem dat niet onderschat moet worden! Harde teksten zijn het beste middel om 'koffieconsumeerders' zich ervan bewust te maken van de gevolgen van koffie. Ik pleit voor teksten als 'Koffie brengt u omgeving ernstige stank toe', 'Koffie maakt u hyperactief' en last but not least 'Max Havelaar zet aan tot verslaving'. Die Max Havelaar maakt zich schuldig aan DSB-praktijken. Ze zeggen dat ze 'eerlijke' koffie verkopen voor 'eerlijke' prijzen, terwijl ze weten dat koffie niet eerlijk is voor ons lichaam. Ik voel me een beetje de Pieter Lakeman van Stichting Anti-Koffie. Ik sta op het punt om heel Nederland op te roepen om koffie te boycotten.

“Ben je weer aan het dagdromen?” vraagt een stem. Verward kijk ik om me heen. Shit, is het al zo laat! Tijd voor een bakje koffie.