Aborteer de verboden

 Wanneer abortus verboden is, neemt het aantal abortussen niet af, ze worden enkel gevaarlijker, stelt het Amerikaanse Guttmacher Instituut in een recent verschenen rapport. Het abortus-vraagstuk is de Amerikaanse versie van het Nederlandse immigratie-vraagstuk te noemen, een heet hangijzer waar de meningen sterk over verdeeld zijn. Voor zowel de voor- als tegenstanders is wat te zeggen, aan de ene kant is het leven het meest kostbare goed, en zou je dit niet zomaar weg moeten gooien. Aan de andere kant zou het leven van sommige toekomstige moeders geruïneerd zijn wanneer ze geen abortus kunnen plegen.

Naar mijn mening zou je abortus mogen plegen tot het moment wanneer een kind het besef van leven krijgt. Abortus niet toestaan in een vroeger stadium vind ik onzin, de mensen die het hardst roepen dat dit moord is, spoelen zelf dagelijks miljoenen van deze kindertjes door het doucheputje wanneer ze hun, al dan niet christelijke, daad doen en hun 'kruis aanbidden'. Abortus plegen is, in welk stadium je het ook doet, een zeer emotionele gebeurtenis voor de vrouw. Abortus plegen doe je niet zomaar, dit doe je wanneer je echt geen andere uitweg meer ziet. Wanneer abortus verboden is, zoeken de vrouwen dus de 'zwarte markt op'. Een zakje arsenicum, of de ouderwetse breinaald doen in een donker, vies steegje of kraakpand, het werk dat anders in een veilige, steriele omgeving gebeurd was.

Dat het instellen van verboden om iets te ontmoedigen totaal niet werkt, en alleen maar extra gevaren met zich meebrengt, is al eerder bewezen in het tweede hete hangijzer in Amerika, de 'war on drugs'. Waar in Nederland drugsgebruikers gemoedelijk met elkaar in een gezellige coffeeshop zitten, schieten ze in Amerika elkaar continu overhoop over een paar gram poedersuiker. De drugs-gerelateerde misdaadcijfers, en dan vooral het aantal drugs-gerelateerde moorden staat in schril contrast met die van ons. Tevens is in Amerika het gemiddeld aantal drugsgebruikers per 100 inwoners vele male hoger dan bij ons, ondanks het totalitaire verbod op deze goederen. Wanneer iets verboden is, maar er een grote vraag naar is, wordt dit goed automatisch door de zwarte markt opgepikt. Niet alleen wordt het dan door veel meer mensen aangeboden, de prijzen stijgen ook tot ongekende hoogtes. Er zou geen drugscriminaliteit meer zijn, wanneer het niet meer aantrekkelijk was om dit goed te verkopen omdat het algemeen verkrijgbaar was, tegen normale prijzen. In Amerika is drugs vaak meer kostbaar dan goud.

Wanneer drugs gelegaliseerd zou worden, zou dit een eind maken aan de zwarte markt, en dus de criminaliteit hier om heen. Het is mogelijk dat het gebruik hiervan gelijk zou blijven, maar het gevaarlijkste aspect aan de drugs, de handel erin, zou direct verleden tijd zijn. Dat het verbod niet werkt, is al jarenlang pijnlijk duidelijk. Het verbod op drugs is het beste dat de georganiseerde misdaad ooit is overkomen.

Natuurlijk zijn niet alle verboden niet goed. Wanneer je echter iets probeert te verbieden, waar een groot gedeelte van de maatschappij wel een behoefte aan heeft, zal dit niet werken. Net zoals het verbieden van drugs een negatieve invloed had op de misdaadcijfers, zal het verbieden van abortus een negatieve invloed hebben op het aantal levens dat verloren gaat. De abortus wordt evengoed wel gepleegd, de vraag is of we de dood van de moeders ook bij de cijfers op willen tellen, wanneer ze voor een illegale abortus gaan. Zeg nou zelf, het klinkt toch ook gewoon niet wanneer een man in een regenjas uit een donker steegje stapt en je toesist 'Pssst! Breinaald kopen?'.