Plat Haags: Is Fleur een lekker wijf?

Lees hier de vorige aflevering, geschreven door ArchEnemy.

Tering! Alsof die wijvenvoortrekkerij alleen aan de linkerkant van het politieke spectrum voorkomt! Die omhooggevallen gevangenisdirectrice Verdonk schopte het toch ook tot Minister Van Deportatie? En jij vindt Mariette Hamer een afstotelijk wijf? Nee, kijk dan eens naar de burgemeesteres van Almere: VVD-coryfee Annemarie Jorritsma. Die heeft, als ze het niet te druk heeft met het illegaal oppompen van grondwater, op zondagochtend een soort van economisch ouwehoerprogramma op RTL7. Al heb ik nog zo’n last van obstipatie, als ik die enge rotkop zie, schijt ik als de beste! Of mama en dochter May. De CDA-meisjes Hanja en Hester. Hanja maakte van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat zo’n verschrikkelijke puinhoop, dat het daar nu nog steeds een soort rustoord is voor achterlijke ambtenaren. Ik zie haar nog zitten snotteren voor de Parlementaire Enquêtecommissie Bijlmerramp. Een stevig wijf huilt niet om iets waar ze niet eens zelf bij is geweest! Zelfs voor het overbodige erebaantje van Commissaris der Koningin in Brabant bleek ze ongeschikt. Foetsie Hanja! En dan dat uilskuiken van die dochter: Hester. Vooruitgeschoven representante van het incestueuze personeelsbeleid van het CDA. Is een paar jaar wethouder geweest in mijn geliefde Amsterdam. Die trut kan bij wijze van spreken amper tot 6 tellen. Met vriendelijke dank aan dat lopende brevet van onvermogen zitten we in mijn geliefde Amsterdam letterlijk in de rotzooi. Door een vuilverbrandingsinstallatie die een wereldvermogen kostte, maar het niet doet. Of kijk eens naar Rotterdam. Daar lukte het wethouderes Baljeu namens uitgerekend de VVD om het openbaar vervoer zo genadeloos te verzieken, dat zowat alleen de allerkansarmste sukkels daar nog gebruik van maken. Ik schreef twee weken geleden iets over een contract zonder boetebepalingen. Had zij geregeld. Dit voorjaar sodemieterde ze op, zogenaamd omdat er iets was met een Moslim-geleerde aan de Rotterdamse Universiteit. Was ze net op tijd weg, want ze stond op het punt om het college uitgetrapt te worden wegens het achterhouden van belangrijke informatie. Die politieke doodzonde, waar Ruud Vreeman tenminste wél consequenties aan durft te verbinden, nadat hij was bekomen van de schrik.

Maar over één ding zijn we het wel eens, denk ik: de beste vrouwen hébben helemaal niet een of ander voorkeursbeleid nodig. Ergens rond de vroege jaren-60 wist KVP-politica Marga Klompé het op eigen kracht tot minister te schoppen. Weliswaar op het nogal vrouwelijke ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk, maar toch. Niemand zal van Marga zeggen dat ze is voorgetrokken omdat ze een vrouw was.

Okee, ArchEnemy, ik weet dat jij dat weet, maar voor de lezertjes die dat nodig hebben even een kort stukje geschiedenis. Die KVP fuseerde met andere partijen tot het CDA, en sindsdien is het nooit meer wat anders geweest dan een rechtse, behoudende, zouteloze club. En dat ministerie van CRM is trouwens opgegaan in de poot Welzijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. En waar CRM vroeger werd geleid door een topwijf als Marga Klompé, wordt VWS nu geleid door een van de zwakste ministers van ons kabinet. Ap Klink. Tijdens de verkiezingen slippendrager van Jan Peter Balkenende, en daarna beloond voor zijn loyaliteit. Een typisch CDA-fenomeen: flink slijmen bij de baas, en dan komt het wel goed met je. Zouden ze onze premier in de wandelgangen “Ja Peter” noemen? Bah. Maar onder leiding van die Klink zijn we qua gezondheidszorg mooi aan de heidenen overgeleverd. Vorige week schreef iemand onder jouw column dat ‘ie Fleur Agema best een lekker wijf vindt. Blijkbaar heeft Klink stiekem ook de bril uit het basispakket gehaald. Maar het wordt nog erger: er bestaat een lijst van dertig artsen die wegens medische blunders of seks met de patiënten hun beroep niet meer mogen uitoefenen. Van deze dertig charlatans blijken er acht gewoon door te zijn gegaan met hun werk. En niet eens in een of andere obscure kliniek in Abchazië ofzoiets, maar gewoon in Nederland.  Zeven werken als arts, de achtste geeft les op een hogeschool. Daar heb je weer zo’n voorbeeld van wat er gebeurt als de banden tussen overheid en nutsvoorzieningen worden doorgesneden.

Maar ja, zolang het CDA nog bestaat, valt er heel wat af te lachen in de lokale, regionale en landelijke politiek. Fractievoorzitter Van Geel riep in een interview dat er ook flink bezuinigd moet worden op publieke omroep, kunst en cultuur. Bulderend van de lach realiseer ik me dat ze bij het CDA denken dat de TROS een goede omroep is, dat John Lanting met zijn Theater van de Lach best leuke toneelstukken maakt, en dat die -inmiddels gelukkig verwijderde- bagger in dat flauwekulmuseum van partijgenoot Dirkie Scheringa het bekijken meer dan waard is. O, trouwens, wat vind jij eigenlijk van de rol van onze onvolprezen regering rond het op de fles gaan van financiële  oplichtersbendes als DSB en AFAB?

Je had me vorige week wel mooi tuk met je opmerkingen over Beatrix achter het glas. Jij bedoelde haar neer te zetten als een meisje van plezier, maar ik dacht eerst dat je haar een functie had toebedacht achter een loket. Want dat doet ze toch de hele tijd op dat paleis, postkantoortje spelen voor haar fiscaal rotzooiende zusje? Wel grappig, trouwens: Trix is de enige postkantoorhoudster met haar eigen postzegels!